Välj tema till WordPress – så hittar du snygga och bra teman

Inlägget innehåller annonslänkar

Du har bestämt dig, det är dags att sätta upp din egna hemsida! Dessutom har du lyckats besluta dig för vilken plattform du vill använda för att bygga din sajt – och det är förstås WordPress. Grattis till ett bra val!

När du väl ska dra igång inser du att… Herregud det här är ju en hel djungel bara att välja ett tema!

Och ja, det är det. Det kan kännas så frustrerande att behöva välja mellan de tusentals alternativ som finns där ute. Kanske känns det så överväldigande att du helt enkelt ger upp och lägger ner hela ditt hemsidesprojekt?

Men lugn, du har hamnat helt rätt. Jag ska ge dig några tips som kommer göra ditt val av WordPress-tema betydligt enklare. Så sitt ner i bussen och låt oss gå igenom några enkla, grundläggande tips som du kan ta med dig på resan!

OBS! Jag är långt ifrån någon expert på WordPress. Det är mycket jag inte helt begriper och känner mig vilsen i. Men jag får ibland frågan om WordPress-teman och efter att själv ha letat efter snygga teman så vet jag att det finns några tips som kan underlätta när man är helt ny.

Så hittar du snygga teman till WordPress

Här är fyra tips för hur du kan börja göra din research:

  1. Min bästa rekommendation är att leta efter snygga teman i Themeforest (eller här hos Creative Market där du kan hitta färdiga mallar). Där kan du enkelt filtrera enligt dina behov och få en översikt av massvis av teman och välja ut de som estetiskt tilltalar dig mest.
  2. Sortera enligt olika kategorier och teman för att hitta något som känns rätt och passar din typ av business.
  3. Håll utkik när du surfar! Att kolla vilket tema någon annan använder är nämligen mycket enkelt att göra. Gör så här: högerklicka när du är inne på sajten, välj “visa sidkälla”, sök (cmd + F) efter “theme”. Då hittar du någon länk eller ord där temats namn bör finnas med. Du kan testa här på min sajt, då ser du att du hittar något som heter “pipdig-blossom” – det är mitt tema. OBS! Är bara aktuellt för WordPress-sajter, men det ser du också i koden.
  4. Googla. Skriv in till exempel “simple nice wordpress themes”, eller vad du nu är ute efter, och gör en bildsökning på Google.

Olika teman har olika temabyggare

Det finns olika temabyggare gjorda för WordPress. Det här är något som blivit bättre och mer populärt bara de senaste åren. Anledningen är att det gjort det möjligt för oss som inte egentligen har några tech-skills att bygga våra egna hemsidor. Med smidiga “site builders” kan vi enkelt (eller åtminstone enklare) designa hemsidor i form av “drag and drop” – och behöver inte jobba i själva koden.

Så en site builder kan du använda för att designa din hemsida enklare – och många teman bygger idag på en viss site builder.

Några temabyggare jag testat är är Divi och WP Bakery. Varav det sista är vad vårt tema för letmecreate.fi använder. Men en jag hört mycket gott om är Elementor. De flesta temabyggarna är lätthanterliga och kan i princip användas av någon som inte kan något om webbdesign.

Men om jag skulle välja ett tema och en site builder idag så skulle jag välja Elementor. De erbjuder också några gratisteman.

Vill du läsa på om lite fler olika alternativ kan jag rekommendera den här guiden.

Den här jämförelseguiden har också gjort en snygg illustration för vad som skiljer de olika verktygen åt. Där kan vi också se att Elementor får bästa betyg.

Det viktigaste är kanske att när du väl lärt dig ett av verktygen, är det förstås lättare att du håller dig till det. Så om du jobbar med flera sajter, eller en dag vill byta tema, så kan det vara bra att välja teman som använder samma typ av site builder.

