Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Att tänka på när du hyr bil

att tänka på när du hyr bil

Känslan när man får lämna tillbaka bilnycklarna, får ett “okej allt ser bra ut” och går vidare i livet – är fantastisk. Pratar alltså om stunden när man återlämnar hyrbilen man haft i sin ägo under resan och hur man kan pusta ut när man lyckats med att typ inte ha sönder bilen eller bli bestulen på den. Haha, kanske resans bästa känsla + att man återvänder som en rikare människa med alla nya intryck och upplevelser, såklart.

Här kommer ett inlägg med specifika saker som är bra att tänka på när du hyr bil utomlands.

Nya Zeeland, Kanada, Spanien, USA, Tyskland x5, Kroatien, Ungern – alla länderna jag hyrt bil i sen 2012. Har nu samlat ihop all denna erfarenhet och förvandlat det till en lista med användbara tips för att hyra bil!

Mina hyrbilstips är indelade enligt följande:

 • Innan du bokar
 • När du hämtar upp bilen
 • Medan du bilar runt
 • När du återlämnar bilen

» Läs även: Bila på Balkan – allt du behöver veta

Innan du bokar hyrbilen

Var ska man hyra bil?

Jag har testat ett flertal olika hyrbilsfirmor och tycker det känns tryggt när det är en firma man hört talas om och som finns i flera länder. Men jag har också hyrt med lokala hyrbilsfirmor som också fungerat bra. Har egentligen aldrig haft problem med någon.

Vad som också väger in som en viktig faktor är förstås priset. Därför brukar jag och min kille använda en tredjepart som tar in och jämför företag och deras erbjudande för olika hyrbilar.

Auto Europe är en av dessa som vi använt flera gånger och alltid varit nöjda med. Förra sommaren testade vi en annan men jag blev lite irriterad på att det stod att en extra förare ingick i priset, men sen stämde det inte när vi väl kom för att hämta ut bilen.

Hur fungerar Auto Europe?

Gå in på hemsidan och knappa in var du vill plocka upp hyrbilen, var du vill återlämna den och vilka datum hyran gäller samt vilken tid för upphämtning/avlämning.

Nu får du upp förslag på olika hyrbilsfirmor och kan jämföra deras priser och göra ditt val! Dessutom kan du om- eller avboka upp till 48 timmar innan upphämtning och om något händer får du självrisken som hyrfirmor tar ut vid till exempel skador återbetalad av Auto Europe.

Kan man hyra bil och lämna tillbaka på en annan ort?

Ja det brukar inte vara några problem, men det kostar allt som oftast extra. Ange olika upphämtnings- och avlämningsorter och se vad för prisförslag du får. Om du vill vara på säkra sidan kan du också dubbelkolla att priset som anges täcker kostnaden för att lämna tillbaka bilen på en annan ort – så att du slipper några tråkiga överraskningar senare.

Kolla upp all information innan

Kolla alltid upp vad som gäller för respektive hyrbilsföretag då de skiljer sig åt.

Du kommer bli tillfrågad om diverse extra val när du väl hämtar upp hyrbilen. Du är kanske trött efter en flygresa, kanske hungrig och vill bara komma iväg – då kan det bli stressande att mötas av fler val och att behöva fatta beslut. Att bli konfronterad med diverse val om försäkringar är särskilt stressande. Mitt tips är därför att kolla upp allt detta på förhand! Det är olika saker som gäller för olika firmor och all information finns inte heller online – så om du vill vara på absolut säkraste sidan kan det vara värt att ringa upp. Varför det skiljer sig åt är förstås också för att det är olika lagar och regler för olika länder.

Tänk på alla kostnader

 • Extrakostnader: ska ni vara flera som kör bilen? Är du yngre än 25 år? Vill ni ha GPS-navigator? Full försäkring?
 • Och tänk på att det tillkommer kostnader för bensin, vägtullar och parkering.
 • Ingår fria kilometrar eller får du bara köra ett visst antal? Se till att ha koll på detta och att det stämmer överens med er planerade färdrutt.
 • Kom ihåg som sagt ihåg att det brukar kosta extra om du vill lämna av bilen på en annan plats än du hämtar upp den.

