Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

7 tips för att bli effektiv och få mer gjort

Ni vet hur vissa dagar är mer produktiva än andra? Alla dagar behöver inte vara superproduktiva, men det är en väldigt skön känsla att känna att man får saker gjorda. Ofta är dessutom känslan viktigare än det faktiska resultatet – kan du känna igen det? Du kan ha gjort massor men ändå känna att du inte gjort någonting egentligen. Att vara upptagen är inte synonymt med att vara produktiv.

Sen jag blev helt egen i augusti förra året och således bestämmer mina arbetstider och arbetsuppgifter själv har jag börjat lära känna mig själv bättre och hitta mönster i hur jag jobbar och framför allt hur jag jobbar som bäst eller är mest produktiv. Här kommer mina bästa tips för att vara effektiv och få mer gjort.

Några av mina projekt för 2018 – här har jag skrivit om mina mål.

7 tips för att bli mer effektiv och få mer gjort


FLOW

Att hamna i flow är fantastiskt och ibland sker det liksom huxflux. Jag hamnar ofta i flow när jag skriver blogginlägg eller redigerar bilder och det inte finns något som tar min uppmärksamhet. Då skulle en elefant kunna promenera förbi och jag skulle inte märka något. Men hur underlättar man för att skapa flow? Det är en bra idé att fundera på när just du brukar hamna i flow och analysera vad det kan bero på. Det är egentligen ett helt eget kapitel och finns massor att läsa om det ifall du googlar. Ett tips är att sätta mobilen på ljudlös och gärna i ett annat rum, och ha lite karaktär och inte öppna facebook/din favoritblogg/en nyhetssajt i en ny flik så fort det känns motigt.

SPECIFICERA & BRYT NER

Om du skriver “städa” på att göra-listan så är det lätt att skjuta på det och dessutom svårt att bocka av. Om du däremot skriver “vik tvätten, dammsug, städa köket, skura, dammtorka” – eller hur din städrutin nu brukar se ut – så är det betydligt enklare att faktiskt ta tag i uppgiften. Om du har “publicera en reseguide” på bloggens att göra-lista vore det kanske bättre att ha “välj ut 10 bilder, redigera bilder, gör research, välj ämne/vinkel för guiden, dela in i kategorier” osv.

Gör varje punkt specifik och tydlig, bryt ner det som ska göras – på så sätt blir tröskeln till att börja lägre och du ser att du går framåt snabbare.

BYT ATMOSFÄR

För mig som jobbar hemifrån handlar det om att inte bara sitta hemma i min ensamhet utan också komma iväg och jobba från caféer eller träffa andra frilansarkollegor. Ibland kan det till och med hjälpa att jag lägger mig på soffan eller i sängen och gör något i min mobil (till exempel korrläsa blogginlägg, mejla eller läsa ikapp i Facebook-grupper). För dig som jobbar på kontor kan det istället röra sig om att komma utanför kontorets bekanta väggar, kanske jobba ostört hemifrån en dag eller på ett café inne i stan?

En plats jag gärna jobbar på är hotell – när jag får chansen. Här på Grand Hotel i Saltsjöbaden.

DEADLINE

Jag jobbar som bäst när jag har en deadline – om jag har för mycket tid skjuter jag på jobbet ändå och gör det när jag känner lite press. Det här är en av mina största utmaningar som egenföretagare. Hur sätter man upp deadlines för sig själv liksom? Ett sätt som fungerat bra för mig under de senaste månaderna är att jag har som mål att blogga 6 dagar i veckan – vilket fungerar som en deadline i sig. Jag vet att jag måste ha ett inlägg färdigt varje dag, eller göra klart i förväg om jag inte vill bryta mitt schema.

TRÄNING

Att vi mår bra av träning och motion är ingen nyhet, men vet du vilka faktiskt positiva effekter som träningen ger? Jag kan rekommendera boken Hjärnstark som förklarar på ett enkelt och intressant sätt exakt vad som händer i kroppen när vi tränar. Och en sak som sker är att vi får bättre koncentrationsförmåga och blir bättre på att hantera stress. Underskatta inte träningen – själv har jag som ambition att prioritera den bättre det här året.