Jag har också snubblat över ett verktyg som heter Showit.co. Varenda SNYGG amerikansk sajt jag hittade till via Pinterest verkade nämligen vara byggda i det här. Så jag kollade upp det. Det verkar erbjuda en suuuperenkel helhetslösning för att designa din hemsida. Men, det fanns flera stora men, det är inte optimalt för en sajt med mycket innehåll, det är ganska dyrt (en löpande kostnad) och dessutom verkar det som att man har hela sin sajt hostad via dem (det kändes lite märkligt/otryggt). Så mitt tips är: kolla inte ens hur snygga hemsidor det går att göra via dem, hehe.

Tips på teman:

Hitta teman för en specifik site builder

Om du vill leta teman som hör till en specifik theme/site builder likt de jag nämnde här ovan kan du göra följande:

Gå in och sök på t.ex. wordpress theme – eller gå direkt via den här länken, sen skrollar du ner och till vänster längst ner väljer du “compatible with” där du kryssar i t.ex. WPBakery eller Elementor beroende på vilken temabyggare du är intresserad av. Då får du fram teman som funkar med de hemsidesverktygen.

Divi-teman funkar lite annorlunda tror jag om man läser från deras hemsida – och jag hittar inte deras teman hos Themeforest.


Tänk på detta på när du väljer WordPress-tema:

  • Det ska stödja uppdateringar.
  • Gärna vara anpassat för SEO.
  • Kolla betygen! Inne på Themeforest alltså. Om tidigare kunder är nöjda kan man se det som en garanti på att det verkar vara ett bra tema. Av samma anledningen kan det vara lite riskabelt att använda ett tema som inte har så många användare, då det finns en risk att det strular och att de slutar uppdatera temat.
  • Det kan vara en fördel om det finns support att kontakta under t.ex. första året, för att få hjälp med temat och att skapa din design. När vi designade letmecreate.fi stötte vi exempelvis på ett antal buggar.
  • Välj ett tema som är så likt som möjligt den hemsida du vill ha, ju fler anpassningar du vill göra, desto mer tid kommer du behöva lägga. Så bli inte förblindad av ett tema som ser sjukt snyggt ut, utan fundera på om det passar dina behov och de sidor du behöver.
  • Bra att veta: ju fler funktioner ett tema har, desto större risk för att något kan “gå sönder” eller sluta fungera. Detta gäller också för alla ytterligare plugin du installerar – när problem uppstår på en WordPress-sajt är det vanligt att det beror på två plugin som krockar med varandra.
  • Hur vet man att temat funkar på olika skärmar och dator/mobil? Det står ofta att det är “responsive”, men det bör alla teman vara idag.

Varför finns det så många WordPress-teman?

Anledningen till att det finns en uppsjö av teman är för att WordPress är byggt så att vem som helst kan skapa teman för plattformen. Det är alltså en så kallad “öppen programvara”, till skillnad från till exempel Squarespace som har full kontroll över hela plattformen. Det är därför du kan skräddarsy och anpassa precis vad som helst på din WordPress-sajt, men inte om du har en Squarspace-hemsida.

WordPress är dessutom det mest populära innehållshanteringssystemet (CMS) som finns idag. Vilket resulterat i en enorm marknad för att skapa och sälja teman för plattformen. Så därav denna djungel.

Det finns idag tusentals WordPress-teman att välja bland. Och hur sjutton ska man veta vilket tema som är bra? Lätt att bygga? Enkelt att använda? Och som ser ut exakt så som du vill? För att du inte ska gå vilse i röran, eller råka köpa ett tema som inte är helt optimalt för dina behov, så ska jag ge dig några tips.

Gratis-teman eller premium-teman som kostar?

I början av min bloggkarriär hade jag ett högst basic WordPress-tema (bild nedan), ett helt gratis sådant. Antagligen som min bror fixat. Bloggdesign på den tiden var typ mest att byta ut sin header (den hade jag för övrigt designat själv, om det undgick någon). Så småningom fick Jesper i uppgift att designa min hemsida lite mer. Men det var fortfarande ganska simpelt.

Hur den här hemsidan såg ut i begynnelsen, 2012.

Det var inte förrän 2018, när min blogg blivit en del i mitt företagande, som jag bestämde mig för att byta till det tema jag har nu. Mitt första betaltema.

Jag vet bloggare som lägger pengar på nya teman titt som tätt. Men jag tyckte det kändes jättemärkligt att BETALA för ett tema. Kanske för att jag var bortskämd med en storebror som kunde “fixa allt”.

