Så startar du en podcast – kom igång i 5 enkla steg

Jag vet inte riktigt hur poddarnas framtid ser ut, men ett som är säkert är att marknaden totalt exploderat och nu känns det ungefär lika vanligt att starta en podcast som det tidigare kanske varit att börja blogga eller starta upp ett instagramkonto.

Det innebär också att det är svårare än någonsin att nå ut med sin podcast. Men det är en annan diskussion. Och du som vill börja podda oavsett vad – det här inlägget är tillägnat dig! Även om jag är långt ifrån någon expert har jag startat upp två poddar, med två olika personer och teman. Och det lärde mig åtminstone en hel del om hur man börjar och vad som krävs.

Det här är ett inlägg jag länge tänkt skriva, men inte kommit till skott. Eller rättare sagt har det inte känts viktigt. Men jag inser att det finns de som går och funderar på detta och att det här är information som förhoppnings kan komma till nytta!

Så hur går man tillväga när man ska starta en podcast? För att du inte ska behöva göra alla de där nybörjarmisstagen så kommer här mina tips:

starta podcast – en guide i 5 enkla steg

När Sanna intervjuade mig för Marknadscoachernas podcast.

Så… hur börjar man podda?

Guide: kom igång med din podcast i 5 steg

  1. Namn, logga och jingel
  2. Skaffa rätt utrustning
  3. Välj ett program att spela in och klippa i
  4. Ladda upp och publicera podden via en tjänst
  5. Marknadsför

Det finns förstås företag (typ Acast i Sverige, Wecast i Finland, som är bland de största aktörerna) som erbjuder studios att spela in i, sköter klippandet och publicerar podden åt er. Men det är också extremt svårt att komma in här idag. Det kan hända att du hittar en studio på annat håll som du kan få låna och då är det förstås asbra. Bäst ljud får man i en studio. MEN, det går alldeles utmärkt att spela in hemma. Man kan också anlita en klippare även om man spelar in på egen hand, en klippare kan också fungera som en redaktör som kommer med idéer, feedback och input.

Så här fungerar det när man spelar in och publicerar en podcast och gör allting själv:

1. Namn, logga och jingel

Det är bra att ha detta på plats när du kör igång med din podd.

Om du inte redan valt tema och setup, läs de här 7 tipsen att tänka på innan du börjar.

Namnet kan förlagsvis spegla ämnet för podden, då kan det vara enklare att nå ut till relevant målgrupp.

Logga kan du göra i Canva – tillsammans med en omslagsbild som representerar podcasten (här kan du välja om du alltid vill köra med samma bild eller byta ut den per avsnitt). Canva är gratis – men pro-versionen är prisvärd och kan verkligen rekommendera den. Skaffa ett konto här!

Och en jingel (alltså en låt du använder som intro/outro) kan du hitta från Epidemic Sound om du inte råkar känna någon som kan knåpa ihop en liten trudelutt åt dig.

2. Utrustning: en mikrofon

Rätt utrustning är bra, och till att börja med räcker en mikrofon. Det kan också vara bra med “puffskydd”.

Jag har själv använt både vanliga iPhone-hölurar och en sån här snowball-mikrofon när vi varit två som spelat in i samma rum. Det är dock lite besvärligt då man måste sitta väldigt nära varandra. Så kanske bör man ha varsin sådan mick?

En annan jag vet många använder är av samma märke Blue men modellen Yeti. Tror att man kan sitta mitt mot varandra då och prata in från varsin sida av mikrofonen.

Och om du är ensam eller ni är två som spelar in på distans med varsin mikrofon så fungerar faktiskt iPhone-hörlurar (eller kanske andra hörlurar) väldigt bra, tänk bara på att håll mikrofonen rakt framför munnen och inte nedanför som den blir ifall man bara har dem som vanligt i öronen (jag brukar “hänga” sladden på datorskärmen för att få den i bra nivå). Testa och spela in i olika lägen så hör du skillnaden!

Det är lite av en djungel, I know.

Så startar du en podcast

3. Program att spela in med och klippa i

Du behöver ett program för att spela in och klippa ljudfiler (man gör det alltså i samma program).

