Olive oil tasting / olivoljeprovning i ett lummigt Costa Brava, Oli De Ventalló

Resan genomfördes i samarbete med NordicTB och Catalan Tourist Board


En av de finaste upplevelserna under våra 4 dagar i Costa Brava, Katalonien, var olivolje-provning, eller om det kanske heter olivoljesmakning? Båda fungerar nog. Vinprovning känns som en klassiker som dyker upp lite här och var, men detta var nytt för mig – hur går det till liksom? 

Varsågoda: en berättelse om olivodlingar, olivolja och ett familjeföretag på den katalanska landsbygden. 

Olive oil tasting / olivoljeprovning

Olivoljeprovning hos Oli de Ventalló – en genuin, vacker & lärorik upplevelse


Det var fredag när vi lämnade den lilla kuststaden Rosas runt elva-tiden efter en löptur längs med havet och ännu en lyxig hotellfrukost. Vägen gick en bit inåt landet och en timma senare kom vi fram till Oli de Ventallós gård där vi välkomnades av den tjusiga skylten: OLIVE. Och massor med katter som sprang runt på gården, lekte och gav ifrån sig små kattskrik (men de fångade jag inte på bild eftersom jag inte är typen som förälskar sig i katter, sorry).

Oli de Ventalló olive oil tasting

olivoljesmakning

Min relation till olivolja började någon gång som barn. Min pappa har alltid använt det i matlagningen och jag har inte funderat över de olika oljorna desto mer. På senare tid har jag lärt mig att olivolja inte ska hettas upp för varmt och därför passar bra till sådant som lagas på låg värme alternativt till sallader, eller varför inte som spanjorer och italienare äter olivoljan, tillsammans med bröd!

Olivolja förhöjer smaken och gör allting lite godare, precis som smör, men sägs vara ett något nyttigare alternativ.

Min uppfattningen av Spanien som land, Katalonien inkluderat, är att det inte är så noga med exakta klockslag. Så vi stod där några minuter, njöt av det sköna solskenet som äntligen kikade fram mellan molnen och väntade förväntansfullt. Tillslut kom Josefina Sala och tog emot oss. Hon började prata på katalanska och stannade upp efter varje 1-2 meningar för att låta sin kollega översätta. Det fascinerar mig alltid med människor som inte pratar engelska och samtidigt kände jag mig ytterst tacksam över möjligheten att ha någon som kan agera mellanhand för att vi ska kunna mötas och förstå varandra.

olivträd

olivodlingar Ventalló

↑ Det här är Josefina Sala, dotter till tidigare olivoljeproducent, och tillika expert på framställning av olivolja.

Ventalló Costa Brava

Guidad tur i Ventalló, bland vilda & planterade olivträd

Josefina ville ta med oss på en rundtur i området för att ge oss en bild om var vi befann oss och visa hur och var oliverna vi senare skulle få smaka på växer. Så vi gick iväg längs en liten stig och ut på en stor äng med ett utkikstorn där vi kunde blicka ut över olivodlingarna. Här hade man odlat oliver i hundratals år och med tanke på att det tar lång tid för träden att rota sig och växa sig starka så planterade man inte bara olivträden för sin egna vinning skull utan också med barn och barnbarn i åtanke.

Olive oli tasting Costa Brava

Medan vi gick på ängen och Josefina berättade om området så stannade hon plötsligt upp och plockade något från marken som hon räckte till oss. Det växte nämligen olika sorters kryddor runt omkring oss, helt vilt, både fänkål och rosmarin fick vi dofta på. Det är sådant som gör mig helt lyrisk. Samtidigt som det får mig att tänka på vilka godsaker jag skulle kunna gå ut och plocka i närmsta skog hemma i våra Nordiska länder, som jag inte har någon aning om?

Costa Brava Ventalló

Såhär ser fänkål ut där det växer fritt utomhus.

vild rosmarin

Rosmarin ute i det vilda. Nu vet jag varför du inte alls trivdes inomhus hemma hos mig i en liten kruka.

Vi fortsatte promenera längs en stig och stannade upp i en skog där vår guide och ägaren Josefina frågade vad vi kunde se? Döda träd, svarade jag. Och buskar. Träden som var mörka, snedlutande och istället för löv var fulla med märkliga kottar var inte döda – och de små buskarna var vilda olivträd.

vilda olivträd

olivplantage

olivodlingar

Här fick vi veta att de vilda olivträden växte bra i den skyddade miljön av de andra träden, men att de däremot var alldeles för små för att använda till produktion. Det förekommer dock att man samplanterar odlade olivträd tillsammans med vilda för att det vilda trädet då kan hjälpa det odlade att växa sig stort och starkt.

Och så tillsist kom vi fram till en av Oli de Ventallós olivodlingar.

