Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Finlands märkligaste sevärdhet – Parikkala skulpturpark

Vi skulle kunna skylla det på vår nya tids instagram-generation, där vi vill att allt ska vara vackert och fint att se på. Men människans strävan efter det åtråvärda har antagligen alltid funnits där. Plato ska ha sagt “beautiful objects are whispering important truths to us about the good life.” Men det fula ska förstås också ha sin roll i våra liv och framkallar möjligen andra sorters känslor.

Vilket för oss in på Parikkala Skulpturpark (Parikkalan Patsaspuisto på finska) som kan vara Finlands kanske märkligaste sevärdhet. Och inte en jättevacker sådan. Men det är kanske inte heller dess syfte.

En bit norrut och österut, från en plats där du i princip kan se över till Ryssland, hittar vi denna lustiga park.

Skulpturparken i Parikkala

Här finns drygt femhundra statyer, alla skapade av konstnären Veijo Rönkkönen, som var självlärd och bara en “amatör” enligt vissa.

År 2010 dog han och parken var lämnad åt sitt öde av förfall. Men, det fanns någon som fascinerats både av Veijo Rönkkönen och hans konstverk och därför bestämde sig för att fortsätta hålla parken vid liv.

Så idag är den fortfarande öppen för allmänheten, med fritt inträde!

Låt oss stiga in i denna värld av märklig statyer…

Välkomstskylt och “proceed at your own risk”.

Först ut har vi yogaparken, som påbörjades 1975 efter att konstnären själv blivit intresserad av yoga året innan. Det här var alltså ungefär när yogan kom till Norden, men långt före yogan blev trendig. Och medan han skulpterade de olika yogapositionerna, lärde han sig också själv att göra dem. Det blev till slut 250 stycken.

Förutom yoga ska han också ha simmat 5 km dagligen. Han var en ganska speciell person, som varken reste eller gärna umgicks med andra.

Sällskapet inspirerades av yogastatyerna. Och min mor visste nog inte riktigt vad hon skulle tycka om alltihop.

Skulpturerna här går in under kategorin för finsk folkkonst.

Tanken är att de ska få vara ett med naturen och därför får mossan växa fritt och bli en del av konstverken. Det ger också en bild av hur länge de faktiskt stått här.

Men det är ändå en lite märklig känsla att promenera omkring i denna labyrintiska skulpturpark. Några skulpturer är mer random utplacerade medan andra följer ett tema och bildar hela arméer.

Vi tappar bort varandra och vet inte om vi faktiskt sett alltihop eller om det kanske finns några stigar vi missade? Den ena statyn är läskigare än den andra kanske ingenting man egentligen vill fotografera. Fast jag gör det ändå och tänker det här måste jag ju berätta om!

Två kvinnor som tvättar kläder. Och vad som är återkommande för alla hundratals statyer är att de har skrämmande och obehagliga ansiktsuttryck. De som har tänder har dessutom riktiga löständer(!) som förstärker det lätt kusliga intrycket.

Jag tycker mig ana en lite skeptisk min i mitt ansikte.

Parken har fritt inträde men man får gärna bidra med en peng för att de ska fortsätta kunna ha parken öppen. Vi köpte också en kopp kaffe och ett paket te att ta med hem från butiken där de säljer lite souvenirer som man kan köpa för att stötta detta enorma konstverk!

Om du passerar på vägarna här, kanske påväg till Nyslott / Savonlinna eller för att åka över Punkaharju, då måste du stanna till här i Parikkala!

Och vill du se och läsa mer om denna fascinerande plats rekommenderar jag följande:

Ett avsnitt på fem minuter om parken i Yles serie “Egenland” där de besökt unika sevärdheter över hela Finland. Jag tror det var tack vare det här programmet som vi fick upp ögonen för platsen och passade på att stanna till här när vi passerade. Programmet är på finska men med svensk text till.

Ett bra reportage om konstnären och hans park.

Du kan också hitta mer info på parkens egna hemsida: http://www.patsaspuisto.net/

Har du något tips på fler “märkliga” sevärdheter i till exempel Finland eller Sverige?

FÖLJ:

4 svar

 1. Det finns mycket intressant i Finland av det mera udda slaget. Detta är en park som jag gärna skulle besöka. En fotograf skulle säkert hitta originella motiv och vinklar speciellt som allt får en naturens patina med åren. Tack för tipset!
  En annat samling märkliga individer är det tysta folket i Suomussamlmi. Jag tror också Egenland besökt det stället.
  https://youtu.be/baEmsQqNIGQ

  En sevärdhet är Kärringkånk i Sonkajärvi där den uppstod från början. Det evenemanget har jag besökt för ett antal år sedan. Det kan du och T börja träna på nu! ;-) ha ha
  https://youtu.be/ZOqz2y5oyhs

  Till sist vill jag uppmärksamma Edvinstigen i Vasa. En park liknande till Parikkala skulpturpark men gjord av främst metallskrot. Mycket roliga figurer och skulpturer finns där. Borde förresten besöka stället igen, det är ju så nära. Det blir ett bra blogginlägg.

  1. Tack för fler tips PJ! Toppen! Och vad bra att du själv fick inspiration för att besöka parken i Vasa.

   Haha jag har hört om den sporten… 😂 Bäst vi börjar öva! Är nog bra träning, iaf för en av oss, haha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.