Ett som varit väldigt poppis bland poddare som klipper sina egna poddar är Audacity. Det är nämligen helt gratis och ganska enkelt.

Om du har Adobes paket med alla program kan jag dock rekommendera Adobe Audition. Det har jag själv använt och det öppnar upp för lite fler valmöjligheter. Men det kostar alltså.

Garageband tror jag också ska fungera helt okej.

4. En plats att publicera podden

Precis som med en blogg där till exempel WordPress och Squarespace är vanliga plattformar att ”hosta” sin blogg så behöver du en liknande tjänst för din podcast. Här är några vanliga som du kan jämföra t.ex. priser mellan:

Libsyn (verkar vara det bästa, och ge bättre statistik än SC)
SoundCloud
Podbean

Att tänka på när du väljer tjänst: priset, mängd innehåll som ingår (SoundCloud ger t.ex. 6 timmar gratis uppladdning) och vilken statistik du får ut.

Via dessa distribueras podden sedan till alla nätverk så som Apples podcastapp, Acast, alla andra poddappar och Spotify. Det sker automatiskt men du kan först behöva “skicka in podden” till både Spotify (läs mer här, eller kollar om din podcasthost erbjuder ett smidigare alternativ direkt när du är inloggad där) och iTunes (läs mer här).

5. Marknadsför och få lyssningar

Hurra! Din podd är redo att möta världen. Sprid den bland vänner och familj – uppmuntra dem att dela den vidare. Och se till att de lämnar recensioner i sin podcastapp.

Sprid din podd i dina sociala medier, använd relevanta hashtags för att nå ut till folk som kan vara intresserade. Ett tips är också att lyfta olika personer i podden och uppmärksamma det på det när ni delar den.

Jag vill också varmt slå ett slag för att “transkribera” podden och lägga upp texterna på en hemsida där du kan börja jobba med SEO för att driva trafik. Det är ett smart sätt att utnyttja innehållet maximalt! Det kan du också göra senare. Framför allt relevant om du lär ut eller pratar om “sökvänliga” teman (alltså sånt folk kan tänkas googla på).


Tips: gå med i Facebook-gruppen “Podcastbubblan” – där kan du söka bland tidigare inlägg och hitta svar på det mesta!

kom igång med din podcast

När Lina med podden Lineriet intervjuade mig för ett avsnitt.

Så spelar du in

* Öppna programmet, välj ett nytt spår (new audio file i Audition) t.ex. enligt dessa inställningar (fast ljud är seriöst supersvårt, så huruvida det här är bra/det bästa eller inte beror lite på massa annat och är för mig högst oklart):

spela in podcast

* Klicka på den röda record-knappen och börja spela in! Ibland händer det att man glömmer detta i all hast, trycka på den lilla knappen alltså. Been there osv.

Fast, det bästa är nog att du googlar “record podcast audition tutorial”. Eller byt ut audition mot det program du använder. Det kan vara värt att lära sig lite kring detta!

* Om ni är två stycken, tänk på att vara TYST när den andra pratar. Skippa alla mm, aaa, joo – alltså alla svar som man flikar in i vanliga samtal. Nicka istället åt den andra. Och försök att inte prata i mun på varandra, ni kan t.ex. räcka upp en hand när ni har något ni vill inflika så kan den andra liksom naturligt avsluta sin poäng. Men det här är oftast något man hittar in i med tiden. Övning ger färdighet.

* Spelar ni in på distans är det bra att klappa samtidigt så är det lättare att synka ljudfilerna sen när man ska klippa ihop dem (man ser var det höga ljudet av klappet är någonstans och kan matcha ihop ljudspåren).

* Sitt i ett rum som inte ekar! Till exempel: garderoben. Om du inte har en gå-in-garderob, välj det rum hemma med mest tyger och minst “yta”, dra för gardiner, häng upp lakan, filtar, lägg ut kuddar och allt möjligt som kan fånga upp ljudet.

OCH: du kommer bli bekvämare och mer varm i kläderna efter varje avsnitt.

