Jennifer sandström

Search
Close this search box.

Radiointervjun med mig – på svenska om Finland.

När jag var i Stockholm i början av mars så besökte jag Sveriges Radios finska radiokanal Sisuradio. De var nyfikna på vem jag var: en svensk som flyttade till Finland och bloggade mycket om min tid där. Vissa inlägg fick väldigt mycket uppmärksamhet och tack vare det hittade de mig och min blogg!

Vill du lyssna på intervjun? Jag hoppas det! Och inte bara för att det är jag och för att det är kul – utan jag vill också gärna dela med mig av den positiva bild jag har av Finland idag!

För att lyssna på den svenska versionen GÅ IN HÄR – gå ner till slutet av artikeln och klicka play på: På svenska: “Då man blir kär, känns Finland plötsligt mer intressant!”

Jag berättar för det första om varför jag flyttade till Finland, vad jag tyckte om Finland innan, om mina inlägg som upprört finnarna och inlägget (eller snarare den finska uppfinningen) som fick 16 000 människor att klicka på like-knappen och vad jag tycker om Finland idag! Och så lovar jag även att om jag flyttar till Finland igen då kommer jag börja lära mig deras coola språk!

svensk i FinlandSisuradio

Det här på bilden ovan är Marika Pietilä på Sisuradio som intervjuade mig. Finsk tjej som numera bor i Sverige och jobbar med något så häftigt som radio! Det var som sagt väldigt häftig känsla att besöka Radiohuset och att få vara med i en alldeles egen radiointervju. Det skulle jag gärna göra om någon dag!

Jag har redan fått en del kommentarer om intervjun, bara positivt än så länge och det är askul. Det mest intressanta är dock att höra vad alla tycker om min dialekt, eller snarare obefintliga dialekt. Med en grundton av norrländska visserligen, men mestadels tydligen väldigt neutral. Hur det kommer sig? Det är lite oklart. Vissa påstår också att jag har en bra “radioröst”. Jag vet inte? Jag har alltid förknippat mig själv med en ganska hemsk röst, inte något komplex eller så utan mer bara ett faktum som går hand i hand med min hemska sångröst (haha).

Jennifer Sandström

Jag måste också säga att det känns som en väldigt bra grej att sprida kunskap om Finland vidare – vi svenskar vet generellt alldeles för lite om våra älskade grannar. Har vi inte ofta också en ganska negativ bild av Finland? Dessutom har jag nog aldrig träffat folk från andra länder som är så passionerade över ett främmande land så som jag sett folk vara över Finland. Rachel är en av dem, vi som träffades på en Finlandsfärja i december – sån himla härlig brittisk tjej som är resgalen och förälskat sig i Finland av alla länder. Hon har nyligen skrivit ett inlägg om varför lära sig finska. Ett av mina nästa gigantiska mål här i livet är det också, jag vill verkligen lära mig finska!

Nu vill jag gärna veta:

– Vad har DU för bild av Finland?

FÖLJ:

15 svar

  1. Ja man kan ju tro det ;) Jag har nog alltid skalat av min ursprungliga dialekt en del när jag varit söderut och det har nog bara blivit mer och mer ju längre jag bott hemifrån.

 1. Vad roligt att få en röst på dig! ;) jag håller faktiskt med, du var väldigt behagliga att lyssna på. Får ta och lyssna klart imorgon :)

  Finland är för mig det knepiga språket, fast det låter så härligt när de pratar svenska, sedan är det väl mumintrollen, en massa skog och sjöar, helt enkelt :) Jag har faktiskt inte så mycket mer förknippat med detta grannland… lite synd.

  1. Kul att du tycker det! :)
   Jaaa det är ju knepigt, annorlunda! Men många ord är så lika de svenska orden :) Och ja det är den uppfattningen jag fått av de flesta av oss svenskar – att vi inte vet så mycket!

 2. För mig är det ju hemma, fast på ett konstigt sätt eftersom jag är uppväxt på Åland som lixom inte är Finland men inte heller Sverige. Men sen har jag ju haft kontakt med landet på olika sätt (jag flyttade till Sverige för att plugga för 15 år sen). Mitt ex jobbade två år i Helsingfors. Hade jag inte haft hundintresset hade jag antagligen flyttat med då, men jag gjorde inte det. Fast jag var dit ganska ofta och hälsade på och jag gillade Helsingfors men det blev aldrig vardag för mig.

  Min nuvarande pojkvän är ju precis som din, från Finland. Iofs svenskspråkig, men han kan finska åxå. Så jag fortsätter min kontakt med mitt gamla hemland…

  Finska försökte jag lära mig från femman till nian men nej, jag är tyvärr inte så språkbegåvad…

  Och jag gillar inte att kramas, så jag har väl lite finskt blod i mig :D

  1. Då har du nog en bra uppfattning om bägge länder! Inte funderat på att försöka med finskan igen? ;) jag vet inte om jag är särskilt språkbegåvad heller så blir nog en utmaning! Haha och med kramar – japp måste vara det finska i dig!

 3. You sound awesome on the radio Jennifer! You definitely have a radio voice.

  Obviously I can’t notice your accent; that’s interesting that you feel you’ve neutralised yours, I certainly have, I used to have a very strong accent as a teen but it’s hardly there now with all my moving around.

  While I couldn’t understand much of the Finnish in that clip (talk so fast!) I could pull out a lot of words, which is pretty cool – including the mention of Finland’s best invention!

  Was it nervewracking to do? Was it a live broadcast or pre-recorded?

  xxx

  1. ❤️❤️ Thanks for your sweet comment Rachel! And it’s so COOL that you did get a few words of the Finnish. I wasn’t that nervous since I thought it wouldn’t even be recorded and not me talking since its Finnish radio and then not live i guess it made it easier :D fun experience for sure!

 4. Tack så mycket för att du berättade om Finland i intervjun. :) Det gör att svenskarna får en bättre och mer omfattande bild av Finland och oss finlandssvenskar. Tror det är många som liksom du tänker att det är grått och trist här..
  Jag tyckte det var riktigt roligt att lyssna på intervjun. Lycka till med jobbet och kärleken. :)

  1. Vad kul att du tycker det Cecilia – uppskattar verkligen din kommentar! Och precis som du tycker jag det känns bra att försöka sprida en bättre bild av Finland :) Tack så mycket! ❤️

  1. Nämen tackar! Jaa alltså det skulle ju vara ett hur kul jobb som helst :-) Men det är nog lättare sagt än gjort att ta sig in i den branschen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.