Försäkring för hyrbilen – vilken försäkring behöver du?

Nu senast när vi hyrde bil i Budapest via Auto Europe valde vi hyrbilsfirman Sixt och fick frågan om vi vill ha fulltäckande försäkring för bilen. Detta skulle gå på en kostnad runt 400€ för alla 12 dagar vi skulle ha bilen. Maxbeloppet vi skulle tvingas betala vid eventuella skador på bilen skulle inte gå över 600€ om vi INTE tog försäkringen. Vi valde därför att chansa utan försäkringen, i värsta fall skulle det bli 200 € extra, i bästa fall skulle vi spara 400€. Obs: det är dock en stress att köra runt och oroa sig för eventuella skador, därför kan det vara skönt att välja den heltäckande försäkringen ändå.

Om bilen blir stulen är det ofta ett högre belopp man kan tvingas betala, för oss var det runt 2000€. Vilket kan kännas dyrt, men kom ihåg att om du äger en bil hemma så uppstår också kostnader vid olyckor. Vi har hyrt bil massor av gånger och ännu inte råkat ut för något allvarligt – risken att bilen blir stulen är alltså inte jättestor och en risk man får ta.

Och du har väl försäkring som täcker dig själv vid resor?

Ska du bila till andra länder?

Det knepiga när man hyr bil i ett land och ska åka in i andra länder är att veta vad som gäller för de respektive länderna. Ofta finns information hos respektive hyrbilsfirma men det är viktigt att komma ihåg att villkoren skiljer sig åt och därför kan det faktiskt vara bra att kontakta dem direkt.

Vi fick till exempel veta inför vår resa när vi skulle hyra bil i Budapest och bila i Ungern men också köra in i Slovakien, Österrike, Kroatien, Serbien och eventuellt Rumänien – att alla länder var okej, men det tillkom en avgift på 45€ för att åka in i Serbien och Rumänien. Dessutom fick vi en lapp med i bilen där det stod att vi hade tillstånd från hyrbilsfirman att köra in i alla dessa länder. Denna lapp var dock på ungerska så jag vet inte exakt hur de hade tänkt där. Vi behövde dock inte visa just den lappen. När man kör från Serbien tillbaka in i EU är de endast intresserade av att se bilens typ registreringsbevis för att se att den är giltig och inte stulen kanske?

Använd mobilen som navigator!

Ladda ner appen Here och ladda ner de offline-kartor du behöver direkt i din telefon. Alla bilar vi har hyrt de senaste åren har varit utrustade med ett usb-uttag och därför är det möjligt att ladda mobilen och den går således utmärkt att använda som navigator. En fördel om du har en co-driver som kan hålla koll på den då de flesta bilar inte är utrustade med en mobilhållare. Har du detta går det fint att skippa bilens navigator.

Gå in här för att hitta en prisvärd hyrbil!

hyra bil tips

När du hämtar upp hyrbilen

Om du erbjuds något extra/annat…

Så har du (som vi gick igenom ovan) redan gjort din research och kollat upp detta innan så du vet vad du vill ha. Men det är också vanligt att man erbjuds en annan bil. Faktiskt är det högst ovanligt att man får den bil man bokat. Det kan ibland vara så att du erbjuds en bättre bil för en liten avgift, men ibland också “en bättre” bil utan avgift för att de inte har den andra bilen inne. Om du till exempel inte gärna vill köra runt med en större bil om du ska vara mycket i städer kan det ändå vara en bra idé att be om en mindre/billigare bil (tänk på att de ofta drar mindre bensin också) trots att du inte får några pengar tillbaka.

Kontrollera bilens eventuella skador/report

Börja med att kontrollera om det finns några skador på bilen. Dessa ska i så fall vara utmarkerade av hyrbilsföretaget på ett papper som ni får med er. Ifall ni hittar skador som inte finns antecknade, be om att få de antecknade – även om de är små. Kontrollera noggrant, alla sidor, alla fönsterrutor (kolla eventuella stenskott!) och däcken. Tips: ta även bilder av bilen så har ni bevis om det skulle bli strul med något.

