Jennifer sandström

Search
Close this search box.

Zillertal – Tyrolens trevligaste dal

En känsla av Zillertal

Den första snön har precis kommit nere i dalen tidigare i veckan och det är en onsdag eftermiddag i mitten på december när vi rullar in i Zillertal. Känslan är mäktig, och bekant. Det är inte mitt första möte med Tyrolen och det var just här i Zillertal som jag sist åkte skidor för knappt två år sen. Vi kör igenom Ramsau im Zillertal som den ganska lilla byn heter och svänger in på en mindre väg där vi klättrar uppåt längs med berget. Det är bara några hundra meter, men ganska brant uppför, sen når vi hotellet.

Här på lagom höjd med utsikt över hela Ramsau och kringliggande byar ska jag sova. Jag ska få se solen försvinna bakom bergen på eftermiddagen och vakna upp till ljuset som sakta stiger igen och där i morgonljuset tillsammans med dimman förvandlar allting till ett sagolandskap. Det blåa ljuset som övergår i rosa.

Det är det här som är Alperna, tänker jag. Eller åtminstone Tyrolen. Men under de här dagarna kommer jag få lära mig att Tyrolen, är mycket mer än så. Jag kommer få upptäcka vad som gör Zillertal speciellt och till en alldeles unik destination i Österrikes bergiga landskap.

Läs också: 5 av Österrikes bästa skidorter

Alperna, Österrike, Tyrolen. Hur mycket kan alla de olika dalarna och orterna egentligen skilja sig åt? Massor ska det visa sig – och det finns någonting för alla smaker. Budget, lyx, fest, familj eller romantik.

Och av detta skulle jag säga att Zillertal lämpar sig bra för de flesta kategorierna, utom möjligen fest. Det är optimalt för dig som vill komma bortom de typiskt turistiga skidorterna och istället uppleva det genuina, och det som verkligen är Tyrolen. Istället för sportbutiker och livliga barer är du omgiven av lugna små gator som ringlar sig genom dalen. Här lever människorna med hönor, getter och skogsbruk. Och många av husen är av den gamla modellen med stengrund och trä ovanpå.

Efter att ha åkt runt till många av skidorterna nu kan jag säga att jag hittat min favorit. Jag är inte mycket för afterski, fest eller orterna där det händer mest. När jag åker på skidsemester vill jag njuta av bergen och backarna på dagen och god mat och en bastu på kvällen. Det är allt jag kräver. Och för detta är Zillertal perfekt. Men det finns också mycket att upptäcka här, om man vill.

Vad gäller skidåkningen finns här också massor av alternativ och det är en sak jag gillar med Zillertal – det är smidigt att ta sig mellan olika orter för att åka i olika liftsystem.

I slutet av inlägget kan du se en video där jag är med och som filmades under dagarna jag var här.

I det här inlägget ger jag mer information om Zillertal tillsammans med mina favoriter och bästa tips.

Det bästa med Zillertal

* Närheten. Jag gillar att det är hyfsat enkelt att ta sig till Zillertal jämfört med flera andra skidorter i Tyrolen. Men det är inte bara närheten hit utan också närheten till utbudet runt i kring med andra sevärda platser så som Innsbruck och Kitzbühel.

* Något för alla. När det kommer till skidåkning, eller vandring och andra upplevelser på sommaren, finns det något för alla nivåer. Det finns lätta backar för nybörjare och tuffa alternativ på 3000 meters höjd för den som behöver en större utmaning. Dessutom finns det glaciärer att åka på här och det är en speciell upplevelse. Och även om du som jag föredrar de lite lättare backarna kan du också hitta enklare alternativ även från de högsta topparna – det gillar jag!

* Det genuina. Det är svårt att inte förälska sig i de små byarna och lokalbefolkningen som är så närvarande här i Zillertal. Att bara promenera planlöst runt och ta in alltihop, det ska inte underskattas.

