I varje finsk kvinnas skolning ingår det att lära sig göra riktigt goda karelska piroger. Och i veckan skedde det. Min finländare tillika sambo kom hem med alla nödvändiga ingredienser, tog fram Marthornas gamla recept på finska och sa: nu är det dags!
Och så blev jag ännu lite mer finsk. (Faktum är att båda mina föräldrar är hälften finska, vad gör det mig?)
De karelska pirogerna är för finländarna vad croissanterna är för fransoserna. En brödbit som återfinns i varje matbutik, redo att inmundigas. Och förstås ett vanligt tillbehör på frukostbuffén eller helgbrunchen. Precis som croissanten kan ätas med sylt eller nutella så har även den karelska pirogen sin tillhörighet: äggsmöret.
Äggsmör är precis exakt vad det låter som. Kokt ägg som hackas och blandas med smör och sedan bres på den lilla pirogen. Väldigt gott. Karelska piroger går att äta utan äggsmör (eller med vilket pålägg som helst), men i mitt tyckte blir det då ett ytterst menlöst (och ganska torrt) stycke bröd och gröt.
Dessa karelska piroger fylls alltså vanligen med risgrynsgröt, men det kan varieras med någon sorts korn- eller morotsblandning.
Jag befalldes baka den klassiska varianten med risgrynsgröt.
Och här kommer receptet, inklusive några användbara tips och knep som jag upptäckte längs bakandets gång.
Vi använde alltså Marthornas recept på finska (min läromästare översatte) och hittar inte samma recept på svenska, så här kommer en översatt version. Faktum är att det finns en mängd varianter på receptet. För skojs skull jämförde vi faktiskt det här med ett gammalt recept i en finsk kokbok från 1955 (ovan bild). Det något modernare receptet var lite lyxigare med både olja och ägg, i övrigt ganska likt (tror jag, ni som kan finska kanske ser någon skillnad i bilden).
Recept på karelska piroger med äggsmör
Det här behöver du:
Deg:
1½ dl vatten
1 msk olja
3/4 tsk salt
3 dl rågmjöl
1 dl vetemjöl
Risgrynsgröt till fyllning:
2 ½ dl vatten
2 dl ris (tex grötris eller basmatiris, jag använde basmati)
7 ½ dl mjölk
1/2 tsk salt
1 ägg
Tips: det går också att byta ut mjölken mot 2 dl grädde (matlagningsgrädde 10% eller 15%) och öka vattenmängden till 8 dl.
Smörvatten: smält smör (2 msk) och vatten (lite, bara för att smöret ska bli lösare), för att pensla de färdiggräddade pirogerna.
Äggsmör:
Två kokta ägg (inte för löskokta) som hackas och blandas med cirka 4 msk smör (eller önskad mängd).
Så här tillagar du risgrynsgröten:
Tips: laga gröten redan dagen innan så att den hunnit svalna. Det går bra att göra den samma dag men då måste den hinna kallna innan den ska på brödet.
- Koka upp vattnet och tillsätt riset. Låt koka i tio minuter på svag värme.
- Tillsätt mjölken och låt gröten koka på svag värme i 30 minuter. Akta så att det inte bränner och rör om då och då. Låt sen gröten vila i 10 minuter under lock.
- Salta och låt svalna.
- Just innan du ska bre på fyllningen, tillsätt ett rått ägg och rör om ordentligt. Ägget gör att gröten blir något lösare och lättare att arbeta med, men också att den håller ihop bättre.
Obs: om du använder grädde istället för mjölk ska riset koka i vattnet i 30 minuter. Sen tillsätter du grädden och saltet och låter gröten vila i 10 minuter. Det finns en risk att det blir en hinna på gröten så det är bra om du kan sätta den i en bred form och hälla lite vatten på.
Så här tillagar du pirogskalet/bottnen:
Slå på ugnen på 270 grader.
1. Blanda alla ingredienser: kallt vatten, olja salt och båda mjölsorterna. Jobba sen degen med händerna tills den blir fast och smidig.
2. Häll ut lite råg- och vetemjöl på ditt bakbord och börja kavla ut degen. Kavla tills degen är 0.5 cm tjock (den ska inte bli för tunn).
3. Använd ett dricksglas och tryck ut runda former i degen.
Alternativ: enligt vissa recept kan man också forma degen till en rulle som är 5 cm i diameter. För att sen skära den i 0.5 cm tunna skivor. Men jag tror att ovan sätt med att kavla ut degen så som jag gjorde, är enklare.
4. Mjöla varje platta lite och placera dem i högar. Detta för att de inte ska torka. Du kan också låta dem ligga i en plastpåse eller under en bit fuktigt hushållspapper. Jag gjorde enligt det senare.
5. När all deg blivit till runda plattor börjar du kavla ut en och en till runda eller ovala plattor. Ungefär 13 cm på den längre sidan. Lägg dem sedan på hög igen med lite mjöl emellan och fuktigt hushållspapper ovan på medan du kavlar resten.
6. Nu är det dags att fylla pirogskalen, så snart som möjligt så att de inte fastnar i varandra. Lägg ut en på bordet, använd en liten borste och skrapa bort överflödigt mjöl. Bred sedan ut en matsked gröt, ungefär 1 cm tjockt lager och lämna lite tomt längs kanterna.
7. Det här är det knepigaste och roligaste steget, att stänga pirogerna. Vik ihop mittendelarna först och nyp sedan ihop med pekfinger och tumme ner till ena kanten. Vänd och nyp ihop till andra änden.
Tips: se den här videon så förstår du hur du gör det. Jag märkte också att om brödet kommer högre upp än gröten blir det lätt lite hårda kanter i ugnen. Försök därför få gröten i mitten att vara pirogens högsta punkt.
