Jennifer sandström

Länder jag vill bo i och språk jag vill lära mig

Babbel språkapp

Det här inlägget är ett samarbete med språkappen Babbel som du kan läsa mer om här!

Jag insåg tidigt att jag ville bo och jobba utomlands. Och det var till slut en dröm som gick i uppfyllelse. Jag kan än idag minnas hur avlägset det en gång kändes. Hur skulle jag kunna ta mig ut i världen? Jag minns också att det krävts en hel del pappersarbete och besök hos diverse myndigheter, något jag tycker man allmänt är dålig på att lyfta fram när man pratar om utlandsflyttar.

I takt med att Finland börjar kännas allt mer bekvämt så lockar förstås andra länder. Och nu när jag lär mig finska inser jag mer och mer hur häftigt det skulle vara att prata fler språk. Mycket vill ha mer. Jag har påbörjat både tyska och spanska under skolåren, så de skulle vara lättare att plocka upp igen än att börja helt från noll med ett nytt språk. Men, där finns ändå någon sorts romantiserad tanke om att också italienska skulle vara ett spännande språk att lära sig…

Och de länder jag skulle vilja bo i hänger faktiskt ihop med den här önskan om att få lära mig fler språk. Jag vet nämligen att man aldrig lär sig ett språk så bra som när man bor i landet där det talas. Eller så här, det är tusen gånger enklare och mer motiverande att faktiskt plugga det om man befinner sig i det. Senast jag var i Österrike kände jag en stark längtan efter att få dyka ner i en tyskabok, eller kanske ännu hellre en språkapp (mer om det längre ner).

De tre länderna och de tre språken

Spanien och spanskan

Jag har spenderat många sommarsemestrar som barn på Mallorca men när jag träffade T så introducerade han mig för ett ännu mer spännande Spanien. Vi var där en sommar, besökte Barcelona, Bilbao, San Sebastian och Madrid – och gissa om jag fick mersmak? Jag var tillbaka senare och fick uppleva Costa Brava som fick mig att bli ännu mer förälskad.

Och varför Spanien och spanskan hamnar högst upp är för att jag tror det skulle vara det lättaste landet att lära sig språket i. Jag kan lite spanska men framför allt är de lite sämre på engelska där och därför blir man tvingad till att använda det på ett helt annat sätt. Tröskeln för att själv börja prata skulle alltså vara lägre.

Tips om du gillar spanska är de här spanska serierna på Netflix.

Babbel Spanien

Österrike och tyskan

Jag har bloggat en del om Österrike den här vintern och ser så mycket fram emot att få komma tillbaka hit i sommar. Då ska vi upptäcka nya delar av landet, bortom de berg jag är van att vistas bland. Anledningen till att jag skulle vilja bo här är dock bergen. Tänk att jämt få vakna i någon av alla dalar, gå ut på morgonen och dra in frisk luft i lungorna med bergsvyer som sträcker ut sig framför en? München i Tyskland är också en stad vi pratat om, med tanke på närheten till Alperna.

Babbel Österrike

Tips på en tysk låt jag gillar just nu: Für immer wach, med Gestört aber GeiL.

Italien och italienskan

Italien skulle antagligen vara det svåraste landet att bo i och försöka lära sig språket eftersom jag inte läst någon italienska alls tidigare. Men det finns ändå en längtan hit. Ts absoluta favoritmat att laga är italienskt (jag klagar inte) och han är just nu helt hooked på en italiensk tv-serie, Don Matteo (antagligen skulle jag också ha sett den om det inte vore för att finska Yle bara visar den med finsk text).

Jag har faktiskt bara varit i Milano för nu två år sen, men är ganska (väldigt!) sugen på att besöka många fler delar av Italien, typ alla?

Babbel italien

Så om inte min kille övertalar mig totalt om att fly till Italien (han pratar redan ganska bra tyska och spanska), blir det då Spanien eller Österrike? Om jag ska vara ärlig kan jag föreställa mig en vardag i bägge länderna. Jag tänker mig härliga dagar i Madrid eller San Sebastian. Att det skulle vara enkelt att lära känna folk. Eller så ser jag framför mig bergen i Österrike med vandring och skidåkning.

Men någon dag ska vi ta oss dit för en stund. Bo, jobba, lära oss språket.

Lär dig spanska, tyska eller italienska med Babbel

Jag har under några veckor testat en, för mig, ny språkapp: Babbel. Bestämde mig för att öva på tyska inför resan till Österrike vi ska på i juni. Snabbt insåg jag att appen blandar många olika delar, både att lyssna och själv prata, välja rätt ord, läsa, och skriva själv. Dessutom finns det avsnitt som fokuserar på specifika områden. Vissa har mer fokus på grammatik, medan andra ger mer användbara meningar för olika situationer.

