30 skillnader mellan Sverige och Finland du inte visste om

Jag vet inte hur annorlunda Finland är jämfört med Sverige vid första anblick. Du kanske kliver av en färja inne i Helsingfors och människor pratar lustigt och visst ser de finska ut. Här finns euro, lite andra butiker än vad du som svensk är van vid och butikspersonalen låter dig nog vara lite mer ifred än hemma. Men annars vet jag inte om du blir direkt överöst av kulturkrockar och märkliga skillnader.

Däremot tycks det uppstå desto fler små och ibland ganska stora skillnader, ju längre tid jag bor här. Man lär sig om systemen, lär känna folket lite mer på djupet osv. Och ibland spärrar man upp ögonen och tänker VA! I vissa fall känns det lite surt och i andra fall som att ha dragit en vinstlott.

Det är förstås också en lite en konstig sak det här, att börja känna sig så pass bekväm och hemma i Finland som jag nu gör. Men Finland toppar för tredje året i rad listan över världens lyckligaste länder och hela tiden poppar nya fördelar upp som gör att jag tycker det är ganska nice att bo här.

Alla dessa skillnader är dock inte till Finlands fördel. Men det finns helt klart vissa förmåner med det här landet.

29 skillnader mellan Sverige och Finland

1. Bastu – förutom att det är en del av finländarna på ett helt annat sätt än vad det är en del av svenskarna, så är det också väldigt vanligt förekommande att man har bastu i lägenheten. Vi har det. Det bastas mer än vad det gör i Sverige helt klart.

2. Mobildata – att Finland är mobilernas hemland tar sig uttryck i åtminstone en sak: alla har typ obegränsad mobildata här. Och att det är standard tyder förstås på att det är betydligt billigare än i Sverige.

3. Salt och smör – i Finland upplever jag att man är mer försiktig med salt och smör. I Sverige bryr sig få om att det skulle vara “onyttigt” men strör man salt på sitt ägg här i Finland kan man få en kommentar om “vad lustigt att du gör något nyttigt onyttigt”. Förstod ingenting när det hände mig, men har nu fattat grejen. Det kan vara så att finländarna jämfört med svenskar faktiskt till större grad lider av både för högt blodtryck (pga. salt?) och höga kolestrolvärden (pga. fett?).

4. Det finska hemmet skiljer sig nog på flera plan från det svenska, men det beror lite på var man bor och om det är nytt eller gammalt hus. Vad i princip alla finska hem har är dock: diskställskåpet i köket ovanför diskhon, och bidéduschen i badrummet.

5. Det finns djupt i den finska själen att man inte vill störa och inte vara i vägen eller till besvär. Så om grannen ovanför har vårstädning och smutsar ner alla dina 15 balkongfönster så tvättar du dem hellre själv än att behöva gå upp till grannen och prata om det (nämner bara ett självupplevt exempel för att beskriva hur detta kan ta sig uttryck). Du vill liksom ogärna prata med, fråga eller ringa någon i onödan.

6. Tycker finländare ofta är väldigt stressade över att få komma av buss/metro/tåg. Långt innan bussen är framme vid busshållsplatsen vill de tränga sig förbi en om de sitter innerst, även om man själv också är påväg att kliva av. Som om det finns en rädsla för att bli fast och inte hinna gå av. Och apropå metro så säger man det faktiskt här i Helsingfors på svenska, inte tunnelbana.

7. Upplever att mycket är dyrare här i Finland. I Sverige kan man regelbundet köpa kaffe på extrapris (alltså de goda sorterna, Arvid Nordquist, Zoegas etc.), ser det typ aldrig i de finska matbutikerna. Deon jag använder (Vichy) är dyrare i Finland och en av de få saker jag börjat köpa med mig från Sverige.

8. Kyckling – jag är uppvuxen på och köpte alltid själv fryst kyckling när jag bodde i Sverige. I Finland existerar det knappt utan här köper man sin kyckling färsk och ingenting annat!