Tips för att klippa

Det här var det som tog längst tid att förstå och lära sig. Vad ska man göra med ljudfilen när den är klar? I vilket format sparas den?? Och hur får man en färdig fil som går att ladda upp och publicera?

* Filen du spelar in är i wav-format och om ni är t.ex. två på distans är det wav-formatet du ska skicka till den andra som sen klipper detta. Om man exporterar till MP3 går det inte att göra lika mycket med ljudet som man kan göra med en wav. När man sen exporterar för att ladda upp det färdiga avsnittet gör man det som mp3.

* I Audition väljer du New > Multitrack session när du ska klippa ihop flera ljudfiler (t.ex. intromusik).

* Klipp bort sådant som inte är intressant! En babbelpodcast kan fungera om du är typ Bianca Ingrosso, men annars skulle jag vilja säga KLIPP KLIPP KLIPP. Det kan vara tråkigt smalltalk, trista anekdoter och annat. Jag tror på att vaska fram guldkornen!

* Det är vanligt att man tar bort brus (noise reduction). Du kan googla hur man gör detta och här är t.ex. en bra video som visar hur man gör i Audition. Men vad som krävs för att du ska kunna göra detta är att du har spelat in en bit där du är helt tyst, så att mikrofonen kan ta upp det “bakgrundsbrus” som automatiskt blir.

* Det är också bra att “neutralisera” ljudet, tror jag det heter? Eller normalisera? Här är i alla fall en video som förklarar det bra.

Och som sagt, ljud är skitsvårt. Det verkar som om alla klipper på lite olika sätt. Det viktigaste är kanske trots allt att du spelar in under bra förhållanden. Och kom ihåg: också dyra mikrofoner kan låta urusla om du inte använder dem på rätt sätt!

Så klipper man en podd

När jag och Amanda spelade in ett avsnitt till hennes podcast Lev!

Vad kostar det att producera en podcast?

Det här är en vanlig fråga och svaret är ett kort och gott: det beror väldigt mycket på.

Du kan göra ALLTING själv – och du kan göra det med budgetutrustning. Då är din enda kostnad egentligen platsen där du distribuerar podden. Även det går, åtminstone till en början att göra gratis, men kostar annars. Då betalar du någon hundra lapp i månaden.

Sen kan du gå all in och göra allting superprofessionellt med den bästa utrustningen, du kanske hyr en studio, tar hjälp av producent och/eller klippare. Du köper intromusik och anlitar en fotograf för att ta snygga omslagsbilder… Då kan pengarna snabbt rusa iväg.

En mellanväg kan vara att investera i bra mikrofon (1190 kr) och klippa själv (gratis) och sen betala någon hundralapp i månaden för programmet där du lägger upp podden. Kanske behöver du lägga några hundra på intromusik också om du inte vill använda en gratis.

Om du vill ta in hjälp för att klippa kan det kosta 1500–4000 kr per avsnitt beroende på vad som ingår, hur podden är uppbyggd och hur långa poddavsnitten är.


7 viktiga tips innan du börjar podda

1. Ensam eller tillsammans med någon?

Att tänka på om du är ensam: Det är generellt en större utmaning att vara själv med en podcast. Inte bara om du ska prata ensam eftersom det oftast är lättare att skapa en dialog med någon annan som blir intressant att lyssna på, men också att du är ensam om att dra hela poddlasset. Så även om du ska intervjua andra och kanske olika personer i ett avsnitt för att få flera olika infallsvinklar för ett tema (likt ett radioprogram), är du ensam om att klippa och sprida podden.

Att tänka på om ni är flera: Innan ni sätter igång MÅSTE ni komma överens om ansvarsområden, mål och ambitioner. Det första är viktigt för att inte bli osams – kom bara överens om en rimlig arbetsmängd var innan ni sätter igång så slipper ni ta det sen (till exempel: om ni är två, lär er båda att klippa för det är antagligen det som kommer ta mest tid och alltid vara konstant).

Och det senare: mål och ambitioner är viktigt för att veta att ni vill och strävar mot samma mål. Till exempel 10 avsnitt, publicera hur ofta, att börja tjäna pengar på podden osv.

