Jennifer sandström

27 timmar på resande fot – att välja båt och tåg framför flyg

Vi önskar er en angenäm sjöresa. Så avslutar de sitt välkomstmeddelande här på en av båtarna som kör mellan Sverige och Finland, och vill man inte bara nypa finlandssvenskan i kinderna för att den är så gammeldags och go? Jag har alltså tagit mig ombord på finlandsfärjan för att ta mig till Sverige. Finlandsfärjan, som den alltid hetat, ända tills jag flyttade till Finland och insåg att såklart de kallas sverigebåtarna i Finland. Tycker ändå det är lite roligt. Sverigebåtarna låter möjligen något gulligare, tycker ni inte? Skulle kunna ha och göra med att associationerna till just ordet finlandsfärja är som de är. Och vill du uppleva det bästa av Finland skulle jag kanske inte rekommendera färja som färdsätt, även om det är jättefint att åka genom skärgården. Och Sverige erbjuder ännu mer skärgård när man närmar sig, det är vackert att vakna upp till när man kommer från det här hållet.

Hur som helst. Nu är jag påväg, påväg mot två veckor av Sverige. Lite svensk sommar och midsommarfirande, förhoppningsvis med både regn och snapsvisor – sådant som hör till ni vet. I morgon när jag är framme i Stockholm ska jag göra ett ärende innan jag tar tåget på eftermiddagen vidare till Göteborg.

Så ja, här pratar vi verkligen om slow travel, hela resan tar totalt runt 27 timmar från dörr till dörr. Helsingfors till Göteborg. Men vad gör man inte för miljön? Okej, eftersom jag flyger hem ska jag inte försöka låtsas som om jag räddar världen. MEN anledningen till att jag försöker välja alternativet båt + tåg när det är möjligt är för att 1) det är bättre för miljön, 2) priset ändå var ungefär samma och 3) jag har möjligheten. Som egenföretagare jobbar jag närsomhelst och varsomhelst, och därför har jag ingenting emot att spendera en halv eftermiddag + natt på en båt, samt ännu en halvdag på ett tåg. Om den här färjan hade snabbat på sitt internet litegrann hade det varit fantastiskt, nu är det okej. (Okej ska erkännas att skrikande barn och högar av turister stundtals är lite jobbiga, men plugga i musik eller en bok i öronen och ignorera).

Började min jobbdag såhär idag. Hemma med dessa söta rosor som mina vänner tog med sig i helgen när vi åt brunch och med anteckningsbok från Influencers of Sweden, som vi fick under konferensen i våras.

I påskas åkte jag också färja till Stockholm, och tåg tur och retur till Gällivare (även den resan är en övernattning). Sen behöver vi inte prata om hur många gånger jag flugit det senaste halvåret, för det hann jag också med. Men ändå.

Väljer du båt eller tåg framför flyg, när du kan?

Och för den som är intresserad av mer tankar och åsikter på ämnet om vi räddar världen genom att sluta flyga kan läsa det här inlägget hos Resfredag som har över 50 kommentarer!


Ska lämna min fönsterplats här på båten och gå till caféet för lite mat nu. Sen ska jag krypa ner i min lilla koj (under bildäck, billigast möjligast) med några avsnitt av Grand Hotel på netflix. Vi hörs i Göteborg!

FÖLJ:

10 svar

 1. Berörde ju problemet lite ytligt här om dagen. Jag hoppas att medvetenhet om flygets negativa inverkan på miljön gör att pengar satsas på tåg och andra alternativ. Det har tagit mig 30 timmar att åka sträckan Sthlm – Malmö med tåg en decemberdag (eller två) sedan dess väljer jag flyget. Billigare, smidigare och jag kommer fram.

  I Tyskland tycker jag tåg är ett bättre alternativ. Stabilare och billigare men ändå inte billigt.

 2. Jag flyger nån gång om året men jag kör ju galet mycket bil…. Det blir så om man ska ha hundarna med sig nånstans. De få resor jag gör utan hund försöker jag dock göra med tåg eller buss istället.

  1. Jaa, jag kan förstå Åsa. Och när man väl har en bil kan det vara lätt att bli bekväm, vi äger ju inte någon, än :)

 3. Jag har börjat välja tåg, framförallt om jag ska till Stockholm. För mig blir det kvalitetstid med jobb/dator/blogg och det är fantastiskt skönt att sätta sig ner och slå upp datorn direkt utan massa säkerhetskontroller, lampor för säkerhetsbälte och annat stök som tillkommer på en kort flygresa.

  1. Exakt, så känner jag också! Nu blev det en försening, såklart, och det är väl kanske timmarna när man står och stirrar på tågtavlorna där tiderna flyttas fram 15 min åt gången som inte är lika mycket kvalitétstid, med men ;)

  1. Tack Helena! Lycka till på resan :) Husbil är väl också ett rätt miljövänligt sätt att resa, jämfört med flyg i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.