9. Allt Finlands rågbröd. Lika självklar som den färska kycklingen är det grova rågbrödet. I Sverige känns ljusare bröd något vanligare och rågbrödet inte lika dominerande.

10. När du köper frukt och grönt i matbutiken måste du alltid väga det själv och klistra på en lapp, precis som när du handlar med självscanner i Sverige. Det är BARA på Lidl de väger frukt och grönt åt dig i kassan. Gissa hur störig man är när man gång på gång glömmer detta? Börjar bli van nu (fast jag inte handlar mat särskilt ofta heller).

11. Att de svenska semlorna och finska fastlagsbullarna skiljer sig åt har vi redan avhandlat några gånger.

12. Uppsägningstiden när man är anställd i Finland är betydligt kortare. Om du varit anställd kortare tid än 5 år kan du ha en uppsägningstid på bara 2 veckor (antar att det kan skiljas sig mellan branscher/företag). Men i Sverige är uppsägningstiden ofta minst en månad, om inte två?

13. Skatteavdrag – min känsla är att man verkar få göra väldigt mycket mer generösa skatteavdrag i Finland och att det till exempel är lättare att få startpeng när man startar eget företag här. Vet dock inte om det första påståendet verkligen stämmer eller om det bara är min känsla?

14. I Finland existerar inte ”bostadsrätter” på samma sätt, köper man en lägenhet äger man den och gör (vad fan) man vill med den, typ. Man har något sorts husbolag som är lite samma som en bostadsrättsförening men det är ändå inte helt samma sak. Du får till exempel hyra ut den som du vill, till skillnad från i Sverige där du behöver föreningens godkännande.

15. Radhus och parhus i Finland har dock precis som bostadsrätter/lägenheter en “bostadsförening” (eller ja, husbolag) och man gör vissa saker gemensamt. Typ sophantering, snöskottning, husfix. I Sverige är väl de flesta radhus och parhus ändå “självständiga” hus?

16. Föräldradagar – i Finland har man färre än i Sverige. Men största skillnaden verkar vara att man i Finland måste ta ut alla i ett sträck, i Sverige kan du ta ut lite som du vill och spara dagar tills barnet är 8 år. Detta upplyste Sverige-Finland–experten Lina mig om!

17. Semesterdagar – i Finland får man extra semesterpenning när man kommer tillbaka till jobbet efter semestern. Det lever kvar från tiderna då man typ åkte till Sverige på semestern och sen blev kvar där för jobb, som jag förstått det.

18. Företagare – som egenföretagare i Finland behöver du inte göra ”dubbel bokföring” och det är alltså lite enklare. Pensions- och sjukförsäkring fungerar också annorlunda, i Sverige baserar det sig på vad du faktiskt tjänat i företaget, i Finland baserar det sig på en månatlig summa du själv väljer hur mycket du vill betala.

19. Att köpa bil i Finland är jättemycket dyrare än i Sverige pga. skatt.

20. Högtider skiljer sig åt en del. Valborg är till exempel stort i Finland inte bara hos studeranden, påsken har vissa skillnader, på julen skiljer sig maten åt (Finland har sina kål-, potatis- och morotslådor och inte lika mycket kött).

21. På bio textas alla filmer både med finsk och svensk text. Tycker detta borde göras även på TV, och att fler finska program borde textas till svenska, hehe.

22. I Finland beställer man alltid vin enligt två (eller tre?) olika storlekar – försöker man göra detta i Sverige kollar de jättekonstigt på en, vad menar du, ett glas vin är ett glas vin?

23. Alkohol – i Finland får öl/cider/alkohol upp till 5.5 % säljas i matbutik. Och på Alko (motsvarigheten till Systembolaget) får du handla alkohol upp till 22 % från 18 år.

24. I Finland kan du inte själv plocka cigaretter eller välja ”märke”, du måste säga vilken sort du ska ha och de i kassan plockar fram paketet som är gömt åt dig (men har det blivit så i Sverige nu också kanske?). Snus är förresten ganska vanligt här även om det inte säljs i landet (köps på båten eller antagligen via en god kontakt?)