3 sevärda platser att besöka i Zillertal

* Åk skidor på Hintertux-glaciären

Hintertux-glaciären är Österrikes enda glaciär som har öppet på sommaren för skidåkning – men då är det egentligen främst elitskidåkare här och tränar. Och på vintern är här riktigt fin skidåkning, även om det just den dag jag besöker backen är lite väl hård blåst och vi tar bara ett åk nedför själva glaciären innan vi tar skydd från vinden och går in på Tuxer Fernerhaus för en kaffepaus.

Inne i den mysiga men rymliga restaurangen berättar mitt sällskap allt om den häftiga musikvideo som spelades in här för bara ett par år sedan, Ed Sheerans låt PerfectSå där satt jag, mitt emot Ed Sheeran, och drack mitt kaffe – eller ja, åtminstone mitt emot precis där han suttit.

Och fun fact jag lärde mig om glaciärerna där det bedrivs skidåkning: på sommaren täcks de delar av glaciärerna som är mest utsatta för solen med en sorts folie som skyddar dem.

Lunch åt vi lite senare på Spannagelhaus och det kan jag också rekommendera.

* Promenera runt i Schwendau

Jag bodde i Ramsau im Zillertal och grannbyn som ligger på andra sidan av vägen som går genom dalen är väldigt mysig och representerar allt det där jag beskrev i början av inlägget. Schwendau.

Vi passade på att gå hit precis när solen var på väg upp och innan vi skulle upp i backen för skidåkning. Vi parkerade bilen och promenerade sakta runt i kvarteren här. Hönor, en kanin, en get vi trodde var uppstoppad men som var fullt levande. Husen med stengrund och överdel av trä. Veden som precis som vid de flesta hus låg staplad i långa rader. Majs som hänger på torkning, kanske mestadels för dekoration. Och så skidbussen som passerar genom byn och knappt kommer förbi utan tvingar de mötande bilarna att backa och svänga av åt sidan. Alltihop, väldigt charmigt.

I slutet av inlägget kan du se de första sekunderna av videoklippet för att få en känsla för vad just Schwendau handlar om.

Schwendaus charm fångat med min iPhone – det var fint att gå runt här utan kameran och ta in mer med ögonen och andra sinnen än med kameran. Och jag tror det var en duktig bonde här på bilden i mitten, som samlat på sig massor av utmärkelser.

* Åk upp i Spieljochbahn, Fügen 

En av de nyaste liftarna i området som definitivt är värt ett besök med sin imponerande design och arkitektur från Italien (till skillnad från de flesta liftarna som är av österrikiskt märke).

Spieljochbahn är även den lift som syns ovanifrån i videon som du hittar i slutet av inlägget, gå till 00:20 om du är nyfiken på hur den ser ut.

Tips på boende & restauranger

I Zillertal kan du hitta alla olika typer av boende från budget till lyx, men jag skulle rekommendera dig att välja ett av de mindre hotellen eller det som de kallar för gasthaus. Många boenden erbjuder halvpension där du serveras både frukost och middag – ett bra alternativ när man varit ute i backen hela dagen och bara vill ta det lugnt med god mat på kvällen. När jag var här för två år sedan stannade vi fyra dagar på samma boende och jag minns att det varje kväll kändes underbart att få middagen serverad bara en trappa ner.

Hotelltips: Mountain & Soul – lifestyle hotel

Det hotell jag bodde på den här gången i Zillertal var Mountain & Soul. Det påminner lite om ett gasthaus och känslan här är något speciellt. Jag har först svårt att placera hotellet men upptäcker efter ett tag att vad det här boendet har är precis vad namnet redan avslöjat, en själ. Det är familjeägt och jag faller för charmen.

Vy mot hotellet precis när solen är på väg ner.

Alla rum ser lite olika ut och är enkla men mysiga, och utsikten: magisk. På nedre plan finns bastu- och relaxavdelning.