Hur många kan man podda tillsammans? Se på de mest populära podcasterna som finns på marknaden, oftast är det två personer. Antingen ett par som pratar tillsammans, eller en person som intervjuar andra. Det är helt enkelt ett ganska bra koncept som blir skönt att lyssna på. Fler kan fungera, precis som vissa radioprogram där de kan vara 3-4 personer, men det kan också vara mer utmanande (att både spela in och få till det snyggt).

börja podda tips och guide

När jag och Malin gjorde Faraway Finland ihop.

2. “Åh jag vill verkligen ha en podd! Det verkar SÅ roligt!”

Det här är det kanske största problemet jag ser med hela poddvärlden med nya podcasts som ständigt poppar upp. Alla vill podda för att det är SÅ ROLIGT. Det är så häftigt att spela in sig själv och snacka kring ett ämne man gillar och sen publicera detta på nätet. Det finns utrymme för att uttrycka sig på ett helt annat sätt än vad som är möjligt i text/bild och ja, jag fattar att det lockar.

Men det måste finnas mer substans bakom ditt poddande (om du vill att någon ska vilja lyssna) – och framför allt bör du inse vilket jäkla projekt du just signat upp för.

Fundera på varför du vill podda? Vad kommer det tillföra i lyssnarnas liv? Och ditt egna liv? Att det är roligt är väl en okej anledning om du vill ha det som en hobby och har flera timmar över i veckan att lägga på detta utan att bli stressad.

3. Det kommer ta mycket mer tid än du tror

Om du ska göra allting själv (research, spela in, klippa, släppa och promota) så kommer ditt poddande GARANTERAT ta mycket mer tid än vad du först tror. Nu vet du det. Räkna med det dubbla från vad du först beräknat, minst.

Så med detta sagt: fundera på hur långa avsnitt du vill ha (kortare tar förstås kortare tid att spela in och går snabbare att klippa), men det beror förstås helt på ämne och upplägg (fast jag, personligen, tycker att nästan alla podcastar är liite för långa). Och fundera på hur ofta du vill släppa nya avsnitt. Veckorna går plötsligt väldigt snabbt, att släppa något varje vecka är exempelvis ganska ambitiöst.

4. Intervjuer är en bra idé MEN…

Att ta in gäster att intervjua är väldigt populärt av flera anledningar:

  1. Det går att bredda podden och ta in fler/nya infallsvinklar och expertiser = berikar liksom poddens innehåll.
  2. Man kan intervjua spännande personer som lyssnarna kan vara nyfikna på = skapa nyfikenhet och locka tillbaka lyssnare eller nya lyssnare.
  3. Den som blir intervjuad kommer med viss sannolikhet att sprida podden (eller åtminstone det avsnittet) vidare till sitt nätverk = gratis marknadsföring.

Det går också att göra en podcast som bara intervjuar andra, så som Värvet och Framgångspodden. Men du bör vara medveten om att det inte är jättelätt att intervjua och kanske också tar lite tid innan du kommer in i detta. Och att intervjua tar mycket mer tid och energi. Jag har själv upplevt att man dessutom bara orkar runt en timma för sen blir man tröttare och det är svårt att hänga med och koppla med smarta följdfrågor.

Dessutom kräver en intervju ofta mycket research för att det ska bli så intressant som möjligt.

5. Tålamod och uthållighet är allt

Det kommer kräva hårt jobb, mycket tid och mängder av tålamod. Det tar tid att bygga upp en följarbas och återkommande lyssnare. Dessutom tar det tid att bygga upp ett förtroende och för det är det till exempel mer eller mindre viktigt att man publicerar sin podcast enligt uttalad intervall (varje vecka, varannan eller vad det nu kan vara). Du behöver alltså vara uthållig och konsekvent. Och efter kanske 10 avsnitt lovar jag att det kommer börja kännas lite tungt, är du beredd att ta dig igenom den fasen?