KOLLEGOR

Att ha kollegor är bra för att få saker gjorda. För de flesta som är anställda är det en naturlig del i jobbet, men för oss som jobbar på egen hand är det lite av en utmaning. Lösningen? Hitta andra egenföretagare eller frilansare – för mig som bloggar är det enkelt att hitta andra som bloggar, om du rör dig inom en annan bransch, nätverka och hitta folk som du kan möta upp eller höras med regelbundet.

Att berätta för dina kollegor (eller någon annan) om vad du planerar att göra är också ett bra sätt för att se till att det faktiskt blir gjort. Det blir dels verkligare när du säger det högt eller skriver ut det och dels är det någon annan som kan följa upp och kolla om du höll det du “lovat”.

I mellandagarna mötte jag upp Corinne och Daniela som är två bloggkollegor jag lärt känna just via bloggandet. Det är guldvärt att kunna diskutera sånt som en annan bloggare förstår så himla bra.

DEN PERFEKTA ATT GÖRA-LISTAN

Har du  märkt ibland att du skriver ner ALLT du vill göra på din att göra-lista och sen är det flera punkter som liksom förblir där och aldrig bockas av? Problemet är att vi lätt blandar långsiktiga saker med vad vi behöver få gjort idag eller den här veckan. Och att vi blandar större projekt med mindre to dos. Därför kan det vara bra att ha en övergripande att göra-lista med sådant du ska göra kortsiktigt, sen ha en enskild mer långsiktig lista och så en tredje lista för dagens to do (till exempel i din kalender).

Bonustips: Skriv ner allt du faktiskt gjort i en “done list” – eftersom det ofta dyker upp saker vi gör som inte stod på vår to do-lista. Så även om du inte bockat av allt på dagens lista kanske du ser att du fick mycket annat bra gjort. Och om du vet att du lätt gör annat som du inte vill lägga fokus på – skriv ner det på en lista över saker du inte ska göra.


Mer läsning: För dig som bloggar har Linda skrivit det här ett inlägg om hur du (rese)bloggar mer effektivt.

Brukar du känna att du är effektiv och får mycket gjort – och vilket knep fungerar i så fall bäst för dig?

FÖLJ:

24 svar

 1. Bra inlägg! Jag har alltid jobbat med listor och därför också klarat av stress rätt bra. Jag brukar först ta sådant som är viktigt och behöver en lösning på stubinen. Sedan brukar jag beta av ett gäng småärenden som går fort att bli av med och helt plötsligt är listan betydligt kortare. Det känns skönt.
  Som du skriver är det också viktigt att dela in större ärenden i bitar så att man får en bättre översyn plus att man ser att det går framåt. – Hinner man inte med allt så flyttas det till nästa dag. Huvudsaken är att viktiga och prioriterade saker blir gjorda.

  Träning/motion är också bra för effektivitet och välbefinnande. Helt rätt. När det gäller deadline så är det också bra att ha en startline och ha en uppskattning om hur lång tid det tar. Kör jag bil och skall vara framme kl. 15.00 så beräknar jag körtiden och starttiden plus lite marginal. Samma är det med andra ärenden och göromål.

  Det är mycket jag håller med om i ditt inlägg. Jag vet inte om jag har mycket nytt att komma med förutom att starta tidigt på morgonen. Då har man i bästa fall redan till lunch gjort det mesta. Fast det är lätt att säga för en morgonmänniska. ;-)

  1. Tack så mycket PJ! Det är också klokt att ta det viktigaste först så är man lugnare inför de andra uppgifterna. Smart det där med en starttid- det har jag inte riktigt tänkt på tidigare, tack för tips! Och starta tidigt, det är ännu lite en utmaning för mig som gärna snoozar, haha!

 2. Jag ÄLSKAR mina att göra-listor, utan dem fungerar jag inte… :) Det där med att inte ha flera flikar uppe på datorn är guld, jag blir SÅ distraherad när jag ser nya FB-notiser eller mejl!

  1. Kör du på papper eller kombo med något digitalt typ telefonens kalender/trello/evernote också ? ;)

 3. Åh, I love you för detta alltså! Just att bli mer effektiv och ha något slags fokus längre tid är målet just nu. Det där med att specificera och bryta ner var jäkligt bra, ska prova! :)

 4. Oh! Done-lista ska jag börja med! Om inte annat bara precis för den lilla klappen på axeln det blir att få bocka av. Bra inlägg!

