Jennifer sandström

“Makes people talk” – appen som främjar integration // reklamsamarbete

Det här inlägget är ett reklamsamarbete med Läkerol

De 3 första gångerna jag flyttade utomlands lyckades jag välja länder med engelska som officiellt språk. Kanada, Nya Zeeland och Indien. Men sen så flyttade jag till Tyskland och plötsligt insåg jag att det här med att bo i ett land där man inte pratar språket är både ansträngande och knepigt – och om man inte redan har ett jobb är det ännu svårare. Idag bor jag i ett land där visserligen 5% av befolkningen pratar svenska, men har ändå fått uppleva hur svårt det är att försöka navigera sig runt i det finska samhället. Många jobb kräver finska (om jag skulle vilja söka nytt), umgänge kräver finska och gång på gång skickar myndigheter, försäkringsbolag och läkare ut post på finska. Där står jag och är evinnerligt tacksam för att jag har min alldeles egna Mumin vid min sida.

Att försöka nå någon i Finland över telefon är hälften av gångerna hopplöst. 

Men vad sjutton gör man om man inte bor sambo med en local? Om man kommit till ett helt nytt land utan att känna någon? Ja, du pluggar och pluggar och övar och övar, för språket – det måste du lära dig. Det är en av de viktigaste delarna för att komma in i landet, samhället och för att kanske en dag, känna dig lite mer hemma.

Läkerol lanserar ny app: Let's Talk

Därför tycker jag att Läkerols kampanj där de lanserat appen Let's Talk! är genialisk och ett fint initiativ! Ta en titt på den här videon (om du inte ser den, kolla att du inte har en adblock som blockerar):

Något berörande reklamfilm. Och det här ↑ är alltså appen som kopplar ihop dem som talar flytande svenska med dem som behöver öva. 

Såhär ser appen ut ↓ väldigt simpel och lätt att förstå. Du laddar ner den och signar upp med ditt Facebook-konto (förstår att det är lättast för utvecklarna att ta fram en sådan lösning, men vet att vissa föredrar att signa upp med en mail). Det är i alla fall bara ditt förnamn och profilbild som syns i appen och när du pratar med andra. Du väljer också dina intressen, kan skriva lite om dig själv, samt klicka i alternativet “Connect me with the same gender”. Sedan letar appen en kontakt åt dig och ni kan börja prata!

Jag har pratat med några tjejer som kommit hit till Sverige från olika länder och det är så spännande att få en inblick i dessa människors tankar och känslor, om att vara här, om svenskan och så vidare. De jag har pratat med hittills har jag upplevt verkar ha ganska bra svenska, men kan tänka mig att det varierar.

En artikel från december skriver att appen då funnits i 3 månader och redan haft över trettiotusen användare. Som sagt, ett fantastiskt initiativ – och en lyckad kampanj från Läkerols sida! Snacka om att ta sin slogan från urminnes tider till en ny, modern nivå. They sure make people talk!

Ladda ner Let's talk-appen och prova du också!

FÖLJ:

2 svar

  1. Åh jag håller med. Så himla viktigt med språket. Jag hade dock precis som du en fördel som träffade en fransman till pojkvän när jag bodde i Frankrike. Det gör det hela så mycket lättare! Men jag hade ju lika gärna kunnat prata engelska med honom och hans vänner så någonstans fanns viljan att lära mig flytande franska.

    1. Jaa – fantastiskt sätt att lära sig på! Nu här i Finland har jag dock mest fokuserat på att lära min kille svenska ;) Nu är han så bra så kanske vi får gå över till finskan snart…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.