Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Tips för att sova på flyget & en bra resekudde

Inlägget innehåller annonslänkar

Här kommer fyra enkla tips för dig som vill kunna sova underflygresan, samt vilken som är den bästa nackkudden för flyget!

Tidigare hade jag flugit till Thailand, L.A. och Kanada, men första gången jag skulle göra en riktig långflygning var till Nya Zeeland. Det är kanske den längsta flygning du kan göra från Sverige och dessutom skulle jag resa helt ensam. Min största oro var inte huruvida jag skulle klara mig på Nya Zeeland, utan det var hur sjutton jag skulle sysselsätta mig på planet. Och tänk om jag inte skulle lyckas sova på flyget? Jag var livrädd över att bli uttråkad och förberedde mig därför med böcker, tidningar, offline-spellistor, korsord/sudoku och olika tankelekar ifall det skulle krisa under den 40 timmar långa resan.

sova på flyg och den bästa nackkudden

Jag dog inte av tristess och fick knappt användning av all underhållning jag hade med mig, man kommer nämligen långt med filmutbudet på planet och lite sömn. Det senare är dock inte något att ta för givet och därför vill jag ge mina bästa tips för att kunna sova på flyget!

4 tips för att sova på flyget

För att undvika jetlag är det a och o att faktiskt kunna sova på planet – dessutom går resan snabbare. Därför skulle jag säga att en av de viktigaste förberedelserna innan en långflygning är att se till att du har just den rätta utrustningen och taktiken för att kunna somna under flygresan.

1. Skaffa den bästa nackkudden för flyget!

Inför min USA-resa bestämde jag mig för att testa en ny nackkudde för flygresan – den här resekudden från Ovaer. Det är en ny typ av resekudde som är speciell då den sträcker sig runt hela huvudet och ger stöd även under hakan. Dessutom har nackkudden en huva som du kan dra över dig för total mörkläggning.

resekudde nackkuddeVanlig nackkudde vs. resekudde från Ovaer.

Här ser ni skillnaden på en vanlig klassisk nackkudde (från IKEA faktiskt) och resekudden från Ovaer. Det jag gillar med vanliga nackkuddar är att man kan välja vilket material man vill ha och att de kan vara mjuka/fluffiga/sköna eller vad man kan tänkas vilja ha. Med Ovaer finns det än så länge bara en sort och bara en färg. Det kan jag tycka är en nackdel med resekudden, det svarta tyget är inte oskönt men det är inte lika skönt som t.ex. den mjuka nackkudden från IKEA. Dessutom har jag lite svårt för färgkombinationen svart och röd (trots att det bara rör sig om den lilla logon i nedre kanten).

Allt som allt väger dock fördelarna med en Ovaer-resekudde upp nackdelarna. På min resa till San Francisco lyckades jag inte sova på flyget mer än någon timma då det var en dagsflygning. På hemresan däremot hjälpte min resekudde mig att sova så mycket som 5 timmar, alltså halva flygresan!

Här kan du beställa nackkudden!

nackkudde bäst i test

2. Stödstrumpor

Det är inte något som endast äldre eller folk med risk för blodproppar bör resa med, jag tycker att alla som reser längre än kanske 5-6 timmar bör dra på sig ett par kompressionsstrumpor innan flygresan! Det värsta som finns är när det börjar krypa i benen och jag har fått för mig att dessa strumpor hjälper mot detta då de ökar blodcirkulationen. Mindre kryp i benen = lättare att sova på flyget.

3. Sköna kläder

Många verkar tycka om att klä sig lite finare när de ska ut och resa, men för en långflygning går komfort alltid först. Tänk också på att det ofta blir kallt på planet så bara ben är sällan att rekommendera. Jag brukar även klä mig i mörka kläder som inte är ömtåliga för fläckar.

4. Välj fönsterplats!

Detta kan vara lite klaustrofobiskt för den med långa ben, men för oss andra är det ljuvligt. Förutom att du kan se spännande platser ni flyger över kan du också sitta ostört hela resan och luta mot fönstret/väggen som en alternativ sovställning. Även om det kanske inte är lika viktigt ifall du har en riktigt bra nackkudde, men kan ändå vara skönt!

Fler tips för resan och mer info om nackkudden

För en mer utförlig beskrivning rekommenderar jag resebloggaren Dryden som också gjort en recension.

Christian med Matochresebloggen nämner Ovaer där han delar med sig av sina 10 bästa tips för att kunna sova på flyget.

Ladies Abroad har också provat Ovaer och tipsar samtidigt om en smart app för resesällskapet.

Slutligen har även resebloggaren Sanna gjort en recension och listar fördelarna och nackdelarna. Precis som hon nämner kostar resekudden 495 kr, lite dyrare än andra varianter men kan det vara en investering värd sitt pris?

Apropå kreativa och nya resekuddar som ska göra det lättare att sova på flyget har jag sett två andra varianter. En heter Nodpod som håller din haka på plats med hjälp av ett band runt ryggstödet. Sen finns en något mer avancerad kudde som Business Insider nyligen publicerade en video om. Måste dock säga att den första inte verkar så bekväm eller fylla samma behov som resekudden Ovaer. Den andra verkar extremt klumpig även om den erbjuder en hel del olika sovställningar.

Har du fler tips för att sova på flyget? Dela gärna med dig!

FÖLJ:

17 svar

 1. Välj nattflygningar och gå upp extra tidigt den dagen du ska åka om det är en dagsflygning. Ät inte massa socker och drick vin. Använd ögonmasken. Åk businessclass (vill inte låta dryg men det är galen skillnad).

   1. Jag håller med dig Dryden. Man kan göra så mycket roligare saker för de pengarna :) tyvär är det skillnad, blev uppgraderad en gång när jag flög hem från USA. Aldrig kommit fram så utvilad ;) hehe

  1. Ja det är lättare med nattflygningar, helt klart! Och jo tack, skulle gärna flyga businessclass men just nu känns det aningen för dyrt ;)

 2. Väldigt fina tips, tror jag ska följa dem alla när jag åker på nästa långflygning! :) Samt BRA öronproppar (tips någon? De vanliga tycker jag inte dämpar ljud nästan alls och så hålls de inte i mina öron utan trillar bara ur….)

  1. Kul att du får användning för dem snart!! Hmm, jag har nog stora öron så aldrig haft problem med öronproppar ;) Men tror det finns i mindre storlek, typ för barn? De kanske du kan prova?

 3. Öronproppar och melatonintablett! Samt att ha bara det absolut viktigaste under stolen framför dej och låta resten av baggaget åka upp på hyllan, så får fötterna rum. :)

 4. På långflygningar har jag börjat boka stol vid gången och inte vid fönstret. Visst är det trevligt att kunna titta ut och man kan luta huvudet mot fönstret i sitt lilla hörn, det har du rätt i. Är det tre stolar i bredd så blir man lite instängd och skall man upp “mitt i natten” till wc eller bara sträcka på benen så måste man väcka och störa sina medpassagerare. Det tycker jag är besvärande och då drar jag på det. Å andra sidan så får jag resa mig upp när någon av inner-passagerarna skall ut men det känns bättre än att själv störa. Korta flygningar under två timmar sitter jag gärna vid fönstret.

  1. Jag förstår vad du menar, det är verkligen en avvägning man får göra. Får jag lov att påpeka att det känns som ett typiskt finskt drag att inte vilja vara i vägen/till besvär? ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.