Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Svensk Fågel – sponsrad video, och kyckling i Finland.

Sponsrat inlägg – i samarbete med Svensk Fågel. 

En av de större anpassningar jag behövt genomgå sen jag kom till Finland handlar om kyckling. Så många gånger som jag gick runt i matbutiken och undrade var sjutton de gömt den frysta kycklingen, innan jag insåg att konceptet “fryst kyckling” över huvudtaget inte existerar här. Besöker man en matbutik i Sverige är frysdisken med kyckling väldigt ofta väldigt stor. Det är så jag lärt mig att man köper kyckling, fryst. Då kan man ha den i frysen och planera den middagen senare. Färsk kyckling har jag tänkt är lite dyrare och endast något man köper när man tänkt laga den direkt.

Svensk fågel

Bild från svenskfagel.se. 

Vi pratade även om detta fenomen förra helgen och kom in på det här med kycklingens ursprungsland. Köper man färsk kyckling kan man ju anta att den kommer från en närmare plats. Däremot skulle en fryst kyckling kunna komma var som helst ifrån. Jag har sällan funderat över det och förmodligen antagit att det är svensk kyckling jag handlat i Sverige och finsk kyckling här i Finland. Men jag fick höra att de större restaurangerna som är anslutna till större arbetsplatser här i Helsingfors tydligen använder Thailändsk kyckling?! Det kändes lite, skumt.

Apropå detta vill jag nu uppmärksamma märkningen Svensk Fågel som finns i Sverige och som alla kycklingföretag som producerar och säljer just svensk kyckling kan ansöka om att få märkas med. De har dessutom en lite rolig reklamfilm! Gotta love the accent på engelskan här alltså.

Här är reklamfilmen, sponsrad av Svensk Fågel:

Om som de själva säger: “Vill du ha kyckling och kalkon som är godare, smartare och nyttigare? Kolla efter den Gula Pippin när du handlar. Då vet du att den är totally made in Sweden!”

Undra om det finns någon motsvarande finsk märkning här i Finland?

FÖLJ:

4 svar

  1. Haha. Nu fick jag också en liten minnesresa. hade samma när jag flyttade hit. Var är den där stora plastpåsen med kycklingfiléer? Idag är det tvärtom. Blir alltid lika förvånad när min mamma tar ut fryst kyckling ur frysen? Eller när hon ber mig köpa kyckling i Värnamo och jag kommer hem med färsk och hon ser sådär lite oförstående ut? Vissa saker blir så normala efter en tid att man så småningom upplever en motsatt kulturkrock. Där är jag än idag.

    1. Haha kul att du känner igen dig, även om tvärtom ;) Kan tänkas att jag också acklimatiserar mig till det här med färsk kyckling ganska snart.

  2. Thailändsk kyckling är rätt vanlig i Sverige med, typ gatukök osv. Försöker låta bli att äta djur öht som jag inte vet var de kommer från.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.