Jennifer sandström

Flytta utomlands med barn – tips från en expert

Är du nyfiken på hur man går tillväga om man vill ta med familjen på ett äventyr och flytta utomlands med barnen? Många vill kanske rota sig på hemmaplan när små liv kommer till världen – och knappt fly Sverige ens på utlandssemestrar. Men sen så finns det de där som är lite mer extrema, som absolut inte nöjer sig med en charterresa till Spanien utan istället till och med funderar på att bosätta sig i ett annat land. Kanske inte en flytt utomlands som varar för alltid, men i alla fall under några år. Jag har fått chans att intervjua en av dessa äventyrslystna föräldrar – Linnea Edmark. Sommaren 2014 sålde hon huset och lämnade livet i Sverige för ett nytt liv i södra Tyskland, tillsammans med hela familjen.

flytta utomlands med barn

Linnea tillsammans med sina två söner – på utlandsäventyr i södra Tyskland. 

Livet utomlands – #10 Flytta utomlands med barn

Det är i det 10:e avsnittet av podcasten Livet utomlands som jag och Linnea pratar om hur det är att flytta utomlands med familjen. Vi går in på alla tankar och känslor som uppstår innan flytten, när man väl är på plats i det nya landet och även när man bestämmer sig för att flytta hem till Sverige igen.

“Vi var nyfikna på hur det var att bo utanför Sveriges gränser, hur det var att ha en vardag på någon annan plats än i Sverige. Vi ville även visa våra barn att det finns andra verkligheter än deras.”

Citat från Linneas inlägg: 3 anledningar till att vi flyttade utomlands.

Linnea och familjen bodde tre år i en stad utanför München, Ingolstadt. I den här intervjun delar hon med sig av deras berättelse och ger inspiration och tips till dig som är nyfiken på att flytta utomlands med familjen.

Lyssna här:

Vi går också in på hur det var att ta med en 4- och 5-åring till ett helt nytt land, med ett helt nytt språk som ingen i familjen tidigare kunde. Vilka utmaningar möter man egentligen? Och varför gör man det överhuvudtaget – vad är det som gör en utlandsflytt med familjen värt det?

flytta utomlands med familjen

flytta med barn

Alperna var en del av vardagen under familjens tid utomlands. 

Flytta utomlands med barn – fler tips


Hur ska man egentligen prata om att flytta utomlands med barnen och hur handskas de med allting? Lär de sig språket snabbt och finns det någon bättre eller sämre ålder för barn att flytta till ett annat land? Det är ämnen vi pratar mer om i podden men jag tänkte också tipsa er om några fler inlägg på ämnet för er som vill läsa mer om det.

Några läsvärda inlägg från Linneas blogg:

utlandsflytt med barn

flytta med familj och barn

Linnea tillsammans med familj.

flytta till Tyskland

Ingolstadt var inte bara ett äventyr utan också en vacker plats med närhet till Alperna!

Topp 3 tips för att flytta utomlands med familjen

Linnea gav också sina topp 3 bästa tips för dig som går i tankarna och så gärna vill flytta utomlands med hela familjen. Och jag måste få dela dessa även här, men de utvecklade svaren får du lyssna på i poddavsnittet.

1. Ta hjälp! Ta reda på vilken hjälp du kan få inför flytten.

2. Strukturera tankarna och gör en lista med allt som ska göras.

3. Våga! Lita på dig själv och bara gör det!

Dina tankar och erfarenheter?

Om du som läser detta bär på dessa drömmar om att ta med familjen och barnen till ett annat land – så får du gärna dela med dig av dina tankar här nere i en kommentar. Och ställ gärna de frågor du har så kanske Linnea kan svara på dem! Om du redan har varit med om ett sådant här äventyr och flyttat utomlands med barnen får du gärna berätta om dina erfarenheter! Hur är/var det? Bor ni kvar ännu eller flyttade ni också hem til Sverige?

FÖLJ:

7 svar

  1. Vilket bra avsnitt! Gillade verkligen intervjuformatet och tyckte att du ställde intressanta frågor!

  2. Hej . Jag min flickvän och våra små döttrar på 3 o6 år är sugna på att flytta till Portugal. Vi funderar på att sälja huset o bilar o allt där i köpa en husbil och road trippa oss ner till Spanien. Men vet inte hur vi ska gå till väga med allt. Vi har tre hundar med som ska med oss såklart så de blir vaccin o pass för dom med. Men vill veta o höra så mycket tips som bara går. Vill att barnen ska få gå i skolan som i Sverige och söker jobb. Jag är utbildad inom skönhet med firma och tjejen är utbildad till sjöingenjör så hoppas att de ska gå och etablera sig skapligt fort . Men som sagt storma med tips om hur det gick väga för er. Tack på förhand . Mvh Marina o zusette med familj.

        1. Hej, tack för din kommentar. Det verkar stämma. Jag ska kolla om det är tillfälligt eller vad problemet kan vara! :)

  3. Hej Jag är Vian , snart ska jag skilja mig av min man och jag har 3 barn som är 10, 9 och 3 år . Så jag tänker flytta till Tyskland för att min familj bor där så att de kan hjälpa mig. Men jag är jätte orolig för jag har massor fundering vad ska jag göra och hur kommer jag klara med med mina barn , det är ett annat land annat språk och tänker hur kommer jag få jobb , jag är helt låst. Jag har även en fråga vad krävs om man flyttar . Vill gärna att du svara på mig . Tack

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.