Få koll på hur bilen fungerar

Hur öppnar man tanklocket? Vad ska du tanka? Hur slår man på lysena när det blir mörkt på kvällen? Var sitter ac-knappen? Det är inte alltid lika uppenbart eftersom alla bilmärken fungerar olika.

Spara även platsen i din offline-karta – så att du enkelt hittar tillbaka hit när du ska återlämna bilen.

Medan du kör runt med hyrbilen

Vad händer om…?

Det vanligaste är att man får med sig ett dokument med någon sorts road assistance som man kan ringa till vid eventuella problem.

Vad gör man om man låser in bilnycklarna i bilen? Funny you should ask. Detta har nämligen hänt oss. Vi hyrde bil i Tyskland och körde till Österrike. Detta händer efter ett par dagar och vi får ringa till road assistance för att komma och hjälpa. Tror faktiskt de körde från tyska sidan för att det var så nära men annars skulle jag tro att de har tjänster även i andra länder? Detta var även något som ingick i vår bilhyra, så det tillkom inte några extra kostnader.

Vad gör man om man får punktering? Detta har tackolov inte hänt oss, men det är samma som ovan. Dubbelkolla innan om det täcks av road assistance och sen är det antagligen det som gäller.

Vad gör man om någon lampa börjar lysa? Det första du kan göra är att googla. Senast vi hyrde bil började oljalampan lysa, PANIKEN. Men moderna bilar är så pass smarta att detta också kom med ett meddelande “change engine oil soon” och när jag googlade på detta fick jag fram information om att detta är ett standardmeddelande baserat på hur många mil bilen gått och motoroljan bör bytas inom senaste inom kommande dryga 900 kilometrar.

Fler tips:

När du kör till nya länder: Kolla upp är vad som gäller för olika länder. Nu när vi hyrde bil i Budapest, Ungern hade vi färdigt ett klistermärke på vindrutan som ger tillåtelse att köra på alla motorvägar i Ungern. Men direkt du kör in i till exempel Österrike eller Slovakien behöver du ett annat klistermärke specifikt för det landet. I Slovakien var det faktiskt oklart om vi behövde ett tillstånd, de verkade ha ändrat så att mindre bilar inte behövde något. Men det är alltid bra att stanna på en bensinstation och fråga, de brukar ha koll och det är även de som säljer dessa klistermärken. De brukar kostar mellan 10-20€ för 10 dagar som är minimum.

När du kör eller hyr bil i Kroatien och Serbien behövs inte några klistermärken utan där betalar du istället vägtull när du kör av motorvägen beroende på hur långt du kört på den. De tar alltid kort så oroa dig inte att du behöver ha kontanter.

Parkera på säkra ställen! Om man vill vara smart när man bilar runt med hyrbil är det klokt att välja det säkra före det osäkra. Leta upp parkeringshus i städer även om det kostar lite extra. Och tänk på när du bokar boende att se till att det finns parkering till boendet! Ibland kan hotellen ta extra avgifter på runt 10-12€ för parkering per natt, så detta är bra att räkna med i priset när du kollar och jämför olika hotell.

Att köra i städer är ofta ganska utmanade och det kan därför vara bra att kolla upp vägen innan ni kör för att ha lite koll. Ska ni till ett hotell – kolla upp hur det fungerar med parkering (var ligger den?). Och kom ihåg att det ofta blir trafikstockning och bilköer på morgnar och eftermiddag – precis som när det hemma brukar vara rusningstider. Därför kan det vara smart att försöka undvika detta om man vill spara tid och ha en lugnare körupplevelse.

När du lägger in destinationen i navigatorn – kom ihåg att lägga in exakta destinationen direkt, till exempel det hotell du ska till, eller att leta upp någon parkering på förhand så slipper du stressa med det först när du närmar dig destinationen.

Att köra i nya länder och städer tar mer energi än att köra hemma. Kom därför ihåg att inte planera in för långa körsträckor!

Snabbaste sträckan – inte alltid den bästa! Dubbelkolla alltid vad för sträcka din navigator föreslår. Ibland föreslår den en tråkig motorväg där det kanske finns en vackrare “scenic route” – om du har tid förstås. Och ibland tvärtom, att den föreslår att du ska ta en snirklig väg över något berg när du kanske föredrar att ta en rakare och skönare väg om än den blir något längre.

