Jennifer sandström

Inte som kontoret i München. 

Det senaste kontor jag jobbade på var ju i München, och jag har egentligen inte jämfört mitt nya kontor alls med mina tidigare – förrän idag. Idag hade nämligen STS Alpresor ordnat en liten afterski här på kvällskvisten i kontoret. Ingenting vi andra avdelningar var inbjudna till, men vi kunde se och avundas. Och då slog det mig…

Vi hade ju fri tillgång (i princip) på öl när jag jobbade i Tyskland! Såklart, München är ju lite av ölets stad. (Det kändes faktiskt så självklart efter ett tag och inte alls konstigt, som jag inser nu i efterhand, att det faktiskt är väldigt “unikt”.) Och det resulterade ofta i förfester på kontoret, särskilt med tanke på att medelåldern var kanske 24 och 80% var interns vana vid ett festligt studentliv. Det var i alla fall sjukt kul! Och något man kan tänka sig att man kanske kan få lov att sakna lite ibland? Att öppna upp en öl vid skrivbordet några minuter över fem en fredagseftermiddag.Nu var klockan 18 och kontoret här i Göteborg hade hunnit bli väldigt tomt. Jag flexade över lite så det var därför jag var kvar, och insåg att efter klockan sex är det väldigt lugnt och skönt att sitta kvar och jobba. Då slog det mig också att i Tyskland kom de flesta in vid 9-10 och jobbade till 7-8 på kvällen. Jag älskade att börja vid 8.30 när man var först på kontoret men det var otroligt skönt att komma in vid 10 om man ville. Kan ju säga att det lockade mer när jag hittade någon att dela säng med var och varannan natt…

Så ja, vi kan konstatera att det skiljer sig litegrann. Inga fransmän som kommer och kindpussar en om morgnarna och inga pingisturneringar – men å andra sidan ett gäng goa svenskar och göteborgare med skön humor!

FÖLJ:

9 svar

 1. Saknar den relaxade sydeuropeiska kulturen. Jobbade i Tyskland när jag var på Lufthansa och då var det också alltid fredagsöl till maten och inte alls ovanligt med skumpa/vin/öl efter lunch på fredagar. Varje avdelning hade ett barskåp. Och det var inte bara studenter där inte, faktiskt ingen. Jag var yngst och medelåldern var 45.

  1. Så intressant att höra! Det är verkligen en annan kultur ja! Räknas södra Tyskland som sydeuropeiska? Eller finns det något man kallar Centraleuropa också? ;)

 2. Nu jobbar jag i och för sig där jag jobbar (statligt) men där har vi strikt att det är nolltolerans. Om man tar en öl till lunch så jobbar man inte heller mer den dagen. Jag kan väl tycka att det är okej och alla vet vad som gäller, men jag kan tänka mig att det kan vara annorlunda ute på andra ställen. Och grejen är ju att vi inte alls har samma alkoholkultur här i Sverige som de har söderut. På gott och ont.

  Däremot. Att jobba sent (eller tidigt, om man är lagd åt det hållet) är helt gudomligt. Jag får aldrig gjort så mycket som jag får efter att alla andra kittat ihop och gått hem vid halvfem. Tre timmar där fram till halvåtta kan i sig kännas som ett helt dagsverke.

  1. Ja och jag tycker också nolltoleransen är bra, är ju egentligen allmänt skeptisk till alkohol… Och det är så sant, helt olika kulturer! Det är intressant att tänka dock att något som är så accepterat där anses som fullständigt oacceptabelt här :)
   Oh, imponerande ändå att du lyckas behålla energin fram tills dess! Jag brukade känna detsamma om mornarna när jag började tidigt ibland i München..

  2. Kan inte mer än hålla med Daniel, vi har väldigt tidiga arbetstider statligt men egentligen behöver vi ju inte börja före 9, iaf i våra avtal. Men ja, jag kommer alltid 8.30-9.00 ca och är kvar sist och jag måste säga att jag är alltid sist till jobbet. Det är inte så många som anammar flexkulturen på det sättet.

 3. Håller helt mer dig om arbetstiderna, vi har det väldigt fritt och de flesta jobbar 10-19/20 och jag jobbar 7-16 folk tror jag är helt dum i huvudet. Typ som om man frivilligt börjar jobba 03:00 i Sverige kanske? Sånna blickar får jag.

 4. Jag bor i Bayern, lite norr om München och försökte förbereda mig mentalt på den liberala synen på öl inför vår flytt :) Jag dricker inte alkohol men har en ölälskande man som ibland deltar i aktiviteter jobbet ordnar med alkohol iblandat. Jag har nu lärt mig att det inte riktigt alltid går att applicera våra svenska tankar om öldrickande här i Tyskland för att här dricker man tex Radler som är hälften öl, hälften läsk. En smart “uppfinning” för de som vill häva i sig (på svenskt vis?) utan att bli plakat :)

  1. Jaa det är sant Linnea, det du säger om t.ex. radler. Sen är det kanske mer vanligt att man dricker någon öl – men inte blir askalas bara för det? :) Vad kul att du bor där nere förresten, vad heter staden norr om München? Jag har ju rest runt lite där så det är alltid spännande att höra :)
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.