För alla språk så är första delen i varje kurs gratis. Det går alltså bra att skaffa ett konto, genom att ladda ner appen eller via hemsidan, och testa lite innan man bestämmer sig för om vill betala för den (då får man tillgång till allt material).

Vad jag gillar med Babbel:

* Olika nivåer. Oavsett om du kan lite, mycket eller ingenting så kan du använda Babbel genom att hitta din nivå och börja därifrån. Jag och min kille pratar svenska ihop till 90% och han tyckte att han också kunde lära sig lite mer svenska via appen, men han hade velat att den gick fram snabbare med tanke på hur avancerad han redan är. Jag som nybörjare uppskattar dock tempot.

* Variation. Varje kurs innehåller flera olika moment (lyssna, tala, läsa, skriva) och det känns som det bästa sättet att lära sig. Jag gillar också att även där de förklarar till exempel grammatik så kollar de att du förstår genom att ha “fylla i luckor”-övningar.

* Sammanhang och förklaringar. Jag gillar att Babbel sätter allting i ett sammahang med olika meningar och även konversationer. Dessutom kommer de då och då med tips eller förklaringar till varför det är si eller så, och också hur det skiljer sig från svenskan (om du valt svenska om ditt språk).

* Både som app och via dator/webbläsare. Det är faktiskt skönt att kunna göra övningar också via datorn och inte bara genom telefonen. Inte alla språkappar erbjuder denna möjlighet så tycker det är en bra fördel!

* Repetition. Babbel erbjuder repetion både av kursen du avslutat och nya ord som du lärt dig. Så viktigt när man pluggar språk!

Här kan man navigera bland olika teman, bland annat…

Ganska roligt att ett avsnitt som heter “Oktoberfest” finns med för tyskan. Jag gillar hur de anpassat språken efter kultur och vad som kanske passar turister.

Här är några screenshots från appen för att visa exempel på hur det kan se ut:

Kursen börjar med att du lyssnar och upprepar.

Andra och tredje bilden visar en annan kurs som går in djupare på grammatiken och förklarar.

Fyll i, ibland får du skriva själv och ibland får du färdiga ord – gillar även variationen här.

På andra bilden ett tydligt exempel på hur de förklarar genom att ta hjälp av svenskan, “det låter som svenskans aj i haj”. Och sista bilden, där du kan repetera och öva på de nya ord du lärt dig.

Jag har alltså börjar med tyska, men det finns flera andra språk, till exempel spanska, italienska och franska. Har sagt det förut, men jag tycker det bästa sättet för att lära sig språk är att kombinera olika inlärningssätt, så en app kan vara bra att kombinera med till exempel en fysisk kurs i staden där du bor.

Hur många språk kan du, och pluggar du något just nu?

FÖLJ:

14 svar

 1. Just nu läser jag spanska på kvällskurs och det har sina fördelar men det är som du säger också bra att lära sig på olika sätt. Så jag tittar en del TV och även via Facebook där jag får länkar till många intressanta saker att läsa. Bäst vore att åka till Spanien några månader och där lära spanska.
  Annars engelska och tyska hyfsat, finska och spanska mindre bra men jag är på G-. Danska förstår jag bra och läser obehindrat och norskan är också ganska lätt. Ja, det blev ju en hel del men jag är ändå inget språkgeni utan högst medelmåttig. Men även en blind höna kan hitta korn.
  Samiska skulle jag vilja lära men det verkar vara ett svårt språk och vilket skall jag välja? Det finns ju olika samiska språk och dialekter. Och samiskan är ju inte direkt någon världsspråk så frågan är till vilken nytta. Men några ord kan jag ändå. Mest för kuriosa.
  Annars är säkert Babbel en bra app att börja med och fördjupa sig med. Och som app finns den alltid med i telefonen om man vill öva lite när man har en stund över.

  1. Vad roligt att du går en kvällskurs i spanska! Och ja finns många bra serier på spanska. Går just nu en på Arenan som visserligen utspelar sig i Chile, Invisible Heroes, har du sett den? De blandar finska, svenska och spanska :)
   Intressant med samiskan också, men du har ju rätt i att man kanske inte har samma användning som många andra språk, utan mer roligt att kunna, haha.

   Lycka till med ditt språkpluggande!