6. Tänk säsonger!

Med hänsyn till föregående punkt om att ha is i magen är det också en stark rekommendation att tänka din podcast i säsonger. Tänk inte att “nu ska jag börja podda och släppa ett avsnitt i veckan i all evighet”. Utan tänk “nu ska jag börja podda och den första säsongen kommer vara på 10 avsnitt som kommer handla om….” Efter första säsongen, utvärdera, utveckla och fortsätt till säsong 2. Det gör att det är lättare att planera in för de tio tänkta avsnitten och också upprätthålla motivationen.

7. Att podda är mer än att bara spela in och klippa

Det sista viktiga tipset innan du sätter igång är att det inte går att fokusera endast på att 1. Spela in och 2. Klippa. Ni måste också göra er research innan ni poddar, samt antagligen ägna er oss någon sorts marknadsföring för att lyckas sprida och få ut podden.

Researchen och att förbereda sig är ooootroligt viktigt för att det ska bli bra avsnitt. Det är inte bara att sätta sig bakom en mikrofon och köra igång. Det kan fungera, absolut. Och kanske om man 1. Redan är känd/har massor av följare som vill lyssna oavsett vad man säger eller om man 2. Har poddat så länge att man liksom blivit bra på att göra det bra helt enkelt. Men majoriteten behöver göra arbete innan.


Bonustips:

* Sponsorer och att tjäna pengar på att podda

Hur tjänar man då pengar på sin podcast? Det finns lite olika sätt, men generellt är det enklare att sälja in till relevanta partners om du har ett tydligt tema med en specifik målgrupp.

Här finns sen olika sätt, om du t.ex. redan bloggar/instagrammar/är någon profil inom din bransch och har en följarbas så kan du på förhand inför din säsong sälja in samarbeten. Men många företag vill kanske dels se hur ditt slutgiltiga material faktiskt blir och dels se statistik på hur många du når ut till. Så då kan det vara enklare att hitta partners när du redan är igång. Eller kör en säsong och sälj in till säsong två?

Det finns inget magiskt lyssnarantal för att du ska kunna tjäna pengar. Men de flesta företag kommer nog vilja att du når ut till några tusen innan de är beredda att betala.

Om du kan erbjuda mer, tex ett paket med blogg + instagram + podd kan det kanske vara lättare att sälja in även om du bara har några hundratals lyssnare.

» Läs också: hur kan man tjäna pengar på att blogga?

* Keep it simple

Känns det överväldigande? Well, bra! Då slipper du bli överraskad senare och förhoppningsvis är du lite bättre rustad nu ;) Så…

Mitt sista tips blir att keep it simple. Trots allt detta. Ibland kan det vara bättre att bara börja och komma igång och finjustera med tiden (när du efter 10 avsnitt fortfarande är astaggad och vill fortsätta). Så till exempel är kanske inte det första du ska göra att också skaffa en hemsida till podden, även om det kan ha sina fördelar på längre sikt.

Men tänk igenom allt ovan, och kör igång!

Lycka till!

Ps. Är du expert och läser detta? Rätta mig gärna på alla detaljer jag kan tänkas ha fel kring i denna starta podcast-guide… :)

FÖLJ:

25 svar

    1. Haha gud, här får man passa sig så att man inte tappar fotfästet av en sådan komplimang! Du är bäst <3

  1. En sak jag har problem med när det gäller poddar är när man inte kan höra skillnad på de två som pratar. Systrarna Kallur har en blogg men jag stör mig lixom på när jag inte vet vem av dem det är som pratar. Deras röster är för lika. Så mitt tips är: hitta nån som är ganska olik dig på rösten :D

    1. Oj jaaa! Det här tycker jag är svårt när man försöker hoppa in i en podd som pågått länge så de presenterar inte heller sig själva. Tänker att poddare med väldigt lika röster borde återkommande upprepa den andres namn så kanske man till slut lär sig ;) Men bra tips ja!

  2. Du är så bra på sådana här informativa inlägg. Sen gillade jag inlägget om Löwengrip också. Haha alltså..var tyst när den andra pratar, så bra tips. Irriterar mig på många poddar för att de är för långa eller för att någon typ mmar. Eller om någon ska intervjua och sedan berätta egna stories som relaterar för att bonda…zzzz.

