Jennifer sandström

Böckerna jag läste 2017

I början av året gick jag hårt ut och bestämde mig för att jag skulle läsa 12 böcker det här året. En i månaden var ett rimligt mål när läsningen tidigare varit någon som nedprioriterats. Men när jag efter halva året hunnit läsa 11 böcker förstod jag att behövde höja mitt mål. Jag höjde till 15 och sedan tillslut till 20. Och landade på 21 böcker.

21 böcker jag läste under 2017

Låter det som många böcker? I så fall kan jag avslöja att hemligheten är ljudböcker. Inte en chans att jag hade tagit mig igenom 21 böcker om jag skulle behövt läsa alla sida efter sida. Jag har istället lyssnat när jag har promenerat, åkt buss, flugit, städat och ibland innan jag somnat. Så glad över att jag äntligen kommit in i detta. Och vet ni vad mitt senaste är? Att lyssna i antingen speed 1,25 eller till och med 1,50. Det går att öka på hastigheten till 1,50 om uppläsaren läser ganska långsamt, utan att det stör för mycket.

Jag har försökt läsa lite olika typer av böcker under året, och även om jag gillar det lättsamma så tycker jag att jag lyckads ganska bra (OBS, för att vara jag – har förmodligen ganska mainstream smak på böcker?).

Här är böckerna och ett par ord om några av dem:


John Green – Katherine-teorin

Katerina Janouch – Bedragen

Sofi Oksanen – Utrensning. Författaren är uppvuxen i Finland med en estnisk mor och det här är hennes mest kända bok från 2008. Boken har vunnit flera priser, sålts till tjugotalet länder, gått på Stockholms stadsteater och även filmatiserats. Det är en otroligt tung berättelse om Estland under 40-talet till 90-talet. Stundtals riktigt jobbig att lyssna på – men desto viktigare och man får en bra och nära bild av historien.

Fredrik Backamn – Min mormor hälsar och säger förlåt. Inte Backmans bästa (de långa dragningarna om fantasivärlden fick mig att tappa intresset), andra Backman-boken (se längre ner) som jag läste senare under året var desto bättre.

Några saker jag tog med mig från Petter Stordalens “Min hemlighet”:

 • Om du går upp tidigt på morgonen ger det en viss känsla av försprång. Ett försprång du har för att slå alla andra.
 • Vi säger upp oss för sällan. Världen är full av möjligheter.
 • Det är tufft att satsa – det är därför så få vågar göra det.
 • I en förhandling ska båda partnerna känna sig nöjda vid avslut. Lyssna till den andres behov och önskemål. Fråga även motparten “Vad skulle du har gjort?” vid ett dilemma, det ger bättre dialog och en engagerad motpart.
 • 80/20-regeln, alltid en viktig påminnelse. (Kallas även för paretoprincipen och kan läsas mer om här.)
 • Att även om man strävar efter framgång och pengar och lever ett liv i lyx och flärd kan man bry sig om att hjälpa till att förbättra världen på något vis. Och det är allas kamp som räknas. Allas hjälp behövs.
 • Man måste vara anpassningsbar, det är det som får en att överleva och förändring är bra, bör välkomnas.

John Green, Lauren Myracle och Maureen Johnson – Let it snow

Jan-Philipp Sendker  Konsten att höra hjärtslag

Liane Moriarty  – Öppnas i händelse av min död

Lisa Jewell – Flickorna i parken

Såhär skrev jag om Björnstad i min review på Goodreads: 

Det bästa jag någonsin läst. Eller lyssnat på för läste som ljudbok. Kunde inte sluta och älskade den! Fanns ingen som helst anledning att tveka pga ämnet (sport/hockey) och skämdes lite när jag insåg att jag hade trott att det skulle hindra Backmans magiska språk från att lyckas skapa ett mästarverk?


Flora Wiström – Stanna

Denise Rudberg  – Sthlm Queens, Disa

Lina Wolff – De polyglotta älskarna. Nja, jag var inte så förtjust i den här hyllade boken som vann Augustpriset 2016. Kanske är jag inte kulturell nog för att förstå mig på sånt här? Och att jag brukar råka säga Augusti-priset (med ett i alltså) kanske säger något om det också.

Therese Lindgren – Ibland mår jag inte så bra

Eva Frantz – Sommarön. En finlandssvensk författare och berättelse. Lagom läskig för min smak (betyder för de flesta: inte läskig alls) och en riktigt spännande bok som var svår att lägga ifrån sig.