När du återlämnar hyrbilen

Lämna tillbaka bilen i rätt tid

Du brukar ange en tid som du beräknar vara tillbaka med bilen – om du av någon anledning blir försenad är det bra att kolla upp dels att företaget har öppet eller om du kan lämna tillbaka bilen även om det är obemannat (då brukar man få lämna nycklarna i någon typ av postlåda) och dels att det inte tillkommer ytterligare kostnad för ännu en hyrdag.

Återlämna med full tank?

Det här är ett ganska vanligt sätt, att du hämtar bilen fulltankad och lämnar tillbaka den med full tank. Kolla upp var det ligger en bensinstation i närheten av platsen där du återlämnar hyrbilen. Kom också ihåg att ta hänsyn till eventuella helgdagar – det finns en risk att bensinstationer är stängda. I värsta fall får du bara betala ett dyrare pris för att hyrbilsfirman tankar din bil, men det kan vara nice att undvika.

Vad räknas som full tank? Det ska antagligen synas på bensinmätaren i bilen att tanken är full. Men ett tips är också att spara kvittot från tankningen du gör precis innan du lämnar tillbaka hyrbilen, då har du bevis för att du faktiskt tankat den.

Är allting ok? 

Hyrbilsfirman tar emot bilen och ska kolla att allt är okej – se till att du får ett kvitto på att du lämnat in den, att tanken var fylld (om det var er överenskommelse) och att de inte hade något att anmärka på. Om du är osäker? Dubbelkolla och fråga alltid!


Pjuh. Jag ska erkänna att det ÄR lite svettigt att hyra bil. Men det är ett fantastiskt sätt att upptäcka ett land på och det är därför vi gör det, gång på gång. Jag kommer aldrig glömma de där 10 dagarna när vi åkte runt med en husbil över sydön på Nya Zeelands, hur trångt det var att sova i det lilla loftet i bilen, den mötande bilen som mitt i natten kom med lysena mot oss på VÅR sida av vägen (vänstertrafik). Och alla länder jag och T upptäckt tillsammans bara i sommar och förra sommaren – hade knappt varit möjligt utan en bil.

Så ja, även om det är en hel del att tänka på när man ska hyra bil så rekommenderar jag det verkligen. Och det blir lättare för var gång!

För fler tips läs också: tips för din roadtrip 

FÖLJ:

2 svar

 1. Wow vilket utforligt inlagg om hyrbil! Vi har ocksa hyrt bil i diverse lander och allt du skriver ar sa sant. Vi brukar anta att vi ska fa en battre/storre bil sa vi bokar oftast en mindre bil an vad vi helst vill ha. (sen kan det ju handa att ungarna far trycka ihop sig med vaskor dar bak om planen inte fungerar!).
  Det kan vara valdigt viktigt att en uppgett vilka lander bilen ska koras i. Om det blir problem i ett land som de inte har noterat att ens bil kommer att befinna sig i kan det bli strul. Bra darfor att lagga till narliggande lander ifall andan faller in (om det inte kostar extra!).
  Vi tar ocksa alltid kort pa bilen dar det syns att vi befinner oss i deras hall och det har gjort att vi kunnat bestrida senare kostnader de lagt till.
  Det kan vara knepigt att forsta vad kostnaden ar att lamna tillbaka bilen pa annat stalle. Det kan vara en ratt hog avgift sa inte vart att boka utan att pa forhand veta exakta summan.
  Auto Europe har funkat jattebra for oss ocksa :)

  1. Tack så mycket Cattis!

   Haha gillar att ni tar för givet att bilen blir uppgraderad! ;) Vi trodde faktiskt att vi skulle få en bil med bara två dörrar nu när vi skulle iväg (det var den infon vi fick), men var en “helt vanlig” bil så då kunde vi ta med oss våra 3 vänner som annars skulle behövt ta buss när vi åkte från Bratislava till bröllopet.

   Bra tips om att lägga till eventuella länder man kan tänkas köra in i! Jag har faktiskt knappt tänkt på detta förut (när vi körde till Österrike från Tyskland exempelvis), men det är klart man ska meddela.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.