Annonssamarbete med Lamp24 – innehåller annonslänkar
Balkongen – en oas, miniträdgård eller ett extra rum för alla oss som bor i lägenhet. Ett enkelt sätt att komma ut, utan att behöva lämna hemmet. Dessutom, den perfekta platsen för att ta tillvara på soluppgångar, soliga dagar och förstås ljumma sommarkvällar.
Och kanske för att vädra, hänga tvätt eller odla om du tillhör kategorin som tycker det är trevligt.
Sanningen är dock att jag aldrig varit en balkongmänniska. Jag tänker mest att det antingen är för kallt eller för varmt – och att balkonger är så smutsiga. Detta har jag nu tvingats jobba på, i och med vårt nya hem som vi flyttade in i för snart fem månader sen.
När vi började leta lägenhet var inte balkong en prioritet. Det blev däremot viktigare när vi insåg att T ofta pysslar med sin cykel på balkongen. I en liten lägenhet utan balkong, blir det besvärligare. Och det jag uppskattat när vi tidigare haft balkong är möjligheten att vädra och sätta ut alltifrån kläder och tvätt till mattor och sängkläder, haha.
Lägenhet utan balkong skulle vara aningen klaustrofobiskt.
Så när den här drömlägenheten dök upp kändes balkongen plötsligt som en mycket bra idé. Det fanns egentligen bara ett problem, eller problem – det var också det fina med lägenheten – alla lägenhetens tre stora fönster går via balkongen. Och eftersom alla fönster går från tak till golv, är balkongen i princip integrerad med lägenheten.
Balkongen hamnar inte i skymundan, utan den är en del av lägenheten. Det sätter förstås lite press på själva balkonginredningen – det får inte bli något förrådsutrymme eller en verkstad… 😱
Hur ska detta gå?
Faktum är att det gått över förväntan. Nu har vi inrett och fyllt uteplatsen så att den är hundra procent som ett extra rum i lägenheten. Och denna årstid augusti–september är kanske den bästa tiden för att hänga där eftersom det inte är för varmt eller för kallt.
Min förhoppning är också att nu när det är ytterligare ett rum, så kommer det inte bli ett utrymme bara för förvaring av sådant som är påväg någon annanstans.
Innehåll
Hur inreder man balkongen mysigt?
Så hur sjutton inreder man för att få till den där ultimata stämningen då?
Jag är nämligen så FRUKTANSVÄRT trött på alla överdådiga Pinterest-bilder med mysig inredning som inte fungerar i praktiken. Det finns visserligen mängder av inredningsinspiration som är 0 % praktisk, men balkongerna tar priset.
Antingen är det opraktiskt för att det inte går att städa och blir smutsigt. Eller så är balkongmöblerna möjligen snygga, men inte alls sköna att sitta i. Ännu ett misstag är förstås att inreda terrassen bara efter hur det ser ut – utan att tänka på vilken funktion eller användningsområde balkongen ska ha.
Som jag nämnde har vi en cykelnörd i den här familjen och vi är ägare av två snabba cyklar, som gärna huserar på balkongen. Det är alltså inte realistiskt att tro att dessa ska trollas bort. Istället måste vi inreda med dem i åtanke, och hitta sätt där cykelverkstaden är inkluderad istället för ignorerad.
Så varsågod, här kommer mina bästa tips för att inreda balkongen mysigt – från eder favorit-inredningsbloggare och lampexpert!
🛋 Sju tips för att inreda balkongen
1. Glöm Pinterest-drömmen
Jag tror inte att det är ett hållbart balkongliv för de allra flesta av oss. Så istället för att stirra dig blind på fantastiska orealistiska balkongdrömmar…
2. Se till dig själv, dina intressen och behov
Vem är du? Vad vill du? Bygg ingen jävla djungel på terrassen om du inte kan ta hand om växter (eller inte tycker om att göra det). Släng inte in ett matbord med massor av sittplatser om ni inte kommer ha middagsbjudningar på balkongen. Gillar du att läsa? Se till att du har en skön stol för att göra det! Är uteplatsen främst för sociala sammanhang – eller ljuvlig egentid?
3. Se till balkongen och dess läge
Vilken sol har ni här? Hur varmt blir det? Små viktiga faktorer som avgör när ni faktiskt kommer hänga på balkongen. Är det morgonsol bådar det kanske gott för en mysig frukostbalkong, men å andra sidan är det kanske oftast för kallt för kvällshäng? Har ni sol mitt på dagen och vill kunna ligga i en skön solstol?