    Kul om du tipsar om dina favoritpoddar :)

    1. TACK <3 Haha det finns säkert en massor av saker till och med de allra största poddarna skulle kunna göra bättre ;)

      Alltså sanningen är ju att jag lyssnar ytterst sporadiskt på poddar och i perioder – ingen som jag lyssnar varje nytt avsnitt av varje vecka. Jobbar mig faktiskt ännu igenom sommarens alla sommarprat, hehe.
      Vilka lyssnar du på?

  3. Vilket otroligt bra och informativt inlägg! Poddar är definitivt en helt egen värld och jag tycker själv att klippandet är det svåraste, och bakgrundsljudet. Men kul är det hur som helst :D Det som jag märker är att man får betydligt mer feedback för en podd än för blogg/instagram. Kanske för att man hinner säga betydligt mycket mera i en podd och dessutom bjussa på lite personlighet?

    1. Jaa jag tror det är en av sakerna som är så fint med poddandet som format, att man kommer så nära någon. Det som i text kan framstå helt olika beroende på vem som läser det och hur den personen tolkar det, blir liksom mycket tydligare när man hör någons röst, tonläge, skratt osv. Lättare att förstå exempelvis ironi. Därför blir säkert feedbacken lättare att ge också! Och kul att höra att ni fått respons!

      Spännande att följa er podd, har lyssnat på ett par avsnitt! :)

  4. Fina tips! Det heter “normalisera”, dvs man höjer filens ljudnivå så att det allra högsta ljudet i filen når det digitala “taket” 0db. Nödvändigt, så att inte lyssnaren måste öka volymen jämfört med andra poddar/musik i sin spelare,

    Mänskligt tal har stort dynamiskt omfång (förhållandet mellan svaga och höga ljud), så vill man göra ett riktigt proffsigt sound använder man också en kompressor som selektivt höjer de lägsta ljudnivåerna och sänker de högsta. Resultatet syns i ljudfilens grafisk avbild som att den mera liknar ett rör än en berg- och dalbana. Sedan då man normaliserar detta “rör” blir ljudet betydligt mer energirikt och betydligt “starkare”. Viktigt om man vill höras hos människor som rör sig ute, eller i bullriga miljöer. Man kan förstöra ljudet ganska totalt med fel inställningar, så det är bra att kolla någon tutorial på Youtube. Det finns massor. Här en ok:
    https://www.youtube.com/watch?v=5tbvfiWcO5s

    1. Ja jag tycker att man hör ganska varierad kvalité mellan olika poddar, så är nog värt att läsa (och se) på lite grann runt detta. Superbra tips och tack för din mer ingående och kunniga förklaring! :) Jobbar du med podcasts eller har du en egen podd?

  5. Oj vilket suveränt inlägg! Här fanns såå många guldkorn! Och att du tagit dig tid att skriva så här ingående. Tusen tack ska du ha!
    Jag hör ju till dem som är totalt fången i poddarnas värld. Lyssnar på ett urval varje dag till och från jobbet (favoriterna är YogaGirl och Sunshinepodden). Är väldigt mycket en ljudmänniska och började med min väninna en podd för några år sedan, och vi gjorde säkert alla fel man kan tänka sig. Orkade och hann aldrig med mer än två avsnitt även om viljan var god.
    Jag har ett flera sidor långt Google Drive dokument med massor av uppslag för innehåll (skulle räcka för flera år framåt…) Webbsidan är också ganska arkaisk :-D: http://jewelochgem.blogspot.com/

    Men jag citerar maken som brukar bråkas och citera Maria ur Jesusevangeliet “Allt detta hörde Maria och gömde i sitt hjärta” – jag tar till mig allt du skrivit och ska försöka att inte bara gömma det i hjärtat utan fundera på poddandet på nytt eller så bara lämna det!

    1. TACK! Glad jag blir att du gillade mina poddtips!

      Som du själv erfarit så kräver det en hel del också 🙈 men kul att du testat! Haha ofta så är det nog sällan idéerna det är brist på, utan allt det andra 😂

      Och spännande att höra att du är så uppslukad av poddar själv. Går ett avsnitt bort för dig om det är sämre ljud eller kan du leva med det ifall innehållet är bra?

