Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Den finska julaftonen.

Hej vänner! Julen har kommit och gått och jag har haft en väldigt mysig sådan i Finland, faktiskt. En jul i Finland, det hade jag nog aldrig kunnat gissa om någon hade frågat mig för ett år sedan. Förstår att ni har suttit spända ända sedan julafton, uppdaterat min blogg och väntat på att få höra om hur det egentligen var att fira en finsk jul? Eller åtminstone Katta kommenterade igår “Berätta om din finska jul!!!!!!!!!!” – så det har väl blivit dags att göra det!

Morgonen började inte allt för tidigt, utan när jag och Mumin vaknade i vår bäddsoffa i rummet intill hans två systrar, någon gång vid tio-tiden. Och nere i köket väntade till min förtjusning risgrynsgröten på oss och det finns ju kanske ingenting som är mysigare än att äta just tomtegröt till frukost på julaftonsmorgonen. Jag fick en mandel i min gröt. Men det fick T också, så misstänker något skumt där. De var dock inte skalade, så då kanske inte sägnen fungerar. Inget giftermål är planerat här inte!

julgröt

Och sedan visade det sig att den årliga traditionen var att plocka in julgranen på självaste julafton. Hemma i Gällivare är det något vi alltid gjort ett par dagar innan eller åtminstone en dag före. Jag trodde att vi inte skulle få ha någon julgran här, men jodå, den skulle ut i skogen och hämtas! Det ska även tilläggas att detta var ett julfirande hos min pojkväns familj utanför Salo (mellan Helsingfors och Åbo) och alltså inte är representativt för hela Finland – även om jag kommer prata om det här som en generell finsk jul. Lesson learned från mitt inlägg om hur ‘Finland gör lucia fel‘. 

Det kändes lägligt att bo precis vid skogen. Och mysfaktorn var hög med detta snöklädda vinterlandskap. Alldeles perfekt mängd snö dessutom, hemma i Gällivare kan man inte bara promenera rakt ut i skogen i december, då sjunker man nämligen rätt djupt. Men här kunde vi traska på vartsomhelst i jakt på den perfekta julgranen.

finsk juljul i Finland

Heeej mitt vinterland, nu är jag hääär!

julafton 2014

Det ligger så vackert till den här gården, precis vid en sjö och fina promenadstråk.

julafton i Finland

Jennifer 6 år. Hehe.

en vit jul

Och så Mumin i sin väldigt skrikande, gula jacka.

äkta julgran

Vi hittade en gran! Det är kanske inte lagligt att hämta granar i skogen bara sådär?

hämta julgran i skogen

Och så fick den ta plats i “matsalsrummet” tillsammans med en julbukett tulpaner som jag hade med mig som en hälsning från mamma min. Och ett gulligt litet pepparkakshus. Julfint!

hur man firar jul i Finland

På följande moment som skulle ske enligt tradition har jag tyvärr ingen bild, av förklarliga skäl. Vi badade nämligen julaftons-bastu! Det känns som en ganska given tradition för Finland och finnländarna, att bada bastu vilken högtid man än firar. Men under julen, på julafton, är det tydligen viktigt att man är ren innan man ska äta julbord! Eller så är det bara för att det är sjukt mysigt och alldeles underbart att basta.

Jag har nog alltid haft en bild av att när man bastar i Finland så gör man det hela familjen, alla tillsammans och hur varmt som helst. Men vi fick vår privacy och sen var det damerna för sig och herrarna för sig. I Österrike på hotellet vi var i somras hade de ingen separat avdelning kvinnor/män, utan där satt jag i en av alla bastus med en handduk virad runt mig medan äldre män gick omkring och inte brydde sig om att skyla någonting…. Uppskattar nog uppdelningen!

Sedan tog vi det faktiskt väldigt lugnt i ett par timmar, innan köket kallade och behövde hjälp med lite förberedelser inför julbordet. Det mesta var dock redan i ordning. Och det här var givetvis det jag var mest nyfiken på – hur är ett finskt julbord?! Min favorit på det svenska julbordet är julskinkan och det är något som Finland gör väldigt bra – fantastiskt god skinka! Betyg 5 av 5. Dessutom serverades den med en hemmagjord senap som hade en touch av irish coffee och whiskey – mums!

finsk julmatfinsk julskinka

Sedan blev jag kär i en magisk liten lax-skapelse. Det var rullar av gravad lax som var fyllda med pepparrot och philadelphia-ost. Detta är något jag ska ta med mig till mitt egna julbord, när jag en dag får vara ansvarig för något sådant. Mamma – du som ville ha recept, där har du i alla fall ett tips!

Det fanns även vanliga gravad lax och det finns ingenting jag gillar så mycket tror jag, eller ja delad plats med skinkan. Som barn fick jag alltid laxmackor hos farmor, antingen mjukt bröd eller tunnbröd med små bitar av gravad lax på. Tror jag ätit ett halvårs lax-konsumtion under dessa dagar! :-)

Det som är då typiskt finskt är de olika lådorna de har. Potatis-låda och kålrots-låda serverades på julafton och morots-lådan fick vi på juldagen. Alltså, de var goda, i lagom mängd. Intressant och spännande framför allt, med något nytt. Nu råkar jag ju vara någon som älskar kött och fisk och gärna skippar potatisen utan problem – men för det vegetariska julbordet tycker jag lådorna är en perfekt rätt! En annan intressant sak var en svampsallad. Sill hade de också – jättegod hemmagjord sill! Och istället för vanlig rödbetssallad hade de en sallad på små tärningar av rödbetor, äpplen och kapris. Samt en rödkålssallad.

