Jennifer sandström

Tips för att lära sig ett nytt språk

Hur lär man sig ett nytt språk? Inte genom språklektionerna i grundskolan, så mycket har jag lärt mig. Jag pluggade både tyska (4 år) och spanska (2 år) i skolan, men kan knappt beställa på en restaurangen på de språken. Det var sällan särskilt motiverande och våra lärare var inte de bästa. Och det är två saker som är a och o för att lära sig ett nytt språk: motivation och pedagogik. Jag har också fått lära mig att inget är så motiverande som att bli kär i någon som kan ett annat språk – och flytta till hans land. Det är vad som fått mig att orka plugga finska de tre senaste åren.

Min finska är fortfarande ganska basic, men jag kämpar på och här är några tips som hjälpt mig i min språkinlärning:

6 tips för att lära sig språk


* Vad är din målsättning? Att tänka att målet är att bli totalt flytande på ett språk kan kännas otroligt omotiverande när språkinlärningen går långsamt framåt. I så fall kan det vara bra att sänka ribban, tänk att du ska kunna använda lite fraser på semestern, eller att du ska kunna förstå någorlunda bra så att du själv kan svara på till exempel engelska.

* Hitta ett sätt som fungerar för dig. Det finns någon teori om att det är bättre att lära sig ett språk med undervisning på det språket – men jag har aldrig varit så arg, frustrerad och irriterad som när jag tog min senaste finskakurs och läraren endast pratade finska. På en nivå som jag inte hängde med i. Då har jag hellre en lärare som kan förklara på ett språk jag förstår, så att jag faktiskt kan lära mig något.

 • Måste du gå en kurs eller kan du studera på egen hand?
 • Behöver du en språkpartner som kan stötta dig eller pluggar du bäst helt ensam?
 • Vill du plugga en dag i veckan, två dagar eller kanske lite varje dag?

Du kan behöva testa dig fram här för att se vad som passar dig bäst. Gå en kurs, leta upp material på nätet, köp någon bok, testa olika appar, hitta en språkkompis.

Språkböckerna jag har för att lära mig finska. Dock bara Suomen mestari 1 som jag gått igenom hela.

Fokusera på de olika sinnena: lyssna, prata, läs, skriv. Lyssna kan till exempel vara att se på en film (som är textad på ett språk du förstår) eller lyssna på musik, du kan också låta tv:n eller radion stå på hemma. Läsa kan vara att läsa skyltar och annat som du passerar så ofta du kan.

* Bo i eller besök landet. Om du bor i ett annat land men inte pratar språket: passa på att lära dig lite! Det är aldrig så fördelaktigt att lära sig ett språk som när men lever mitt bland det. Till exempel har jag läst tyska i Tyskland när jag bodde i München, det var svårt men betydligt lättare än vad jag minns lektionerna i skolan hemma i Sverige. Om du inte bor i landet men vill lära dig ett nytt språk ändå – planera in en resa dit så snart som möjligt för att få öva in action.

* Strunta i att du låter som en treåring, det är i själva verket ganska gulligt. Och bjud på dig själv. Om du säger fel och det blir så roligt att folk skrattar – tänk att det är en konst att kunna få andra att skratta och inte att det är pinsamt. Korrekt grammatik behövs dessutom sällan för att kunna bli någorlunda förstådd.

* Det ska vara roligt att lära sig ett nytt språk! Fokusera därför på vad du tycker är kul och försök kombinera språkinlärningen med något trevligt. Till exempel:

När jag hittade den här receptboken som har alla texter och recept på både finska och svenska var jag tvungen att köpa den. Det är ett perfekt sätt för att plugga finska för mig, jag kan laga mat tillsammans med min kille och vi kan läsa de båda språken och lära oss av varandra. 

Böcker på både finska och svenska – i samma bok, är ganska unikt. Så köpte den här boken direkt när jag hittade den i en butik igår. Också bra att få ha en bit av Sverige här i vårt finska hem.

Appar för att lära sig språk:

Jag tror som sagt på att kombinera flera sätt när man lär sig språk och kan därför också rekommendera att testa en app för att lära sig språk. Förra veckan skrev jag om en app jag testat för att plugga språk och här kommer några fler tips.

Populära appar för att plugga språk:
* WordDive – den jag använder just nu och som har finska.
* Babbel – har testat denna också och du kan läsa mer om vad jag tycker om den HÄR!
* Quizlet – här kan användare själva lägga in ord och skapa egna “study set”. Jag har till exempel pluggat med boken Suomen Mestari 1 och i Quizlet kan man hitta study set just från de olika kapitlen i Quizlet som någon annan redan lagt in.
* Duolingo
* Memrise

Jag tror det kan vara bra att kombinera flera appar också (precis som att kombinera flera böcker), för att inte bli helt insnöad på just det som en app lär ut och för att få lite bredare perspektiv. Var och en har sin styrka. De två sista på listan har jag dock inte testat själv, så vet inte hur bra de är.