Fasaden som först möter mig när jag kommer till hotellet tycks lite märklig, men den främre sidan ut mot bergen är desto mysigare och insidan hemtrevlig med moderna och lite hippa inslag. Som sagt, inte helt enkelt att placera.

På kvällen äter jag middag i restaurangen, ingenting typiskt tyrolskt, men en jättegod och stark thaisoppa till förrätt följt av en laxpasta med massor av grönsaker till varmrätt. Och så en efterrätt på tiramisu och chokladmousse, varför nöja sig med antingen eller? Kanske är det för att vi är så pass nära Italien eller för att jag älskar efterrätter, men tiramisun är bland de godaste jag ätit.

Familjen äger också ett annat boende: Kristallhütte.

Restaurangtips i Zillertal

Om jag ska tipsa om en restaurang i Zillertal måste det bli Restaurant Sieghard – som drivs av samma familj som äger ovannämnda hotell. De är en av få restauranger som lyckats med konceptet att vara fancy men avslappnat. Vi kommer in här och känner oss som hemma. 

Vi blir serverade massor av mindre och tyrolska rätter men på finare vis, tartar, käsespätzle, blodkorv med sauerkraut, lamm och till sist en tjusigare variant på apfelstrudel. Och avslutningsvis tar vi en snaps tillsammans med ägaren, det hör till seden här.

Spännande pålägg till brödet, något väldigt fett som jag inte kan minnas namnet på nu.

En lite annorlunda råbiff serverad i ett ben. 

Av honom blev vi väl omhändertagna hela kvällen.

Även inslag från restaurangen kan du se i videon i slutet.

Praktisk information: så tar du dig till Zillertal

* Flyg till München i Tyskland, 175 km från Zillertal. Åk med en shuttle eller hyr bil och kör själv de två timmarna till Zillertal. Fördelen är att det går fler direktflyg till München och ofta är billigare en alternativet nedan.

* Flyg till Innsbruck i Österrike, endast 55 km från Zillertal. Nackdelen här är att du behöver mellanlanda i Frankfurt och att flygbiljetterna kan vara dyrare.

* Tåg är också ett alternativ om du reser från södra Sverige och till exempel från Hamburg går det nattåg till Zillertal.

Här kan du hitta mer info.

Behöver man bil?

Jag tycker att det är trevligt att ha bil och kunna vara mer fri i att välja vilka platser man vill besöka och när. När jag var här för två år sedan hade vi bil och kunde då besöka fler platser runt om i Tyrolen. 

Men man klarar sig fint utan bil då det går bra med både buss- och tågförbindelser genom hela Zillertal. 


Avslutar nu med ännu en inspirationsvideo (där jag också är med) av en grymt duktig videograf som var med oss ett par dagar och filmade när jag var här i december. Se på den, så kommer ni förstå vad det är jag pratar om.

Bonustips: 3 dagsutflykter från Zillertal

* Kitzbühel – ligger ungefär en timma bort med bil, i en annan dal och jag skulle säga att känslan här är lite mer överklass. Det känns lite finare, är lite dyrare, men den lilla byn med sin vackra gågata är värd sitt besök. 

* Innsbruck – ligger även det en timma bort med bil. Innsbruck är en häftig och lite större stad som är placerad mitt bland bergen. Gamla stan här är otroligt fin, det finns spännande caféer och staden känns ung då många kommer hit för att plugga. 

* På sommaren: vandra över till Italien från Schlegeisspeicher som ligger alldeles i slutet av Zillertal-dalen (ett tips från min pappa som gjort turen). Hit kan du ta dig genom att till exempel ta tåget till Mayrhofen och ta buss härifrån. Gå upp till restaurangen Pfitscherjoch Haus och ät lunch här innan du går tillbaka. Vandringen hit upp är drygt 6 kilometer och tar ungefär 1 timma och 45 minuter.