25. Minst en spelmaskin finns typ alltid(!) i matbutikerna i Finland, och flera om det är en större butik.

26. Sport – svenskar kan heja på Finland i olika sporter (när Sverige inte finns som alternativ) men som finsk hejar man på vilket annat land som helst förutom Sverige (när Finland inte finns som alternativ).

27. Tåg – i Finland finns det tåg som du kan ta med bilen på och nattågen i Finland är överlag mycket lyxigare än i Sverige.

28. Fakturorna i Finland är det mycket bättre ordning på, fakturorna i Sverige verkar lite kaos (kommer på sms, ser olika ut osv.)

29. Finland har ett beredskapsförråd som är betydligt bättre än Sveriges (i Sverige förlitar man sig på att alla individer har beredskap hemma för att kunna klara sig i 3 dygn). I Finland finns mediciner, olja, livsmedel och metaller på lager. Enligt HBL finns t.ex. olja för 2-5 månader och spannmål för 6 månader. En skillnad jag inte hade en aning om tidigare men som plötsligt kom att bli aktuell.

30. Och apropå det hanterar Sverige och Finland Coronakrisen otroligt olika – det är lite intressant ändå.


Jag hade säkert kunna fortsätta ett tag… Men kanske har du något att tillägga? Antingen som svensk eller finsk? Eller har du någonting att invända på?

FÖLJ:

40 svar

  1. Gällande nr 6. Tycker finländare ofta är väldigt stressade över att få komma av buss/metro/tåg

    Det handlar mycket om att man inte vill va till besvär, att inte försent be den du sitter bredvid flytta sig så att bysschauffören därmed måst vänta på dig innan du kommer av 😉 Precis som du nämnde i en annan punkt så undviker finländare helst konflikter/vara till besvär 🤗

      1. haha jaa jag störde mig också på det i början när jag flyttade till Helsingfors men insåg sen att busstoppen oftast var väldigt korta o smidiga just pga det så sen börja jag göra så själv också :p haha

        Intressant lista annars (y) Kände till det mesta men en del punkter var nya för mig också!

  2. Grejen med husbolag är att du inte köper bostaden, du köper aktier som ger dig rätt att använda bostaden. Bra lista!

    1. Har inte heller förstått exakt hur det skiljer sig mellan de svenska bostadsrätterna, där köper man ju också en andel (men inte en aktie?) i bostadsrättsföreningen som ger en rätten att bo där. Undrar om det har o göra med att deras regler bara är striktare? Och finska husbolag mer öppna för att tex hyra ut i andra hand etc. Eller vad för skillnad gör det att det är en aktie? 😅 Aningen förvirrande.

      Tack!!

      1. Tänkte på radhus-grejen: många radhus i Sverige är bostadsrättsföreningar också (jag bor i ett sånt t ex) Och om det inte är bostadsrätter så finns det en samfällighetsförening där man upphandlar sophämtning, städning av gemensamma gårdar osv.

        1. Åh, det visste jag inte! Tack! Kan man känna igen det på att de radhusen också typ är målade i samma färg/har samma fasad, eller kan de se helt skilda ut? :) Undra om det är likadant för parhus…

          1. Det kan gälla vanliga hus och kedjehus/parhus också och hur husen ser ut på utsidan har med detaljplanen att göra (kommunens bestämmelser på hur saker får byggas och se ut i ett område), men det är nog olika från brf till brf vad man låter sina medlemmar göra. Vi får inte ändra i fasaden, typ färg eller byta fönster, utan att få brf-godkännande och så är det nog överallt, men om styrelsen godkänner arbetet är det nog game att måla. Här byggs det trall och staket och plank och sätts upp markiser och det behöver man inte godkänt för.