4. Var realistisk – och inred därefter!
Vad tenderar att samlas på balkongen? Ska här finnas cyklar eller någon typ av återvinning? Kan du göra utrymme för att de prylar faktiskt kan få finnas där men kanske vara gömda med hjälp av snygg förvaring?
Cyklarnas hörn. De hör också hemma här!
5. Inred med material som är lätta att torka av eller tvätta
Ja, jag har förstått att jag är mer pedant än man kanske kan ana, och än de flesta, men balkonger blir så väldigt lätt ofräscha. Så för allas trevnad, och för att underlätta underhåll – satsa på material som är gjorda för utomhusmiljöer. Och har du besvär av fåglar som kommer och skräpar ner, häng upp sådant som distraherar dem, typ reflektioner som speglar solljus och på så sätt håller dem borta.
Sen får man inte glömma att en balkong behöver återkommande städning, precis som resten av hemmet. Det här är främst en påminnelse till mig själv som nu försöker gå från balkongskeptiker till balkongälskare. *andas*
6. Välj växter som fungerar
Om du har en inglasad väldigt varm balkong är det kanske inte alla växter som lämpar sig under sommarmånaderna. Antagligen kan man behöva variera efter säsong också. Vi skippade klassiska sommarblommor och har nu inför hösten köpt växter som kan få flytta in under de kallaste vintermånaderna. Kanske även under de varmaste sommarmånaderna måste de bo inomhus, vi får se – och vi får se om de överlever till nästa sommar. Håll tummarna!
Här finns en artikel med bra tips på växter för soliga och skuggiga balkonger.
7. Undvik balkong-soptippen!
Hamnar det lätt en massa skrot på din balkong? Fundera på vilka prylar som alltid hamnar här – och vad du kan göra för att undvika det. Den främsta anledningen till att folk får stökigt hemma är för att sakerna inte har en plats där de hör hemma – eller att den platsen inte är tillräckligt funktionell.
Om du behöver bra förvaring på balkongen kan jag rekommendera IKEAs stora tunnor (vi har en för att förvara pantflaskor i) och även plåtskåpet Kolbjörn som varit helt slutsålt i Finland i flera månader och verkar vara en populär förvaringsmöbel för balkongen.
Vi lyckades till slut få tag i ett Kolbjörn-skåp. Och grannen som skymtar till vänster har faktiskt ett likadant. Kanske inte det snyggaste du skådat, men enormt praktiskt och fungerar dessutom som en schysst avlastningshylla för kaffekopp eller blomkruka.
Vi har valt växter som ska klara -5 grader, sen får de flytta in ett par månader. Matta i tåligt material för att klara balkongklimat. Och så utomhusmöbler, förutom vårt gamla soffbord som passade bättre här.
💡 Fem tips för mysig balkongbelysning
Om det är något som höjer stämningen så är det rätt lampor och ljus! Det här är egentligen sant för alla rum och något vi ägnat ganska mycket energi (och pengar) åt i vårt hem, haha.
Så vad för typ av lampor och ljusslingor passar bra på balkonger och vad behöver man tänka på här?
Eftersom balkongen är så pass mycket del av vårt hem var det också just här som den danska belysningskonsulten Charlotte identifierade ett av vårt hems mörka hörn. Charlotte har gått min SEO-kurs och jag fick äran att få en timmes konsultation där vi gick igenom vårt hem. Hon gav flera bra tips för hur vi kan tänka med belysning och lampor här hemma. Ett tips var att se till att ha någon mysig belysning på balkongen – som kan ljusa upp det mörka hörn som uppstår om kvällarna. Nu har vi ju bara bott här april–augusti, den ljusaste tiden på året. Så det ska bli spännande att se hur vintern blir.
Måste också säga att nu när vi fått upp alla lampor inser man hur mörka grannarnas balkonger är. Antagligen får vi se lite lampor där till julen, men förhoppningsvis finner de lite inspiration från oss redan innan dess. 😉
Fem snabba tips:
- Laddningsbara lampor (solceller eller som laddas med USB) – är också bra för de är enkla att flytta på efter behov.
- Använd timer eller lampor som själva slår på sig när mörkret faller på.
- Skippa för starka ljuskällor. Här är också laddningsbara lampor bra som ofta har flera lägen man kan ställa in och ha tänt i olika styrkor som kan anpassas efter hur mörkt det är och var de placeras.
- Få till lampor på olika nivåer. Placera gärna något lågt men lyft också upp ljuset. Ljusslingor är bra för att få upp lamporna i en högre höjd och rama in eller pynta, och för att få många svagare lampor som tillsammans kan ge mer ljus.