      1. Ahh, för mig är nog ljudet jätteviktigt, har svårt att koncentrera mig om det är dåligt. Men innehållet är viktigast, alla gånger. Så jo jag kan leva med lite sämre kvalitet på ljudet 😊

  6. Hej och toppen att jag hamnade här…. Har tänkt länge på göra en pod om….
    Väldigt bra info klar och tydlig sas…. Speciellt avsnittet om klippa och ljudet.
    Måste erkänna att jag aldrig lyssnat på en pod i hela mitt liv 😅
    Är född – 62 så…… Radio gällde i ungdomen
    Tack 🎉👍🎉
    Mvh Johan

    1. Hej Johan! Oj vad spännande att du går i tankar om att göra en podd. Och kul att höra att du fick bra tips gällande att klippa poddar samt ljudet. ☺️

      Hoppas det inte kändes för överväldigande. Du får ta det stegvis och sen kanske också passa på att lyssna på ett par poddar för att få en uppfattning om formatet. Ibland är det ju lite som ett radioprogram.

      Önskar dig lycka till med projektet!

      1. Hej Jennifer
        Jag är som sagt van vid radio formatet 😀
        Mer skeptisk inför att höra min egen röst faktiskt 😅
        Det är väl så för många antar jag…….. Detta med att höra sin egen röööööösssstttt😏
        Troligtvis så är det en vanesak.
        Hur var det för dig?
        Som sagt så är jag förtjust i radio sedan barnsben…. P3 och galaxen och en romans med musikredaktören för nattradion……. S…….. T……. R
        Henne var jag grymt förälskad i och hon i mig och jag älskade varje minut med henne…. Hon uppmuntrande mig att skriva av mig sas….hon uttryckte sig med nattmusik…… Jag med annat hantverk

        1. Yes, man blir van, så är det. Jag var mest förvånad över att jag gått runt med en illusion av att jag har en hemsk röst och fick sen en massa kommenterar om att jag hade en bra radioröst… Det var egentligen redan tidigare när jag blivit intervjuad i radio dock, haha.

  7. Vilken grym guide, tack!! För oss något mer långsamt förstående – om det inte finns något minneskort i mikrofonen för ljudfilen startar man alltså exempelvis Adobe Audition eller Garageband samtidigt som man spelar in? Tex via Zoom om man sitter på varsitt håll? :)

    1. Kul att höra! 😀 Ja precis, man öppnar programmet och klickar på ”spela in” eller vad det nu heter och så sker allt i datorn och filen sparas dit. Om man spelar in podcast på distans så spelar man in varsin ljudfil, så den ena får sen skicka sin fil till den andra som får lägga ihop dem i samma. Knepet brukar vara att räkna till 3 och klappa så man synkar sin klapp sen när man ska synka filerna (lättare eftersom ett högt ljud sticker ut). Tänk på att inte ha volymen för högt när ni spelar in så den ena inte hörs i den andras inspelning ☺️ Lycka till!

  8. Jag vill göra en podd men vet inte rent tekniskt hur man gör. Det finns massor av råd om hur man skall lägga upp saker och ting man vill nå ut med men inte ett ord om hur
    man rent praktiskt ska göra. Det finns ju ingen knapp på min data det det står podd.
    Jag kanske låter blåst och det är jag. Men vad gör jag? Behöver jag en hotell elle
    host? Hur hitta man en sådan? Vem ger nummer på avsnitten och hur gör man?
    Hur gör man bilden i början och hur får man det på plats? Hur mycket skall jag göra
    och hur mycket skall en hotell göra? Vilka hotell är bara i Sverige och vilka når
    hela världen?

    1. Hej David. Har du läst igenom den här guiden? Den svarar på flera av dina frågor. Här är 3 ställen (som du kallar hotell?) jag tipsat om i inlägget:

      – Libsyn (verkar vara det bästa, och ge bättre statistik än SC)
      – SoundCloud
      – Podbean

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.