Jennifer sandström

Att fylla 25 med bästa vänner, del 1

Förra helgen, helgen då jag fyllde 25 och helgen då mina älskade vänner äntligen hittade till Helsingfors. Som jag tryckt på deras dåliga samvete att jag bott här i över ett och ett halvt år nu och att de inte hälsat på mig ännu. Finland står ju sällan högst upp på listan över weekends man gärna vill göra i Europa. Men så närmade sig min 25-årsdag och om man bjuder in sina vänner till något sådant kan de ju inte tacka nej. En av dem valde till och med bort en resa till ett land i Asien till förmån för detta, DET är kärlek.

Tre av dem dök upp redan vid lunchtid på tågstationen i Helsingfors. Och med sig hade de ett paket som skulle tas hand om väldigt försiktigt. Vi gick till ett av mina favoritcaféer som ligger supernära stationen och där slängde Frost upp ett par till paket på bordet (för hon säger att det alltid är roligast att få många paket och det säger man ju inte emot). Det var bara fredag, två dagar till min faktiskt födelsedag, men helgen och firandet hade redan börjat. 

Jag hade mina aningar om vad den lilla boxen som var tvungen att hållas upprätt innehöll. De sa nämligen att jag absolut inte kunde vänta till söndag med att öppna den… Och trots att vi befann oss på ett fik tog vi oss friheten och öppna den. Lyckan var total! Framför mina ögon låg nämligen två alldeles perfekta prinsess-semlor i sitt original! Det var Rebecca som bor i Jönköping som lyckats ta sig förbi Nässjo och Thimons Konditori för att plocka med sig två stycken prinsess-semlor. Och det är tydligen härifrån originalet kommer. Snacka om dream come true med tanke på inlägget om semlor jag skrivit ett par dagar innan.

Rut, tjejen som gifte sig för ett par somrar sen, och Frost ♥

Och ja, för alla er som nu uppmärksamma sylten i dessa prinsess-semlor, det fanns mandelmassa också… ;-)

I de andra två paketen gömde sig svensk godis och en liten resejournal. ♥

I väntan på resten av roligaste gänget (som vi gillar att kalla oss själva) tog vi en tur på Helsingfors stadsmuseum. Det är gratis inträde och ibland har de spännande utställningar. Just nu kan man lukta på lukten av Helsingfors. Spännande tänkte vi. Det var inte jättespännande. Det var bara en enda lukt som skulle föreställa festivalpark. Så vi hängde lite i den trevliga loungen till utställningen istället, den var lite roligare. Men de har också fler utställningar och museet är helt klart värt ett besök. 

Sofia, Frost och Rut – på Helsingfors stadsmuseum. 

Jag var helt lyrisk över att få ha mina snygga vänner på besök och kunna ta massa foton på dem!

Rakastu Helsinkiin – fall in love with Helsinki. 

Sen promenerade vi tillbaka till stationen för att möta upp resterande två av vårt lilla gäng. Och så släpade jag med alla till Why join the navy when you can be a pirate för lite lunch innan vi skulle checka in på vårt Airbnb. Det är ett lite hippt och väldigt “frilansigt” café som turns into en bar på kvällarna och ett av de ställena i Helsingfors som man kan tänka sig att visa sina vänner från Sverige när man vill visa Helsingfors coolare sidor ;) (Rekommenderar dock inte att ta mammor och mormödrar hit, de kommer inte imponeras det minsta, tro mig, I tried that).

Vi gick några hundrameter längs Kalevankatu och checkade in i lägenheten som vi skulle bo i under helgen. Och vilken fail. Sjukt sunkig lägenhet och sjukt obrydd värd – men det är en helt annan story som jag ska berätta en annan gång. Tackolov skulle vi ju spendera minimalt med tid i det här hemmet. Vi lämnade våra väskor och gick ut för att utforska lite av Helsingfors.

*Om vi hade bott i en nice Airbnb-lägenhet skulle här ha varit en bild på den*

Att planera en helg i Helsingfors för 5 personer som aldrig varit här innan är inte helt lätt. Särskilt inte med snöslaskigt och halvkallt väder. Men det fanns 2 turistattraktioner som jag ville passa på att visa när vi rörde oss i Töölö innan vår middag. Det ena var den rätt coola och unika stenkyrkan som är liksom inbyggd i en grotta, det andra var Sibelius-monumentet. Även om dessa egentligen är lite klassiskt turist-tråkiga så minns jag att jag var imponerad första gången jag såg dem. På grund av vädret hann vi dock bara med första. Så, mina kära vänner, klicka här för en bild på Sibelius-monumentet.

Tempelplatsens kyrka tyckte de i alla fall var värd besöket innan vi skyndade oss in på närmsta bar för ett glas vin innan middagen.

Lisa, som jag nyligen var på äventyr i Indien med, och Rebecca. ♥

Mrs Frost, hon som fick den “första bebisen”.

Vi hann också med att åka spårvagn ett par gånger. De ställde frågor om Finland och Helsingfors som jag försökte besvara. Till exempel undrade de vem den där Alexander är vars gatan man promenerar på mitt inne i Helsingfors. Här kan man läsa om honom på Wikipedia, intressant nisse som var rysk tsar, storfurste av Finland (vad nu det är?) och kung i Polen. Rätt tungt CV ändå. En annan staty vi såg var Havis Amanda nere vid hamnen, hon är dock bara en skulptur av en sjöjungfru. Och just det, det bor drygt 600 000 invånare i Helsingfors, en annan fråga jag inte kunde svaret på.

Fredagskvällen slutade i spansk anda med tapas på Bar Teos och öl på Los Cojones (baren vars namn jag trodde var ett finskt namn första gången jag hörde det och därför stavade det såhär: Lusko Huones, hehe). Det är två av mina favoritställen, billig och god tapas på ett genuint och riktigt spansk ställe + bra barhäng om man bara vill sitta ner och snacka på ett hyfsat avslappnat men nice ställe. Och det blev massor av bra, viktiga och fina samtal oss tjejer emellan. Finaste fredagskvällen på länge.

FÖLJ:

4 svar

    1. Jaaa, det är av fördelarna med att bo på distans såhär, när vi väl ses så ses vi till 100% OCH har sleepovers :) Det fick jag verkligen, så tacksam!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.