Med det sagt kan jag även säga att jag saknade revbensspjällen, köttbullarna och prinskorvarna litegrann. Och ägghalvorna med mayo och räkor! Men pappa har förberett massor av julmat när vi kommer upp – så jag får det bästa av två världar i år!

finskt julbord

Vi hade inhandlat julmust också, som man hittar väldigt få flaskor av i matbutikerna här i Finland – men det finns! Och utan det är ju inte julafton komplett. Hittade förresten en intressant hemsida om finsk jul, tyvärr på finska – men man kan alltid “translate to English” och sen läsa lite om vad som är generellt för de finska traditionerna.

Efter middagen var vi mätta och glada, drack glögg och väntade på tomten. Men tomten kom aldrig så vi fick dela ut julklapparna själva. Till min förvåning fick även jag några julklappar! Doft ljus, nagellack, chocklad(!) från Borgå, en Marimekko-väska och tillsammans med T lite teer och knäckebröd på en fin bricka! Jag som till och med önskat mig te om jag hade önskat mig något.

julklappar 2014

Inga julklappar till eller från min pojkvän, det kändes helt enkelt väldigt självklart (båda med student-budget, försöker ha så låga utgifter som möjligt). Ser dock fram emot att få genom något och han fyller år snart så då får jag en ny chans! Och jag måste säga att hela julklappsstunden är väldigt mysig – där alla köper något till alla oavsett om man är barn eller vuxen. Jag ogillar julklapps-hetsen, men om man kan hålla det på en mysig nivå och inte stressa över det, tycker jag det känns som en bra grej – och försöka ge saker som inte är onödiga prylar… :-)

Under kvällen spelades även Trivial Pursuit, och frågorna på finska fick översättas åt mig. Jag kammade hem en av tårtbitarna genom min kunskap om att O-ringen är orientering! Men sen blev klockan så mycket att vi inte spelade klart. Momentet ‘spela sällskapsspel' är något jag dock värderar väldigt högt och tycker är en bra tradition att ha på dagar som julafton!

Så, det var det hörni. Jag är nöjd med min finska jul! Jag är inte så kräsen och noga med traditioner – dock uppskattar jag att få vara ett litet gäng (vi var åtta stycken) och göra saker tillsammans.

Vill även passa på att önska er God Jul i efterskott och jag hoppas att ni hade en god jul, berätta gärna – hur firade ni? Med familjen? Stora tjocka släkten? Vad hade ni på julbordet? Fick ni några julklappar? (Det är faktiskt kul att höra om julklappar man inte blivit så nöjd med eller som blivit helt fel, hehe, även om man bör vara tacksam för allt såklart….)

FÖLJ:

13 svar

 1. God jul! Det låter som att ni haft det superfint!

  Vi har firat spansksvensk jul här i Madrid och det har varit supermysigt :). Avokadosallad med langostinos till förrätt och sedan svenska köttbullar, lingonsylt och brunsås. Så ruggigt gott! :).

  Hur går det med jobbsökandet? Hittar du nåt spännande? :)

  1. Åh! Det lät nice!
   Ja jobbsökandet har semester just nu, haha. Får ta upp det igen efter nyår! Tackar som frågar :)

 2. Ultrahög mysfaktor till och med ju =)

  Tack vare mamma har vi också både kålrots och morotslådor på julbordet; det är mina favoriter! Mumma vet jag inte om det är en finsk tradition eller om jag bara tänker mumma heter nästan samma som memma som är finsk påsbordsmat, o därigenom tror att mumma är ett finskt påfund. Vet du?

  Goood fortsättning önskar jag dig Jennifer!

  1. T visste inte vad mumma är? Men det kan ju vara finlandssvenskt också.. Jag vet inte vad det är – inte ätit varken det eller memma ;)

 3. Your Christmas sounds so cute Jennifer!

  We had a super-quiet one in southern Germany, I’m reunited with my fella and we are cosied up in his friend’s apartment in Konstanz will he’s away in Hawaii!

  Chris made Yorkshire Puddings to go with our vegetarian roast dinner, it was all rather British except the vegan bratwürste!

  Beforehand we went for a walk down the road to Switzerland, we are practically staying on the border, it’s quite surreal!

  We tend to just buy each other a novelty present these days, I got him a cool tshirt in Helsinki and he bought me a quirky bear necklace from Kickstarter website.

  Glad to hear you had a great day, and the snow looks gorgeous!

 4. Spännande!! påminner mycket om min finska jul här i Sverige, med en hel del lådor som jag faktiskt styrde bort från för min svärmor gör världens bästa sill och sillsallad så höll mej till det och potatis främst. Det fanns även Jansson, prinskorvar och köttbullar. Fick också jättefina julklappar, vilket jag tyckte var gulligt av dom :))

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.