  1. Supersmart grej – jag gör det, som det mesta med mig, i perioder! Och ja, minsta lilla bock räknas ;)

 5. Många bra tips, särskilt tipsen om en done-list och listor på vad man inte ska göra. :)

  Jag har ju varit min egen i tio år nu och lärt mig hur jag funkar. Att göra-listor måste jag ha och de ska helst vara handskrivna. Jag jobbar också bäst inför en deadline!

  Arbetsplatserna varierar jag mycket: i någon av husets soffor, på mitt kontor (hyr rum på kontorshotell) eller på något café. Jobbar faktiskt väldigt effektivt just på det sistnämnda sättet. Bara på med brusreducerande lurar och musik av typen “deep concentration” eller “deep study” (finns ju massa på Spotify). Där på caféet finns det liksom inga andra distraktioner som att få för sig att sätta på tvätten. ;)

  1. Tack så mycket Anna! Är du bra på att sätta upp deadlines för dig själv eller är det främst deadlines mot kunder som fungerar bäst?
   Och jag håller med dig – jag jobbar mycket hemifrån och ibland kommer man inte i ett städflow eller börjar laga mat eller något annat. Så av den anledningen kan café vara bra, då kan man knappt gå på toa för att man inte vill lämna alla grejer ;)

   1. Bra fråga. Haha, nej, egna deadlines är jag inte vidare bra på. Men gentemot kunderna är det stenhård koncentration och exakt leverans som gäller (ofta till och med i förtid). Det är kanske just därför som jag privat är lite mer tillåtande mot mig själv för att inte få hela tillvaron inrutad.

    Exakt, på café får man planera sina toabesök noga. :) Brukar be en bordsgranne som ser pålitlig ut att vakta.

    1. Låter som om du fått till en bra balans då – låter klokt att vara lite mer tillåtande mot sig själv! :)

 6. För effektivt bloggande rekommenderar jag faktiskt att INTE blogga på resa. Det som tar 10 min att fixa hemma kan ta timmar beroende på risigt långsamt internet osv.

  1. Åh gud, det har du verkligen rätt i. Långsamt internet är hemskt och man sitter där och kämpar liksom (och slösar tid). Jag undrar ibland varför jag inte gjorde fler videos från Indien när jag bodde där, och la upp, men så minns jag det hemska internetet. Mitt mobilnät var alltid bara edge och aldrig 3g… :)))

 7. Just nu känns det som att det går inflation i Bullet journal och att det är svaret på allt. Jag är inte övertygad än – men då är jag ju å andra sidan långt ifrån en early adopter. Tack för länk <3

  1. Haha jag är beredd att hålla med! Jag kör lite inspirerat av bullet journal och kanske kommer in på det mer och mer. Men just nu bara ett skrivblock med veckovis planering och to do-listor. Sen har jag dock allt viktigt i iPhone-kalendern som skickar mig ständiga påminnelser om vad jag ska göra. + listor, to dos och anteckningar i både telefonen, trello och Evernote. Det sägs ju att det bästa system är det som funkar för en. Men ibland blir det rörigt – tex ”Åhnej var har har jag nu skrivit ned detta?” eller när jag glömmer bort att jag redan hade ett helt utkast redo för ett blogginlägg men inte i WordPress så jag skriver om allt ;)

 8. Vilka bra tips! :) Konkret och bra för att strukturera upp och bryta ner i mindre delar. Det tror jag är ett av mina problem, att det blir för stora punkter som “aldrig” blir färdiga.

  1. Tack Anna-Maria! Precis – prova bryt ner och se om det hjälper. Kanske gör du exakt lika mycket som innan, men känslan blir mer positiv och det känns att man går framåt :)

 9. det är bra köra listor i Trello tycker jag så man inte glömmer bort vad man ska göra.

  Jag jobbar väldigt mycket i excel och strukturerar upp, att jobba på café eller bland människor det undviker jag. Då får jag mindre gjort!

  1. Ja det är bra att lära känna sig själv, hur man funkar och var man jobbar bäst – och med vilka verktyg ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.