Ett recept på risotto

Hur gör man egentligen är en god risotto? Det behöver inte vara jättesvårt. Vi brukar utgå från Jamie Olivers risotto-recept, det är en bra start. Och sedan får man go wild och använda fantasin eller prova sig fram. Man kan ju ha i nästan vad som helst i risotto. Vi har dock fastnat just för den här mixen med champinjoner (som jag älskar) och bacon (som alltid fungerar). Selleri passar bra i, men jag är ärligt talat inte så förtjust i det. Tänker att det är nyttigt så äter det ändå + att det tillför smak i risotton. Eat your greens!

Making a beautiful risotto is so easy! All it takes is a little love and care and this base recipe.

Citatet kommer från Jamie Olivers recept på risotto och jag tycker att det stämmer in på hur man gör en bra risotto. Jag har aldrig fått det serverat hemma som barn vad jag kan minnas och tycker inte det känns som en så vanlig maträtt, trots att det är så enkelt (bara man vet hur man gör och har lite tålamod). Min pojkvän bjöd mig faktiskt på risotto när vi dejtade i München. Faktiskt exakt samma mix som vi lagade häromdagen. Bacon, champinjoner och selleri. Det är för övrigt mest han som lagar, jag brukar vara med och observera och assistera… :-)

Recept med risotto med inspiration från Jamie Oliver

Här kommer receptet på en riktigt god risotto ↓

recept på risotto

Risotto – recept

Receptet vi utgår från är alltså det här receptet som är Jamie Olivers grund-recept på risotto.

Det här behöver du:

  • 1 liter av någon sorts buljong (kyckling/fisk/grönsaks)
  • smör
  • 2 matskedar olivolja
  • 1 stor gul lök , finhackad
  • 2 vitlöksklyftor , finhackade (ni vet väl knepet, mosa vitlöksklyftan med knivens bredsida och hacka sen)
  • ½ selleri , finhackad
  • 400 g risotto-ris
  • 2 vinglass torrt vitt vin (risotto blir såå mycket bättre med vin!)
  • salt
  • svartpeppar
  • parmesan-ost

Vilket risotto-ris ska man välja?

De två vanliga ris-sorterna som man brukar prata om är Carnaroli och Arborio. Eller så tar man bara det i butiken som säger ”risotto”. Det här riset använde vi senast, det är ett av de mest populära.

risotto ris

Senast i Sverige köpte jag också carnaroli men från Zeta, enkom det märket på grund av den fina förpackningen! Perfekt att ha framme på kökshyllan. Om jag har förstått det rätt ska även ”carnaroli riset” var av den lite finare/bättre sorten. Det har mer stärkelse och längre riskorn som håller bättre för denna typ av slow cooking. Men man kan ju fråga sig om det egentligen är någon skillnad på carnaroli och arborio? En del tycker att carnaroli-riset faktiskt drar åt sig mer av smaken och blir godare! Vialone nano sägs också vara bra.

Såhär tillagar du risotton

Steg 1

Värm upp buljongen i en egen gryta. I en stekpanna hettar du upp olivoljan och smöret, stek sedan lök, vitlök, selleri och övriga ingredienser du vill ha i – på låg värme i ungefär 15 minuter. När allting har blivit mjukt tillsätter du riset och ökar värmen.

recept risotto

Steg 2

Riset börjar sakta stekas, så se till att röra om det hela tiden. Efter ungefär en minut börjar det se lite genomskinligt ut. Tillsätt vinet och fortsätta röra. Här försvinner smaken av alkohol och riset får sina goda smak.

Steg 3

När vinet har kokat in och pannan börjar bli torr så är det dags att pö om pö börja hälla i buljongen. Du kan börja med 2 deciliter. + en nypa salt. Nu kan du också sänka värmen så att riset inte kokar utan sjuder. Min pojkvän, min alldeles egna risotto-expert, rekommenderar sedan att var 5:e minut hälla i ytterligare 1 deciliter av buljongen, rör om och låt det koka in tills du häller på nästa deciliter. Enligt Jamie tar detta 15 minuter, men låt det ta upp emot en timma om det behövs. Smaka av eftersom och känn efter när du är nöjd, detsamma gäller kryddningen. Om buljongen tar slut kan du använda hett vatten istället.

risotto-recept

Steg 4

Ta av från plattan och tillsätt en klick smör och riven parmesan. Sätt ett lock på pannan och låt stå under 2 minuter. Jamie påstår att detta är det viktigaste ögonblicket för den perfekta finishingen på risotton! Klart!

Serverar och avnjut måltiden!

bästa receptet på risotto

Vad tycker du om risotto? Och har du lagat det någon gång?

Läs också mitt recept på flammkuchen

FÖLJ:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.