Om du inte visste var du befann dig skulle du kanske promenera in här och tro att det bara var en äng med vackra träd, för det är ungefär så det ser ut.

gammalt olivträd

Det mäktiga olivträdet ovan uppskattades till en ålder på 300 år. Om olivträden och odlarna har tur så kan träden bli upp till 1000 år gamla. Men väder och naturens under sliter ibland på de stackars stammarna.

Det här var i början på maj och då var de blivande oliverna såhär små ↓ till sin storlek.

hur oliver växer

Skördas gör oliverna under vinterhalvåret. I oktober-november skördas de gröna oliverna och under månaderna december-januari mognar de ytterligare och går över till den svartlila färgen som vi är bekanta med bland de olika olivsorterna.

Visste du att många av de billigare svarta oliverna du hittar i matbutikerna hemma i själva verket är gröna?

Samhällets konsumerande har nämligen inte tid att invänta säsongen för svarta oliver och för att behaga människans ovetande efterfråga så använder man sig av onaturliga processer och kemikalier.

olivträd odling

olivoljesmakning

Höjdpunkten: olivolje-smakning

Här mitt ute bland olivträden uppenbarade sig plötsligt ett bord framför oss, uppdukat för själva smakningen av olivojlan. Vi var alla förväntansfulla inför detta, ska vi få dricka olivolja nu eller hur ska detta gå till?

Costa Brava olive oil tasting

Vad gör till exempel äpplet där?! Det fick vi reda på i slutet.

Oli de Ventalló olive oil tasting

Josefina förberedde alltihop och presenterade den första oljan som vi skulle få prova. Det var deras Serraferran Extra Virgin Olive Oil ↓ som är en olivolja de tagit fram för att skapa bästa balansen mellan det traditionella och moderna, och såklart av högsta kvalité.

Serraferran olive oil

Costa Brava olive oil tasting

Olivoljan hälldes upp i små shotglas men innan det blev dags att faktiskt smaka den så hälldes också lite av oljan i ett blått glas. Varför blått? För att “gömma” den gyllene oljan och ta bort fokus från det visuella. Här fick vi också förklarat för oss att olivoljan gör sig bäst vid 28 grader och därför skulle värmas i det här glaset med hjälpa av våra händer.

28 grader är den perfekta temperaturen för olivoljan.

Glaset gick laget runt och vi alla förvånades av den intensiva doften.

Catalonia Olive oil tasting

Angie från Catalan Tourist Board som hängde med oss och tog hand om oss under resan.

Slutligen fick vi äntligen ett litet glas var och smuttade på oljan som vi ombads smaka med hela munnen och verkligen känna efter hur den kändes innanför läpparna och mellan tänderna. Olivolja har nog aldrig smakat så mycket, eller så starkt. Delvis kanske för att jag aldrig verkligen smakat enbart olja i sådan mängd och delvis för att jag förmodligen aldrig smakat olivolja av så pass hög kvalité.

upplevelse oilvoljesmakning

Skål!

smaka olivolja

Vi fick också chans att smaka på deras mildare variant och originaloljan: Anna Sala Trull de Ventalló Extra Virgin Olive Oil. Den framställs på oliver från tre olika träd medan Serranferran-oljan har oliver från bara två träd-sorter. Om du är nyfiken på att läsa mer om de olika olivoljorna och deras smaker kan du göra det här. Förutom att bara smutta på oljan provade vi också den med en bit bröd. Smakningen avslutades med en äppelbit för att liksom “skölja” ner olivoljan.

Och så tog vi farväl av olivträden och vandrade tillbaka till gården.

guided tour Costa Brava

guided tour Ventalló

Det hade hunnit bli lunchtid och det dukades upp en alldeles fantastisk måltid som de beskrev som “lite enklare lunch”. För oss nordbor var det ungefär det lyxigaste vi kunde tänka oss; att få slå sig ner utomhus i en mysig trädgård och välja bland alla möjliga spanska delikatesser och ett glas rosé.

guided tour olive oil

Jag fick uppfattningen att Josefina verkligen hade en känsla för detaljer och att presentera saker snyggt. För mig som dokumenterar allt jag gör med min kamera så uppskattas det verkligen när man tänker på och ger extra omtanke för det visuella. 

guided tour Oli de Ventalló

spansk lunch Katalonien

De är mycket för salami och olika typer av korvar i det här landet och jag uppfattar inte alltid om det är samma sort eller hur mycket de skiljer sig åt, därför har jag varit dålig på att lägga namnen på minnet. En annan korv vi fick chans att smaka här vara en SÖT korv, alltså söt istället för salt. Väldigt spännande, men inte min favorit. Min favorit är såklart den spanska (och italienska) lufttorkade skinkan.

Finska Henriikka som var med på resan har lagt upp lite fler bilder från lunchen här. Inlägget är tyvärr på finska och finskan och google translate samarbetar inte jättebra, men bilderna är fina, så kolla på dem!

