Hur är midsommar i Finland?

Det har jag faktiskt ingen om. Jag har nämligen inte firat en enda midsommar i Finland. Första midsommaren jag och Mumin hängde ihop så var i Tyskland och firade faktiskt tillsammans med ett gäng svenskar i en park i München. Det var lite svensk-inspirerat, med dans runt midsommarstång och en av finnarna som var med oss utbrast “we always think you swedes are more classy people, but now we know you are just like us if not worse.” Men efter ett par timmar började en väldigt viktig fotbollsmatch (det var VM då, om ni minns, precis som nu – och Tyskland vann!) så vi drog oss in till en bar och tittade på detta.

Nästa midsommar firade vi båda i Göteborg, 2016 var vi båda i USA (i San Francisco) och förra året var jag på egen hand i Göteborg.

Men nu äntligen, ska vi tillsammans fira en äkta finsk midsommar.

Hur äkta finsk den kommer bli vet jag inte riktigt. Det kommer möjligen snarare vara en mer äkta finlandssvensk midsommar. Planen är i alla fall att åka ut till en ö i skärgården där vi ska fira med vänner och bo på deras segelbåt. Vi ska bara se till att: packa med oss allt, åka till Teijo redan ikväll, gå upp 05.00 i morgon och komma med den enda färjan som går ut till ön på morgonkvisten.

Jag har dock fått berättat för mig lite hur de finska midsommartraditionerna brukar se ut, i vår senaste podd som kom ut idag. Jag och Malin pratar om den finska midsommaren och jämför den lite mot den svenska. Jag inleder alltihop med en liten sång också – jag som har så vacker röst…. :)))

Varsågoda:

#10 – Midsommar i Finland


Beskrivning: Hur firar man egentligen midsommar i Finland? Skiljer sig den finska midsommaren från den svenska? Och ser de finska och finlandssvenska traditionerna annorlunda ut? Vi peppar inför midsommar med ett härligt midsommaravsnitt!


Hur ser era midsommarplaner ut? Och passar på att fråga dig som är finsk eller bor i Finland – hur ser en typisk finsk midsommar ut för dig?

Och såhär blev min midsommar.

FÖLJ:

8 svar

  1. Jag tror åländsk midsommar är ganska lik svensk. Fast jag vet egentligen inte, för de jag firat på de olika ställena har varit väldigt olika varandra mest pga sällskapet. Men det finns stång och små grodorna är inte ovanligt :P Midsommarstångarna är dock inte så lika varandra mellan vår by i Dalarna och de på Åland.

    I år firar jag på tävling, men med långbord, färskpotatis, midsommarstång (jag är kransansvarig, vilket mamma är uppe i byn och mormor var före henne, så traditionen går vidare). Det blir lite midsommar även om det kanske bli lite ovanligt många hundar :P

    Ha en trevlig midsommar, nu ska jag lyssna på podden!

    1. Åland är ju en klass för sig som man förstått det. Kanske en destination för midsommar nästa år ;)

      Trevligt med tävling! Kransansvarig låter som det tuffaste jobbet. Du måste inte göra alla kransar på egen hand? Eller? Räcker det att ta med lite ståltråd och blommor? ;)

      Ha så kul och fin midsommar <3

      1. Jag har tagit med stomme och snöre och saxar, sen får jag väl binda dem (de blir ganska små) medan de andra förser mig med små buketter, så gör iaf mamma :P

        Har ingen aning om hur Åland på midsommar är som “turist”! Tänker att man behöver känna en local som styr upp fest :)

    1. Det var lite blåsigt men gick okej – inte storm riktigt. Var rätt kallt på ön men man fick klä på sig ;) hoppas du hade en fin midsommar!

  2. Det jag upplever som största skillnaden mellan södra Finland och Österbotten är att i Österbotten har vi inga midsommarbrasor utan här eldar vi brasor vid påsk. Jag visste inte ens att finns dessa kokko.
    Inspirerad av detta inlägg så skrev jag själv ett inlägg på min blogg som handlar om midsommar och där finns mera om midsommar i Österbotten.
    https://villniles.com/2018/06/22/hur-firar-vi-egentligen-midsommar-i-finland/

    1. Ohh ni gör alltså ännu en variant på brasan, spännande!

      Fint och intressant inlägg! :)

  3. Hej Jennifer!

    Midsommartraditionerna skiljer sig faktiskt en del inom svensktalande Finland, precis som PJ ovan antyder. Midsommarstången existerar på Åland och i Södra Finland, men inte i Österbotten. Eller, det finns nog en del, men de är väldigt få. Känner bara till två ställen där man gemensamt sätter upp midsommarstång i Österbotten. Resten torde vara enstaka, privata midsommarstångar. Konstigt egentligen, eftersom man i Österbotten följer med svensk kultur mycket mer än i södra Finland (Åland undantaget).

    Den stora skillnaden är kanske ändå i hur midsommaren firas, i en större gemenskap (i t.ex. en by, eller i en stad, eller en massa seglare på en ö) eller var och en för sig i mindre gäng (vänner/familjer). På Åland har man traditionen med byagemenskapens firande under midsommar, men traditionen har också drivits rent politiskt på 1800-talet för att särskilja landskapet som svenskt (svensktalande). I södra Finland sattes stången upp i samband med att olika bruksorter ordnade midsommarfestligheter för sina arbetare.

    Traditionen med midsommarbrasa (kokko) kommer österifrån och har delvis adopterats på svensktalande orter i södra Finland (traditionen kom till sydvästra Finland först på 1900-talet), inte så mycket i Österbotten (gäller också finskspråkiga Österbotten) eller på Åland. Österbotten har som sagt sin påskbrasa (lär finnas motsvarande på en del ställen på svenska västkusten).

    Midsommarfesten är en högtid i Österbotten, men kanske inte lika stor som i södra Finland. Det kan delvis bero på att man i Österbotten har en till sommarfest som tar en del av glorian, och den firas inte så mycket i söder – Veneziansk afton eller Villa-avslutning (sommarsäsongens avslutning). Den firas med bl.a. fyrverkerier som lyser upp den mörka sensommarnatten den sista helgen i augusti.

    Och måste påpeka att Malin nog har fel angående blomsterkransen i er podd, den förekommer nog i Finland också, både på finska och svenska. Kan förstås vara så att om man firat sina midsomrar ute i skärgården så kan det ha varit skralt med blommorna.

    Så här kan det annars se ut då Visit Finland ber en reklambyrå skapa en reklamfilm som bygger på finsk midsommar och som ska väcka internationellt intresse. Då tar man till mystiken i naturen och det blir romantiserande så ini Norden.
    https://youtu.be/O2tinqjEfqw

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.