Jennifer sandström

Fly till andra länder med de här utländska tv-serierna

Tv-serier på engelska är standard, det är bekant och känns liksom hemma eftersom vi är vana vid det. Därför känns det kanske inte så drömmigt att kolla på en serie som utspelar sig i USA eller UK. Men slå på en serie på ett helt annat, lite mer främmande, språk – och upplevelsen blir något helt annat.

Jag har fått en viss förkärlek för spanska tv-serier. Alltså, ju mer cheesy det blir – desto bättre. Och: Alicia, Julio, Ángeles, Francisco och Carlos. Älskar namnen och älskar hur de uttalar dem. Språket är liksom halva grejen med dessa serier. När jag introducerade ett par för min österrikiska kollega blev hon dock inte övertygad förrän hon insåg att de fanns dubbade till tyska och först då övervägde att se på dem. Så galet – tanken på att dubba bort den magiska spanskan?! Som sagt, halva grejen.

tv-serier utländska Netflix

Tips på utländska tv-serier

Så varsågoda, här kommer 4 tips på utländska tv-serier som finns på Netflix. Varav två jag har sett och sista två är väldigt nyfiken på.

Läs också: alla mina filmtips här

Gran Hotel / Grand Hotel

Det går inte att låta bli att fnissa lite åt att den här serien känns väldigt typiskt spansk i sin dramatik och att allt som händer är lite väl orealistiskt. Historien tar plats på ett hotell under tidigt 1900-tal, det sker oerhört många mord för att vara en serie som jag fattat tycke för, och de lyckas alltid ta sig in i låsta rum och hitta viktiga papper. Men hooked är bara förnamnet och gud vad jag grät vid seriens slut, levde verkligen med Alicia och Julio. Det finns bara 3 säsonger som gick 2011-2013 och det kommer ingen fortsättning.

Las chicas del cable / Flickorna i växeln

Det här var första spanska tv-serien jag började se på på Netflix. Men då var den alldeles ny – det är nämligen en Netflix Original som kom ut förra våren, så det fanns bara första halvan av säsong 1 ute med 8 avsnitt. 25 december kom äntligen andra halvan av säsongen ut och nu har jag plockat upp tittandet igen.

Yon González är faktiskt en av huvudrollerna både i den här och Grand Hotel. Och vad det handlar om? Det är ett telefonbolag/familjeföretag (med flickor som jobbar i telefonväxeln), och väldigt mycket kärlek och drama – som alltihop utspelar sig på 20-talet i Madrid. Just how I like it.

Känslorna som Las chicas del cable framkallar alltså, hugger till i hjärtat minst ett par gånger per avsnitt.

Galerías Velvet / Velvet

Jag tänkte att jag skulle vandra lite genom 1900-talet och när jag är klar med serien ovan fortsätta med denna. Velvet utspelar sig nämligen också i Spanien men på 50-talet och finns just nu 4 säsonger + någon sorts spin off som kom ut i höstas.

“The main storyline of the show is the love story of Alberto, heir of Galerías Velvet, one of the most prestigious fashion houses in the Spain of the late 1950s, and Ana, who works as a seamstress there.”

Dix pour cent / Ring min agent!

Om du inte alls är så förtjust i spanska så kommer här också ett franskt tips som jag är extremt nyfiken på. Serien utspelar sig i nutid, började sändas 2015 och består av 2 kortare säsonger som det verkar lite oklart kring ifall det blir fler?

“While struggling to save their agency shaken by the sudden death of its founder, the four agents take us behind the scenes of the wild world of celebrity, where laughter, emotion, transgression and tears constantly rub.”

Varsågoda – in och kika på dessa på Netflix nu! Berätta sen vad ni tyckte.

Och har du tips på fler utländska, icke engelska, tv-serier?


Januari är förresten första månaden på ett år som jag inte läst en enda bok, tror jag. Haft så intensivt med allt att jag inte läst eller lyssnat på något. Men under februari tänker jag plocka upp det igen. Saknar att försvinna in i böckernas värld, även om serievärlden är rätt fin den med. Här finns mina tidigare boktips.

FÖLJ:

5 svar

 1. Il Paradiso delle signore – Damernas paradis är som ett italienskt Velvet och finns på Yle Areena nu. :)

  1. Åhh, tusen tack för tips – det låter spännande! Min kille gillar Italien också så borde kunna övertala honom om denna ;)

 2. Jag måste säga att jag är ingen seriefantast. Tittar överhuvudtaget väldigt lite tv.
  Dock brukar jag titta från och till på två olika serier som handlar om utvandrare från två olika länder, nämligen Tyskland och Spanien. Programmen heter Goodbye Deutschland och Madrileños por el Mundo. Ett reportageteam uppsöker utvandrare i deras nya hemländer och ser hur de har det, hur de bor, jobb, fritid osv. Väldigt intressant tycker jag för det är ju ur verkliga livet.

  Detta tangerar ju också ämnet för din blogg även om du med serier menar något annat. Kul att det också är Tyskland och Spanien men tanke på vad du skrev ovan. Programmen är på tyska och spanska men jag behärskar tyska hyfsat och spanska går jag på kurs så det är ett fint tillfälle att öva även om jag ännu inte är speciellt bra på spanska. Men det kommer vart efter.

  Goodbye Deutschland brukar jag se på satellit-tv (Vox)och Madrileños por el Mundo via nätet (Telemadrid). Men det finns en hel del på nätet om du söker.

 3. Bli min bästis!! MINA 3 ABSOLUT FAVORIT SERIER!!
  Älska älska älska!
  Älskar dramatiken i dessa spanska serier, och nu känner jag mig så himla tom för att jag inte har något o kolla på längre 😭

  1. Haha åh, vad underbart! Kände samma när serierna tog slut. Säg till om du hittar någon ny liknande!! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.