Avslutningsvis: hemmagjord aioli! 

Tiden flög verkligen förbi och vi hade nog kunnat tänka oss att stanna hela kvällen här på gården, prata om oliver och sippa på ett par glas vin. Men det var en sak vi hemskt gärna ville få lära oss innan vi var tvungna att åka vidare, nämligen att göra egen hemmagjord aioli! Här kan du läsa det inlägget: recept på aioli: hur gör man hemmagjord aioli?


Nyfiken på att smaka på olivolja och uppleva olivoljeprovning?

Jag kan varmt rekommendera olivoljeprovning som en upplevelse i Costa Brava-trakterna. Det är smidigt om du har tillgång till bil för att ta dig hit. Och det bästa är att ta kontakt med Oli de Ventalló direkt för prisuppgifter och upplägg som ni önskar. Här på deras hemsida hittar du all info du behöver veta om olivoljesmakningen och kontaktuppgifter. 

FÖLJ:

23 svar

  1. Du skriver så bra Jennifer! Gillar verkligen hur du växlar mellan berättande, egna tankar och informativ text. Det är så härligt för mig som läsare att liksom bli tagen i handen och ledd genom din olivoljeupplevelse – kan nästan känna den starka smaken av kvalitétsolja och doften av alla örter… Faktum är att doften av fänkål känner jag alltför väl. Har så överväldigande och dåliga minnen av den att jag inte ens kan krydda maten härhemma med fänkål!

    Jag jobbade en sommar på en strutsfarm på Mallorca och gissa vad strutsarna tycker är godast i hela världen? Jo, fänkål. Gärna hela växten med rot och topp och allt. Så dag ut och dag in i fyrtio graders stekande värme, grävde jag kilovis med fänkål åt fjäderfäna tills jag nästan storknade. Snygg bränna och starka muskler fick jag i och för sig, men smaken för fänkål försvann nog för gott… ;-)

    1. Tusen tusen tack Sanna. Så fint att höra på just det här inlägget där jag la ner mycket tid och kärlek! :) Och såklart fint när kommentaren kommer från just dig, som själv är så bra på det där. <3

      Haha alltså traumat med fänkål dock?!! Jag kan förstå att du tröttnade lite, det har ju en ganska starkt doft (och smak). Kul att höra att du jobbat på en strutsfarm en sommar också, hoppas det var en spännande upplevelse fänkålen till trots ;)

    1. Nej men eller hur, inte jag heller! Nu när man tänker på det så smakar de minsann lite märkligt… Aldrig mer sånna oliver!

  2. Superintressant! Och vilket bra alternativ till vinprovning! Vi tycker om att kora runt i Costa Brava sa skulle passa jattebra som utflyktsmal. Tack for fint inlagg!

    1. Gör ni? Vad trevligt! Då tycker jag verkligen ni ska spana på detta :) Tack själv för din kommentar Cattis!

  3. Min dator hänger inte med idag så fick tyvärr inte se alla bilder men det såg himla fint ut och vilken häftig grej att få uppleva!

    1. Attans Liv, du får komma tillbaka när din dator är piggare – och tack i alla fall, det var en fin upplevelse! :)

  4. Så fantastiskt! Har också varit på olivoljeprovning utomlands två gånger och det är verkligen ett nytt sätt att uppleva olivolja på. Svårt att köpa billigaste rapsoljan efter det liksom :-)

    1. Åh, kul! Och haha, ja – man blir lite mer kräsen i sina val av olja… ;) Och OLIVER.

  5. Men vilket omfattande och matigt inlägg! Gillar att du inleder med att relationen till olivolja började som barn. När en tänker på det så kommer jag inte riktigt ihåg när jag smakade det först. Min släkt är ju greker så troligen någongång i de svängarna av ett besök där. Men gott är det. Nu har jag tom en flaska i duschen då jag ibland duschar i olivolja istället för tvål. Skum grej?! haha men jag är en torris. Funkar utmärkt om du frågar mig!

    1. Tack fina du! Ja, jag minns de stora plåtdunkarna med olivolja hemma i köksskåpet! :)
      Ohh, jag är också lite av en torris och gillar duscholjor, men olivolja alltså? Hur är ekonomiskt är det? Haha Kanske inte är så mycket dyrare än lyxiga duschtvålar? ;)

  6. Alltså vilken upplevelse ni verkar ha haft. Jag har aldrig ens tänkt på att man kan prova på olivoljor på samma sätt som man besöker en vingård. Vilken lyx att de har massa kryddor som växer och frodas där ute i det fria.

    1. Det var himla fint faktiskt – så tips om du någon gång får vägarna förbi Costa Brava. Och nej, inte jag heller – men så bra grej! Älskar kryddorna i det vilda <333

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.