Läs också: Sölden, Ötztal – en skidort med upplevelser utöver det vanliga

FÖLJ:

11 svar

 1. Vad skulle du säga skiljer Tyrolens skidorter från t.ex. Åre eller någon annan nordisk skidort? Kortare dag i norr och kanske kallare men snömängden är väl minst lika mycket? Och förståss språket men engelskan går väl bra på hotell och i backarna? Vilka språk och nationaliteter hördes och syntes mest på skidor och i hotell/affärer/allmänna kommunikationer?
  Annars fina bilder och inspirerande filmer! Säkert en fin upplevelse att besöka Zillertal.

  1. Oj vilken bra fråga – känner att jag skulle kunna utveckla det här i ett helt inlägg. Tror jag får göra det också. Tack för inspirationen! :)

   Men för att svara lite kort. Snömängden beror nog mycket på ort till ort, både i Sverige och i Alperna finns backar där det är mer konstsnö (pga vädret som inte räcker till) och den är förstås inte lika nice att åka på.
   Fördelen med Alperna är att man kan komma upp på högre höjder och där finns mer riktig snö i alla fall. Vyerna här är ju också svårslagna och just hur vackert det är tycker jag inte kan mäta sig med t.ex. Åre. Åker man upp till Gällivare-fjällen är vyerna ganska mäktiga, men där är ju skidåkningen inte lika lätt-tillgänglig ;)

   Tillgängliheten är en annan faktor jag gilla med Alperna. Det är så smidigt, med liftar, restauranger, boenden. Jag har iofs inte besökt så många skidorter i Norden, men ändå.

   Slutligen är priset ganska avgörande, att hyra utrustning och liftkort kan vara ganska dyrt i Norden, medan det är mer prisvärt i Alperna.

   Engelska klarar man sig definitivt bra på och nu när vi var här i december var det många tyska turister och en del från andra Östeuropeiska länder.

   Tack för fin kommentar! :)

  1. Eller hur – vinter i rätt miljö, till exempel Alperna, är sällan en tråkig upplevelse ;) Har ni också mycket snö hos er? Jag är visserligen också väldigt sugen på att besöka det här området, gärna Zillertal, under sommaren och vandra! :)
   Och tack <3

   1. Jag kan tänka mig att det är så. Bara alla berg liksom, jag skulle inte ens behöva åka skidor känner jag :) Var ju där i somras och såå vackert!

    Vi har ganska mycket snö just nu, det kom ett stort lass från himlen under den senaste veckan. Hoppas det stannar kvar ett tag, så mycket finare ute nu.

 2. Åh så vackert! NÄSTAN så jag längtar efter en snö-semester, men bara nästan. har lovat killen att dra till nån backe i Oslo i helgen, redan nervös, över tio år sedan jag stod på ett par skidor sist.

 3. Vilket bra inlägg! Har aldrig varit just i Zillertal när jag åkt skidor i Österrike, det har oftast blivit att man åkt tillbaka till skidorten man känt till redan. Så kul att få insikt på något lite annorlunda! Och jag håller helt med dig – afterski i all sin ära, men för min egen del nöjer jag mig med ett dopp i en hot tub eller en bastu innan jag somnar vid 9-tiden… haha!

  1. Tack så mycket Moa! Och jaa det blir lätt så att man återvänder om man hittat en plats man gillar, min pappa har t.ex. åkt många år till Lech – men kan ju vara kul att testa något nytt emellanåt för lite ny inspiration! :) Vilken plats brukar du åka till i Alperna? Och såg nu att du bor i Kanada och ju har fantastiska berg runt hörnet :O Gud så underbart.

   1. Ja verkligen! Jag har inte varit i Alperna på ganska många år nu, men vi brukade alltid åka till Neukirchen vilket också var jättefint.

    Ja det gör jag! :) Blir aldrig trött på den utsikten, det är verkligen något så speciellt med bergen!

    1. Åh men det, ser jag nu när jag kollar på kartan, ligger ju inte alls långt från Zillertal. Kul! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.