 2. har (utöver engelska) pluggat franska, tyska, ryska och finska. “kan” är väl en definitionsfråga – av de språken är det framförallt finskan jag nu har aktivt, och där jag börjar bli riktigt duktig (vill kunna det för jobbet, bland annat). men har verkligen hittat mitt sätt och min njutning i språkstudierna, så efter finskan tänkte jag göra min ryska riktigt bra.
  håller med om många av dina språkstudietips. mkt handlar ju att verkligen omge sig med språket och utsätta sig för det, vilket jag använt mig mycket av nu i finskstudierna. skrev en hel del om det (och en del skruvade kulturupplevelser) nyss, här: http://ulrikanettelblad.se/att-lara-sig-finska-leverbiffen-korvsoppan-och-ragbrodet/

  1. Så roligt med finskan, vad bra jobbat <3 Har du någon annan spännande motivator för ryskan?

   Gillade ditt inlägg väldigt mycket!!

 3. Åhhh, är också totalt genomhooked på Don Matteo! Kapten Tommasi och Cecchini lever en parallelltillvaro i mitt huvud. Varje vecka bandar jag in alla avsnitt och när jag kommer från jobbet bänkar vi oss framför TV:n med maken. Jag upprepar alla fraser jag hinner högt till allas förtret och ropar ‘vattene vattene’ (gå din väg, gå din väg) så ofta jag kan 😆😆 kan egentligen inte italienska, men talar en någorlunda ok franska och har gått spanska kurs. Men då vi var på bröllopsresa i Florens så snappade jag upp endel och lärde mig lite smått. Men det gjorde sedan att då ett fransk sällskap gick förbi det cafébord där vi satt med maken och avnjöt en espresso, och de bad om hjälp på franska, så kunde jag absolut noll franska. Niente, rien. Det var grymt. Jag snappar lätt upp språk o härmar också lätt men när många språk jag är halvdålig på blandas, blir det kaos.

  Tyska lärde jag mig prata jättebra under skoltiden, men den har nästan försvunnit helt i brist på övning. Har via jobbet varit endel på Cyper och i Portugal så skulle gärna kunna ens elementära fraser.

  1. Haha var tvungen att visa din kommentar åt T och han blev så glad över att ha en Don Matteo-kompis ;)

   Känner igen den där kaosen som uppstår när man kan lite av flera språk. Att försöka få fram något på tyska och spanska har för mig varit supersvårt sen jag började plugga, och är så omgiven av, finska. Det är liksom finska som är top of my mind. Men vore kul att prata lite tyska när vi snart besöker Österrike :)

 4. Mitt problem med de flesta språkappar är att jag kan språket bra, men skulle behöva träna vissa specifika grejer. Samma med språkkurser på till exempel Arbis, jag är på en för avancerad nivå. Haha vilket problem alltså!

  Men jag pratar ju då fem språk mer eller mindre flytande. Svenska, finska och engelska känner jag mig bekväm med i alla situationer (men märker att engelskan rostar snabbt när jag inte pratar så mycket engelska). Spanska och tyska klarar jag mig också på och kan snacka om det mesta (till och med politik!) och förstår så gott som allt.

  Det “tråkiga” är att jag pratat alla dessa fem språk i över tio år. Redan när jag var 14 kunde jag fyra språk flytande, så jag har inte lärt mig nåt nytt på superlänge. Är också sugen på italienska! Så kanske borde testa Babbel för det?

  1. Jaa du skulle säkert behöva vara omgiven av natives för att utvecklas? Typ som jag kan känna med min engelska :D

   Och varför inte ett 6:e språk? Testa Babbel!

 5. Jag pratar svenska, engelska, svenskt teckenspråk, tyska, franska och italienska.
  Franskan börjar dock blekna då jag inte skapar tillfällen att använda den. Kanske skulle den återuppstå om jag åkte till Frankrike?
  Nu när jag inte bor i Sverige så är svenskan mitt viktigaste språk att lägga tid på, hålla det levande och inte tappa det. Få till djupet och kunna känna på svenska. Så det blir inga nya språk just nu.
  Det är roligt att se hur barnet på snart 3 år tar sig an olika språk, så på så vis får jag kanske mer lära ut än lära in.

  1. Snyggt jobbat! Och förstår att du vill hålla svenskan vid liv. Vilka språk lär ni 3-åringen? :)

 6. Åh, om ni flyttar till Spanien kommer jag och hälsar på! Läste det i hela 6 år men minns inte alls mycket alltså, skulle verkligen vilja återuppta det… Ska spana in de Spanska serierna du tipsade om, det är också ett bra sätt att lära sig! Vi kanske ska försöka skicka röstmeddelanden till varandra på Spanska? haha! Utöver det pratar jag ju mest engelska nu för tiden vilket är kul. Jag har också studerat lite Japanska, och det skulle jag också vilja lära mig mer (prata i alla fall, läsa och skriva känns för svårt).

  1. Oj din nivå av spanska är nog ganska bra då om du plockar upp den igen – ser fram emot ett röstmeddelande från dig så får vi se om jag förstår 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.