Har du fler tips för att lära sig ett nytt språk?

FÖLJ:

11 svar

 1. Läs barn- och ungdomsböcker! Kanske såna du läste på svenska som ung och nu läser om på finska? Jag stavade mig igenom böcker på engelska ganska tidigt och läste lite på spanska under gymnasiet. Att nu läsa på engelska håller ju det språket vid liv även om jag inte behöver det på jobbet längre.

  1. Ja – sjukt bra tips!

   Siili lähtee kotoa glömmer jag aldrig ;) Köpte den boken på Ikea för något år sedan. Har gett bort den men spanar på nya finska barnböcker! Måste ta och köpa en på lagom nivå, hehe.

 2. En intensivspråkkurs (och att samtidigt försöka umgås med folk som pratar målspråket som hemspråk). Går man en timme en gång i veckan blir det inte samma fokus som 3h/dag 5 dagar i veckan. Då kommer man också in i när läraren enbart pratar målspråket.. :)

  Hoppas ha ekonomin att ta familjen på långresor till Spanien och när barnen är större och inte bara vill hänga med mamma vill jag gärna gå språkkurs för att fila på kunskaperna igen.

  Och bästa tipset som lärare: plugga Hellre fem minuter om dagen det du fått lära dig än en-två timmar en gång före prov.

  1. Hade planer på att gå en nu i sommar. Det skulle varit under 3 veckor. Men får se… tror verkligen det är en bra grej!
   Och tack läraren!! Det har du nog rätt i ;)

 3. Vilket fantastiskt inlägg! Anser väl egentligen att jag inte ens lärde mig Engelska i skolan (förutom grunder kanske) utan mycket självlärt på mitt egna sett eller hur man ska förklara. Att resas till landet är verkligen ett bra tips.

  1. Tack Felicia! Samma här. Jag var inte alls bekväm med att tex prata på engelska när jag började universitet. Först efter två utlandsterminer i engelskspråkiga länder… :)

 4. Det var bra tips på hur man kan lära sig ett nytt språk. Jag gillar iden om att fokusera på sinnen – receptboken.

 5. åh SPRÅK! har pluggat tyska, franska, ryska, finska med varierande kunskaper. tycker det är så kul. jag gillar tvåspråkigt material precis som du (alltså språket man vill kunna + ett språk man redan kan). ÄLSKAR Helsingforsfärjorna när det står på finska/ryska/svenska (och engelska), brukar sitta och analysera hur grammatiken eller ordvalet skiljer sig för samma uppmaning på de olika språken…

  tycker också man kan tänka på att få språket för flera sinnen. övar mig på att lyssna på finska nu tex, lyssnar på pocasten After Work som helt enkelt är en snack-podcast mellan Helsingforstjejer i 30-årsåldern typ. Jag har inte SÅ bra hörförståelse och ordförråd egentligen, men eftersom det är bekanta teman (de pratar om samma saker man skulle gjort i en motsvarande podcast med Stockholmstjejer) snappar jag ju ändå upp massor för det är rätt lätt att gissa sig till. och det jag inte förstår övas jag i att leta efter bekanta ord.

  nästa tips är tidskrifter! köpte ett års tidningar av en finsk hälsotidning (alltså motsvarande typ Topphälsa) på biblioteket för 1 euro (de hade några år på nacken). Lättsamt att bara bläddra igenom rubriker och försöka förstå, perfekt toaläsning istället för att dra fram instagram. Du som bor i storstad kan förstås säkert få mycket gratistidningar och sånt – de är ju för övrigt ganska ofta både på svenska och finska tycker jag?

  Nästa tips är om man har något område man kan väldigt bra, att läsa lite texter inom det området. jag är ju läkare och har dessutom en del patienter som vårdats på finskt sjukhus (vi skickar både till Sverige och Finland för extra högspecialiserad vård, beroende på vad det gäller). Då får man ju alla journalhandlingar översatta till svenska men jag brukar läsa även de finska för att lära mig de medicinska termerna, och de är förvånansvärt lätta att förstå med tanke på att det är avancerade texter – återigen för att sammanhanget för mig är otroligt välbekant. Kanske kan en finsk text om sökmotoroptimering kännas välbekant på samma sätt för dig?

  Och, förstås, som du skriver ovan – prata prata prata, allt man kan. Var nyss i Helsingfors (och NEJ, vi sågs inte då heller, det var jag + kompis + varsitt barn som åkte så det var inte så kompisdejtvänlig setting då vi yrde runt och hade koll på niomånaders och treååring…), och tyckte det var så kul att försöka beställa allt på finska och sköta annan basic kommunikation. vill man kunna PRATA ett språk måste man ju öva på det, inte bara på att skriva/läsa.

  nu kom jag igång här :) men det är ju så kul!!

  1. Åh underbara tips ju, tack Ulrika!! Och ääälskar långa kommentarer ;) så smart att köpa gamla tidningar också, är ju typ samma sak som skrivs om och om igen i dem ändå så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.