- Använd värmeljus eller ljuslyktor för att få till fler ljuskällor vid mörkare tillfällen eller när du väl hänger på balkongen.
Det här tipsen var också något Charlotte kunde bekräfta när jag frågade vad hon hade för rekommendationer för att lyckas med en mysig utomhusbelysning till balkongen:
“Många svaga ljuspunkter, det blir mysigare och man stör inte andra eller naturen. Gärna olika typer av ljus och på olika nivåer, då får man hela rummet med och balkongen blir större.”
– Charlotte Gotfredsen, belysningskonsult
En lykta med blockljus på golvet och lite fler levande ljus på bordet förhöjer stämningen och ger extra ljus och värme. Här filmkväll med Mamma Mia 🤓
Senaste veckan har vi maxat balkonghänget. Jag har sett på serier här på kvällarna, T sitter här ute och jobbar om dagarna, vi har sett film ihop och i helgen hade vi vänner över på officiell balkonginvigning!
Jag vill också passa på att ge några konkreta tips på lampor som är snygga, smarta och funkar utomhus. Så här har jag listat tre laddningsbara lampor och tre lampor som drivs av solceller. Klicka dig vidare för att se hur lampan ser ut och läsa mer om den.
🔌 Tre laddningsbara lampor jag gillar
Det fiffiga med laddningsbara lampor till balkongen är många: du slipper sladdar som är fula och i vägen – och det är enkelt att flytta på lampan efter olika behov och tid på dygnet.
#1 Joe – bärbar bordslampa (längst batteritid!)
Det här var den första lampan jag fastnade för. Jag gillar formen och detaljerna i trä, samt att det är ett handtag man kan bära den i. Storleken med en höjd på 26.5 cm känns också som ett behändigt alternativ. Lyser i tre olika steg och batteritiden är upp till 5,5 timmar för högsta steget, 10.5 för mellersta och så mycket som 72 timmar för lägsta steget.
#2 FLOS Bellhop – laddningsbar bordslampa
FLOS är ju en designklassiker vad gäller lampmärken (har jag lärt mig de senaste månaderna av inredningsfokus) och den här lampan med formen som påminner om en svamp är tjusig och stilren. Dessutom finns den i flera färger. Den kostar förstås lite mer, men fördelen med att betala mer för en laddningsbar lampa är att de oftast har längre batteritid. Den här lampan kan till exempel vara tänd i 24 timmar. Kan även dimmas i fyra steg.
#3 Ben – trådlös bordslampa (billigast!)
Här har vi en ganska typisk trådlös balkonglampa som påminner lite om en modell Fatboy också säljer. Den är billigare men batteritiden är också lägre och ligger på 8 timmar. Och lampan lyser bara i ett läge. Finns även i en mindre storlek.
Här hittar du lamporna i den finska webbutiken.
Med lampor som går på uppladdningsbara batterier slipper man detta ⬆️
🌞 + tre lampor som laddas via solceller
Till slut landade vi i alla fall i en ganska klassisk “lykta” som laddas via solceller. Att ha solcellslampor känns smidigt eftersom du inte behöver ta in lamporna för att ladda dem via sladd. Men det ska bli spännande att se hur väl vår lykta fungerar under vinterhalvåret. I värsta fall har vi åtminstone ljusslingan som kan bidra med ljus.
#1 Solcellslykta Tradtition i teak från LES JARDINS (automatisk lampa!)
Jag tycker den här är snygg men vad jag gillar ännu mer med den är den AUTOMATISKT tänder sig själv NÄR DET BLIR MÖRKT. Varje kväll är jag lika fascinerad när skymningen faller på och lampan TADA TÄNDS! Som en gnutta magi, varje kväll. Den sägs också lysa i upp till 150 timmar vid maximal ljusstyrka när batteriet är fulladdat.
Den har även en funktion som gör att den lyser svagare om ingen är i närheten, och om du kommer nära den så tänds den lite starkare.
Jag visste inte att man kunde känna sån lycka över en lampa?
Vi har lampan i höjd 40 cm, men den finns också i en större storlek på 65 cm.
#2 Glow – klar ljusslinga med solardrift (automatisk ljusslinga!)
För dig som är ute efter en ljusslinga på solceller tycker jag den här är fin! Den har samma funktion som lampan ovan: att den tänder sig själv när det blir mörkt.
#3 Solcellslykta Teckinox i teak/stål från LES JARDINS
Det här är en lyxigare variant av lampa nummer ett, från samma märke. Den här lampan kan du, i brist på sol, även ladda med USB-kabel. Men den kostar också därefter. Finns i tre olika storlekar.
