Hur viktigt är det med traditioner vid julfirande? Och hur förändras julfirandet och traditionerna när man flyttar utomlands och bosätter sig i ett annat land?
Jag minns barndomens trygga julfirande som såg mer eller mindre likadant ut varje år. Pappa rullade massvis av köttbullar i god tid innan jul, ibland hjälpte jag till. Han såg till att det fanns diverse andra delikatesser som många finner lite märkliga, till exempel grisfötter och älgtunga. Och ibland bakades det kolor. Julgranen dök upp ute på gården ett par veckor innan julafton, levererad av en familjevän som hämtat den i skogen. Så som man gör i norr och mindre städer. Men den togs alltid in bara någon dag innan julafton och kläddes så som vi önskade. Jag glömmer aldrig det året när jag tappade den äldsta och vackraste men också sköraste av alla julkulor i golvet och den gick i tusen bitar. Julmusiken spelade och samma röda lilla tomtehus stod alltid på köksbordet och tändes varje morgon genom hela december. Julkalender på tv:n var ofta ett måste och när jag hade tur serverade mamma frukost på sängen lagom till att den började.
När den gamla julkulan mötte sitt hemska öde.
Men allt det här är minnen nu och de senaste fem jularna har sett olika ut varje år. Jag bygger nya traditioner, kanske inte fullt ut ännu, men snart. Och jag har lärt mig att det inte är så viktigt att det ser likadant ut år efter år. Det är enklare att lära sig det när man måste kanske, när livet förändras och det blir oundvikligt. Ens föräldrar går olika vägar, bor i olika städer och en själv blir kär i någon som bor i ett annat land. Något som vidare för oss in på ämnet att fira jul när man bor utomlands.
Hur är det att fira jul – när man bor utomlands?
Det här är något jag och Sandra avhandlar i det senaste avsnittet av podcasten Livet utomlands. Vi pratar inte bara om att faktiskt fira jul utomlands och hur de finska och franska jularna är, utan går också in på mycket känslor, vad vi saknar med Sverige, varför vi gärna “åker hem” (det där med var hemma egentligen är får nog bli ett helt eget avsnitt framöver) och firar jul och tips till dig som bor utomlands men vill åka till Sverige över jul + nyår.
Dessutom upplever man mycket av julen i sitt nya land, som då för oss är Finland och Frankrike, även om man inte är där under själva julhelgen. Hela december är ju mycket jultraditioner.
Förra julen firades i Göteborg, den innan det i Finland och i år blir det Finland igen. Vartannat år är ett bra koncept när man är tillsammans med någon som har sitt hemma och sin familj i ett annat land… :-)
Livet utomlands: #5 Att fira jul när man bor utomlands
“Julen är en speciell tid när man bor utomlands. Vad tycker Sandra och Jennifer om att fira jul i ett annat land och att behöva anpassa sig efter nya kulturer och traditioner? Hur firas julen i Frankrike och Finland, och vad saknar vi mest från Sverige den här tiden? Det bjuds också på berättelser från jular både i Kanada och Indien.”
Varsågoda! Lyssna här:
Hur firar man jul i Finland?
För dig som är nyfiken på hur julen i Finland är så pratar vi en del om det i avsnittet också. Jag ber er dock ha överseende med att jag inte känner till alla olika typer av finska julfiranden och min upplevelse är högst personlig. Men en sak jag tycker är att den finska julmaten är mer hälsosam än den svenska, det är mer grönsaker och mindre kött.
I övrigt skiljer sig inte våra julfirande jättemycket, tror jag? Man kollar såklart inte på Kalle Anka här (eller gör man det som svenskspråkig?) och hos Mumins familj (alltså min killes familj) så bastar man alltid på julaftonsmorgonen. Julbastu känns ganska givet, och en mysig grej! Om det förekommer nationellt vet jag inte, ni finlandssvenskar som läser – kan ni inte berätta? Och berätta, hur ser det typiskt finska/finlandssvenska julfirandet ut? Skiljer det sig mellan finskspråkiga och svenskspråkiga? Och tycker ni att det skiljer sig mellan Sverige och Finland, ni som kanske har erfarit ett svenskt julfirande?
Ett tips – julkänslor från Finland
Det finns en väldigt mysig och underhållande berättelse om Mumintrollen och när julen kommer till Mumindalen: Granen. Här kan man lyssna på när Tove Jansson läser upp den hos Yle (fungerar eventuellt bara inom Finland). Berättelsen finns också återberättad här i en svensk artikel.