8. Placera pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen på 270 grader i cirka 10 minuter. Kontrollera hur de ser ut, det kan hända att de behöver någon minut till för att bli klara (de ska egentligen inte få brända/bruna fläckar som några av mina fick).
9. Direkt du tar ut dem ur ugnen, pensla med smörvattnet (smält smör som du blandat med lite vatten).
10. Lägg pirogerna i en brödkorg på varandra och täck dem med en kökshandduk.
Servera med äggsmöret!
Om man vill kan man också ha annat pålägg så som gravad lax, skinka eller ost.
De är godast nygräddade (precis som kanelbullar!) men när de svalnat förvaras de i kylen. Går också att frysa in.
Här följer en bildserie med alla steg i receptet:
Gröten gjorde jag dagen innan så hoppar rakt in på degen.
Kavla, kavla, kavla. 0.5 cm tjock ungefär, se till att den inte blir för tunn.
Använd ett glas för att trycka ut runda plattor, mjöla dem lite och placera på hög.
Sopa bort mjölet och kavla ut. Placera sen på hög igen med lite mjöl emellan varje skal.
Och sopa bort mjölet igen, bred ut gröten och stäng pirogen. Se videon ovan.
In i ugnen på 270 grader, ungefär 10 minuter.
Tada! Klara. Servera nygräddade med äggsmör.
Vad tycker du om karelska piroger?
Ni svenskar, har ni ätit det? Och någon annan som testat göra själv?
Jag tror i alla fall att jag fick godkänt.
20 svar
Intressant, har köpt finska piroger på Lidl.
Och en halv ggr en halv är en kvart.
0,5*0,5=0,25
Så då är du en kvartsfinne, enligt min beräkning
Ja enkel matematik alltså, haha, tack!
Ja Lidl brukar vara bra på att ha finska grejer emellanåt har jag förstått :)
Blev så sugen på att baka karelska piroger nu! Länge sen sist. 😊 Dina blev jättefina! 😍😍 Med finlandssvensk användning av rådda + det här bakpartyt så är du ju nog praktiskt taget finländare!
Tror inte det finns någon återvändo nu, för min finskhet 😂❤️
Alltså jag har ALDRIG lagat själv! Är jag månne dåligt finländare nu? xD Men man blir ju lite sugen på att testa laga själv. I min nya lägenhet skall jag börja laga mycket själv :D
Haha vore intressant att veta hur många % av finländarna som bakat egna karelska piroger, tror kanske inte du är ensam 😉
Definitivt inte! Jag har bott i finland hela mitt liv, aldrig fått äta en hemlagad karelsk pirog utan bara färdigköpta🥲
Stort tack för receptet!! :) Ska testa detta snart. Karelska piroger är ju såå goda!
Vill höra rapport sen hur det gick 😍
Hej Jennifer! Blev sugen på att baka karelska piroger för första gången i mitt liv (trots att jag är finsk😅) och kom på att jag sett ett tydligt recept med bilder hos dig. Yay!
En fråga bara. Blir det något över av gröten, eller går hela satsen åt till pirogerna?
Vet inte om du ser och svarar på kommentarer långt tillbaka i tiden, men vore väldigt tacksam för svar🤩
Hej Elisa! Vad kul 😍 Hmm mycket bra fråga, jag tror att den mesta gröten gick åt faktiskt? Men minns inte exakt. Kan inte minnas att vi åt upp någon överbliven gröt i alla fall, hehe. Lycka till!
Tack för snabbt svar, då vet jag. Ska nog göra en lite större sats av gröten så att det räcker till lunch imorgon. Gäller att vara smart😝
Mycket smart måste jag säga! Bra idé 😄
Hej Jennifer, Marthornas recept på karelska piroger i likhet med alla övriga recept finns att hitta direkt på svenska. Det är ingenting att undra över då Martharörelsen är tvåspråkig (finska och svenska). Den svenskspråkiga delen med sina 9000 medlemmar utgör Finlands största svenskspråkiga kvinnoorganisation.
https://www.martha.fi/recept/karelska-piroger-pa-risgrynsgrot
Hej, tusen tack – MEN, det där receptet verkar inte vara samma? Dessutom var det en extremt sparsam beskrivning, så inte ett recept en novis skulle ha särskilt stor glädje av. Förhoppningsvis är det här mer utbroderade receptet på de karelska pirogerna till större nytta! ☺️
Har ni möjligen recept på finsk långfranska, ranskanleipä
Finsk långfranska har jag aldrig bakat! Men det kanske jag borde testa. Bra tips! :) Har tyvärr inget recept att dela med mig av just nu.
Tack så hemskt mycket Jennifer för ditt fina recept!
Jag själv är halv finsk och har alltid älskat mormors goda karelska piroger. Tyvärr så gick min fina mormor bort i somras och jag hann aldrig få ett recept på det fina minnet av hennes piroger. Men efter att ha funnit detta recept är jag kluven att testa och återskapa min barndom i Jul till familjen.
Tack för ett jättebra recept och arbetsbeskrivning! Karjalaanpiirakka är en favorit för mej, efter många vistelser i Savolax( mitt ex är därifrån) Bjöd in ett kompisgäng på finsk middag för ett antal år sedan, piroger var en av huvudrätter, den andra var kaalakokko( säkert felstavat!) Samt karelsk köttgryta. Det fanns inte en smula kvar varken av piroger eller fisktuppen. Ingen hade ätit någon av dessa härliga rätter förut! T o m att någon smet in i köket för att se om det verkligen inte fanns lite till. Detta var i Gällivare, jag bodde där 25 år, efter Porjusvägen. Fina år! Tack igen, och ha det gott!