Här hittar du lamporna i den finska webbutiken.
Här är lampa nummer ett på listan, från LES JARDINS. Oooootroligt nöjd med den!
Inne i lyktan finns alltså ingen riktig “lampa” utan ljuset kommer från plattan högst upp – och ger ett väldigt fint ljus tack vare det “mjölkiga” glaset.
🕯 Drömmig fairy light för komplett mysfaktor
⭐️ Konstsmide – ljusslingan Biergarten med 20 klara lampor
Det här är ljusslingan vi hängt upp i taket. Det var ett litet projekt i sig att få upp den… Jag mätte först ut med sytråd och tejp för att se hur den skulle hänga. Sen klistrade vi fast självhäftande krokar (vi vill inte skruva i balkongen, eftersom det hör till husets exteriör och man helst inte ska göra hål/märken). Det tog några minuter så trillade första kroken ner. Istället beställde vi krokar med magnet och klistrade fast magnetplattor som de kan fästas i. Det blev dessutom snyggare och ännu, nu nästan en vecka senare, har de inte trillat ner.
Uppdatering maj 2023: Fick en fråga om de här krokarna fungerat bra? Och ja! så här nästan 2 år senare hänger ljusslingan fortfarande fint kvar i taket på balkongen, med krokarna med magnet som vi satte fast i de uppklistrade magnetplattorna. De har överlevt varma somrar och kalla vintrar. Så det kan jag rekommendera!
Vad jag gillar mest med den här ljusslingan förutom att det blir vackert pynt i taket – och lyser upp väldigt fint om mörka kvällar – är att lamporna kan lysa i 3 olika styrkor!! När det är som mörkast om kvällarna är högsta nivån nästan för stark och det är nice att kunna dämpa belysningen.
Jag funderar också på att lägga en timer i kontakten så att även den tänder och släcker sig själv. Det är ju mysigt om den är tänd på kvällen när man går och sover, men onödigt att den fortfarande lyser när man vaknar och det är ljust.
Finns också en mindre variant med tio lampor.
Hur sätter man upp belysning på en inglasad balkong?
Vi valde att sätta upp ljusslingar i taket eftersom vi har en helinglasad balkong. Vi köpte först ett par självhäftande krokar som kunde vinklas neråt. Men de höll inte… Så sen beställde jag de här krokarna som heter “design letters toolhook” och de fästs med magnet. Just de krokarna som säljs i tre-pack ska hålla 4 kg var. Och sen köpte vi metall/magnetplattor med självhäftande tejp – de bör finnas på någon butik som K-rauta, Motonet eller vad de nu heter i Sverige. Men tänk på att köpa självhäftande tejp som håller för utomhus och minusgrader!
Det blev inte bara fint med svarta krokar till den svarta kabeln, men det är också bra att krokarna går att vrida på så att kabeln inte kan glida av dem.
Lamp24 har just nu rea på de här produkterna – så se om du hittar en mysig lampa för balkongen inför den stundande hösten.
Det var alla mina tips! Hoppas du blev inspirerad eller fick någon trevlig idé med dig till din egna uteplats.
Undrar du över något så kan du alltid lämna en kommentar här under inlägget.
4 svar
Så kul att läsa och få inspiration! Hur satte ni upp lamporna? Jag har haft mina liggandes på balkonggolvet i väntan på att slutföra projektet haha!
Tack Emma! Åhå se där, då ska jag ge ett par tips. Vi köpte först ett par självhäftande krokar som kunde vinklas neråt. Men de höll inte… Så sen beställde jag krokar som heter “design letters toolhook” och fästs med magnet, de som säljs i tre-pack och ska hålla 4 kg var (googla så bör du hitta). Och sen köpte vi metall/magnetplattor med självhäftande tejp – de bör finnas på någon butik som K-rauta, Motonet eller vad de nu heter i Sverige :)
Det blev inte bara fint med svarta krokar till den svarta kabeln, men det är också bra att krokarna går att vrida på så att kabeln inte kan glida av dem.
Nu har det gått ett tag sedan inlägget, nyfiken på hur bra de satt med korkarna? 🥰
Hej! Mycket bra fråga, så här nästan 2 år senare hänger ljusslingar fortfarande fint kvar i taket på balkongen, med krokarna med magnet som vi satte fast i de uppklistrade magnetplattorna. De har överlevt varma somrar och kalla vintrar. Så det kan jag rekommendera! :)