Jojo Moyes – Toner i natten

Karin Aspenström – Utan dina andetag

Michaela von Kügelgen – Vad heter ångest på spanska? Min kompis debutroman ♥

Denise Rudberg – Sthlm Queens, Simone

Raphaëlle Giordano – Livet börjar när du inser att du bara har ett

Denise Rudberg, Hugo Rehnberg – Utan att släppa taget. Läste precis ut den här och den var bättra än väntat – om än kort. Jag sträckläste den under ett dygn, den är nämligen bara 3 timmar och 47 minuter lång som ljudbok. Uppläsarna är författarna själva.


Vad läste du under 2017?

Har du koll på hur många böcker du läste under året? Och vilken var den bästa? Jag måste nog säga att Fredrik Backmans Björnstad var min bästa. Men har inte ännu gett mig på uppföljaren, Vi mot er, jag är rädd för att den inte kommer vara lika fantastisk. Någon som läst andra och rekommendera även den?

Om du inte har koll på hur många du läst, eller känner att du vill läsa mer, så kan jag dels rekommendera Goodreads (har nämnt den fenomenala tjänsten tidigare) och sätta upp en reading challenge för 2018! I slutet av året får du också statistik över my year in books. Här är jag på Goodreads.

Ifall du är nyfiken på ljudböcker har jag skrivit mer om det här.


Det här inlägget inspirerades av Sandra Beijers som ni hittar här i fall ni vill ha mer läsinspiration.

FÖLJ:

15 svar

  1. Hade glömt att svara på din kommentar här ser jag nu, bättre sent än aldrig? Haha ;) Så kul att vi verkar gilla samma typ av böcker – då kan man ju tipsa varandra när man läst något bra. Lyssnar du också på ljudböcker förresten?

 1. Åh, Björnstad var en av mina favoriter i år också! Uppföljaren är riktigt bra den med så tveka inte på att läsa eller lyssna på den :) Största favoriten från i år är dock Du, bara av Anna Ahlund. Kan vara bland det finaste jag läst någonsin.

  Älskar Goodreads som håller ordning på statistiken åt mig, lyckades ta mig igenom 77 böcker i år (då var ca 20 st ljudböcker, brukar skruva upp till dubbel hastighet när jag lyssnar).

  1. Jaa tack för tipset tidigare!! :) Och blev nyfiken på “Du, bara” – har lagt till den på Goodreads. Verkar bara finnas som e-bok hos Nextory – men kanske är värd att läsa om den är fin och har vackert språk också.

   Och du, wow, bra jobbat! Det är ju fler än en bok i veckan, imponerande! Tyckte det var kul att Goodreads också plockade fram medeltalet för hur långa böcker man läst – vad snittade du där? :) Jag fick 285 sidor och tyckte det lät kort, men jag läser nog inte så många längre böcker…

   1. Du, bara är ganska lättläst så det är nog inga problem. Jag läste ut den på någon dag bara :)

    Mitt medel var något liknande. Läser mest ungdomsböcker så var inte jätteförvånad :)

 2. Läste Backmans om mormor när den kom ut och jag måste erkänna att jag hoppade över bitarna om fantasivärlden. Synd, för jag älskade humorn i den i övrigt.
  Själv har jag varit dålig på att läsa, och har inte gett mig på ljudböcker än. Jag tycker det känns så fuskigt hahah!

  1. Hahaha, fuskigt! Menar du att det liksom är halva grejen med att ”läsa” en bok att man faktiskt tar sig igenom sida efter sida på egen hand? ;)

    1. Jaa rösten är ju rätt viktig. Det är ganska nice att lyssna när uppläsaren lever sig in i berättelsen och inte bara läser monotont…

 3. Jag har läst/lyssnat på 32 böcker i år. Vilket är väldigt mycket mindre än förra årets 53 men ändå mer än målet med 2017 på 26 :)

  Topp 3 blir nog ändå.
  1. Under vintergatans alla stjärnor. Davidsson
  2. Hjärtats innersta röst. Sendker
  3. Heroine. Kallentoft/Lutteman

   1. Vet inte vad målet med 2018 blir än, har ju några dagar kvar att fila på de :) men något i bokväg måste jag ha. Hm, vad kan verka rimligt? Nu har jag ju testat en varannan vecka (iår) och en varje vecka (förra året. Förra årets va lite stressigt och iår har jag verkligen läst när jag fått feeling och ingen stress alls. 40 kansk? :) återstår att se på söndag vad jag kommit fram till. <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.