Men jag insåg snabbt att, fan – det är värt att betala för ett tema. De är ofta väldigt mycket snyggare och lite mer unika.

Om din hemsida är 100 % ett hobbyprojekt som inte drar in några pengar – då är det kanske okej och bra att köra på ett gratistema. Särskilt om du hittar något som du gillar. Här kan du hitta gratis WordPress-teman och sortera dem enligt olika kategorier.

Men om du driver ett företag, använder din hemsida professionellt och tjänar pengar på den direkt eller indirekt – skulle jag rekommendera att välja ett premium-tema. Inte för sakens skull, men för att det finns ett bättre utbud att välja bland.


Mitt nuvarande tema

På den här bloggen använder jag förresten temat Blossom från Pipdig.co. Det hör inte till någon särskild temabyggare utan det är lite mer basic tema som inte går att anpassa lika mycket. Men det går att använda, enligt dem själva, med alla större site builders. Den site builder jag har installerad här på bloggen är gratisversionen av site origin och därifrån har jag använt vissa element till exempel för sidan som handlar om SEO-kursen.

Jag frågade dessutom Pipdig.co om detta och fick till svar att “most people tend to recommend either Beaver Builder or Elementor. Personally, I much prefer Beaver builder, however they are quite similar.”

letmecreate.fi (bild nedan) använder vi det här temat som heter Kalium.

Hur bygger man en egen hemsida i WordPress? Så här ser min ut.
Let me creates hemsida med temat Kalium.

Lycka till med ditt val av tema där ute i djungeln! Har du några frågor? Lämna bara en kommentar här nedan. 💭

Mer på temat hemsidor och blogg:

Guide för hur du gör en hemsida i WordPress
Välj rätt webbhotell till din hemsida
Så gör du en content-audit

FÖLJ:

14 svar

  1. älskar att detta kommer lagom till att jag ska börja fundera igen på sånt här!!! önskar bara att jag visste bättre hur jag VILL att saker ska se ut. vill ha en guide till hur man skaffar sig god smak…

    1. Hahaha. Kan du säga till när du hittar den guiden? Behöver också 😉 Tänkte faktiskt att jag borde lista några specifika fina teman. Men DEN researchen får bli när jag själv ska ha nytt tema. ☝️

  2. Vad roligt att läsa om olika teman. Superbra guide! Jag blir ju lätt lamslagen när det finns FÖR många alternativ, och det är liksom inte nog med att välja rätt tema – sen ska man välja rätt design inom det temat också. Never ending. Jag använder Elementor till båda mina sajter, den ena med temat Ocean WP och den andra temat Hello. Fungerar helt ok, men de skulle nog kunna se proffsigare ut. Kanske att jag skulle uppdatera till ett betaltema istället… ? :)

    1. Åh jag vet jag vet, finns inget värre än för många alternativ – vad det än gäller, haha. Tomater i butiken eller teman till WordPress liksom… 🤪 Och vad intressant att höra att du också använder Elementor och vilka teman du valt. Jag försökte komma in på din sajt mirjamcopy.com nu men lyckas inte komma åt den…

      1. Den nya adressen är oakstreamcopy.com – det har länkat vidare automatiskt förut men jag tror inte jag äger den förra domänen längre så det är nog därför ☺️

    1. Men du verktyget att jobba i eller din hemsida när man är inne på den? ☺️

  3. I största allmänhet, så är en faktor för att ranka: Speed! om man jämför med ghost, så är wp långsamt:) Men kanske det blir bättre när den nya blocks och editorn är slutfört?

    1. Jaa, det blir allt viktigare hela tiden känns det som! Av den anledningen har jag själv uppgraderat till ett nytt WordPress-tema nu.

      Ghost vet jag faktiskt inte särskilt mycket om. Använder du det? :)

      Och WordPress kan ju absolut vara långsamt, men det beror ju på tema och vilka lösningar man har på sin hemsida. Men det är väldigt spännande att se nya alternativ dyka upp som utmanar ledaren i cybervärlden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.