Muminfamiljen klev upp på taket. Himlen var blå men det var något konstigt med hela dalen. Den var full av våt bomull. Och den var kall.
“Är det här som kallas jul?” frågade pappan förvånad.
12 svar
Som finlandssvensk från Österbotten har nog Kalle Anka varit ett självklart inslag i julfirandet! 😊
Vad bra att få det bekräftat från fler österbottningar här – tack Camilla! :)
Julen för oss svenskspråkiga i Österbotten är åtminstone väldigt svensk (med lite finska inslag), med Kalle Ankas jul m.m. :) ingen julbastu. Vad vi har på julbordet i Österbotten har jag bloggat om nyligen.(http://mariasmemoarer.com/2017/december/det-finlandssvenska-julbordet-2.html)
Åh tack Maria för tipset! Det påminner ju lite om det svenska julbordet i alla fall. Och ni ser också på Kalle? Ser ni på svensk tv-kanal eller är det en kanal i Finland som visar? :)
Jag svarar här. Vi ser svenska TV-kanaler hör i Österbotten. I södra Finland såg man åtminstone inte förr mer än typ en svensk kanal, så därför tror jag att Kalle på julafton inte är lika vanligt där. (Rätta mig om jag har fel!)
Jag har växt upp med att vi i princip enbart sett på svenska TV-kanaler hemma. Som vuxen har jag fortsatt med det också, och det är nog en viktig orsak till att vi finlandssvenskar känner oss så nära svenskarna. Jag känner inte till finska kändisar, men svenska däremot 😂
Det förklarar en hel del. Vi har inte svenska kanaler här hemma i Helsingfors… Har kikat på att köpa till det någon gång men blivit för snål ;) Är det alltså standard för er, eller betalar ni liksom för ett annat tv-paket?
Tidigare vet jag inte hur det var, det kanske ingick, men nuförtiden betalar vi för det. Det är dock inte så många euron i månaden, och för många är det så självklart så jag tror inte någon lämnar bort det för att det kostar. Vad skulle man då se på liksom 😆
Jep vi ser på Kalle, från svensk kanal. Där jag bor ingår flera svenska kanaler utan extra kostnader tack och lov, men på vissa orter, även i Österbotten, måste man betala extra för svenska kanalerna. Och nu syftar jag förstås inte på Finlands egna svenskspråkiga kanal, finns ju en sån också.
Jag tror inte att det rent allmänt är någon större skillnad på julfirandet i Sverige och Finland eller mellan finlandssvenskar och finskspråkiga. Detta med julbastun eventuellt men i Finland bastas det i tid och otid så jag vet inte. Julborden kan variera en hel del men skinka, lutfisk och risgrynsgröt är väl grunden. Jag tror det individuella är mera framträdande än det nationella. – Jo, en sak, här i Finland är det tradition med lådorna på julbordet. Morotslåda, kålrotslåda…
Men visst visas Kalle Anka på julafton, åtminstone här Österbotten. Inte för att jag själv bryr mig men jag vet andra inom släkten som nästan som Svenson, Svensson absolut måste se Kalle Anka varje julafton. hi, hi Ikväll skall jag på julfrids-konsert i kyrkan, en fin tradition vi har här i trakten. Inga tal, inga applåder, inget fotograferande, bara fina julsånger rakt av.
Jag firar jul på resande fot för andra året i rad, och med palmer i stället för julgran. Det känns faktiskt helt okej. Just nu ligger jag i en solstol och blickar ut över ett blått hav. Klockan är tjugo i fem på eftermiddagen och det är ca 29 grader. Noll julkänsla men jag mår ypperligt.
Hellre detta än de nio grader och mörka moln som julafton i Malmö tydligen kommer bjuda på ;)
I södra Finland kollar finlandssvenskarna inte på Kalle Anka på julen. Det som däremot är en stor grej är att gå till begravningsplatsen på julaftonen och sätta ljus på alla släktgravar.
Jag är finlandssvensk österbottning. I min familj har vi julbastu kvällen innan julafton. Vi kollar inte Kalle Anka, vi har våra kålrots- och morotslådor som väl inte finns i Sverige. Men annars tror jag vi firar rätt lika som i Sverige. 😊