  3. Tack för i intressanta spaningar! Jag är ursprungligen finlandssvensk, men har bott i Sverige de senaste tio åren. Jag älskar Sverige och ser mig också delvis som svensk. På senare tid har jag dock mer och mer börjat störa mig på hur Sverige som land är helt besatt av hur man uppfattas utomlands, och hur det känns som att svenskarna tycker att omvärlden har så mycket att lära av Sverige – men Sverige behöver inte lära sig något av någon annan.

    Det går knappt att slå upp en tidning utan att se rubriker som ”Så påverkas Sverigebilden av coronahanteringen”. Känner spontant ”vem fan bryr sig?” hehe. Coronakrisen är förstås speciell, men påpekas bör också att det inte bara är coronakrisen som utlöser den här typen av artiklar, upplever att man kan läsa liknande så gott som veckovis även i normala fall. Det finns till och med en instans (Svenska Institutet) som ska bevaka och förbättra bilden av Sverige i utlandet. Jag förstår förstås att den här typen av analyser kan vara användbara, speciellt inom diplomatin, men det börjar kännas något överdrivet.

    Jag tycker att detta är intressant, för även om den här besattheten av ”Sverigebilden” (så vanligt ord att autocorrect tom känner till det haha) på vissa sätt kan peka på en slags osäkerhet, så är Sverige som land också väldigt självgott, och till viss del också ignorant, och skulle kanske ibland kunna dra nytta av Finlands ödmjukhet. För många år sedan fick jag den helt seriösa frågan ”Har ni asfalterade vägar i Finland?” av en fullvuxen man, vilket för mig är talande för den ignorans som man ofta stöter på. Kanske har man blivit itutad så länge att man är bäst på allt, så allt annat måste per automatik vara sämre? Tycker att detta skiljer sig stort mot Finland där man de facto är bäst i världen på en hel del saker, men ofta ändå blir förvånad när man får veta att man toppar dessa listor. Inte för att man inte trodde att man gjorde bra ifrån sig, utan för att man helt enkelt vet att många andra också gör det. Detta är dock mina egna observationer, och som sagt något som jag har börjat lägga märke till ju mer tid jag har tillbringat i Sverige, har dock hört av kollegor från Tyskland att de har noterat liknande saker.

    Sorry för lång kommentar!

    1. Ja svenskarnas okunskap om Finland är tröttsam och fascinerande…

      Tycker också Sverigebilden du beskriver är lite spännande och intressant! Men undrar samtidigt om det inte är vanligt för fler länder, att tro att det man själv gör är bäst? Lite underligt egentligen att vara så besatt av hur man uppfattas utomlands. Är det för att man är ett litet land det är viktigt? Tänker att det måste finnas något högre syfte än att leva ut sin självgodhet, haha!

  4. Hej,
    Tack för en intressant lista! Några nya grejer kom fram som jag inte tänkt på eller varit medveten om.
    Nr 17 kan väl nämnas att semesterdagarna i Finland räknas även lördagar, så om du håller semester två veckor = 10 vardagar, ryker 12 semesterdagar! Kommunala arbetsplatser tror jag har kommit ifrån det men den privata sektor gäller det än. Så är det väl inte i Sverige? Eller?
    Nr 23 Du måste vara nog ha åldern inne (18 år) för att få köpa alkoholprodukter även i matbutikerna, och Alko säljer även starkare än 22% :)
    Nr 26 gäller ishockey, men annars tycker jag nog vi gläds åt Sveriges framgångar när finländare lyser med sin frånvaro

    1. Hej, vad kul att du gillade inlägget!

      Och ja, det där med lördagarna gällande semesterdagarna är både förvirrande och ologiskt. VARFÖR?! Förstår inte alls poängen. Minns när jag upptäckte det på mitt förra jobb. Fick ändå inte helt klart för mig hur det funkade. För även om man inte var ledig en hel vecka så räknades ju de där lördagarna in…

      Så nej, så är det inte i Sverige, inte så långt jag vet :)

      Och ja gällande alkohol, förstås måste du ha åldern inne, men i Sverige kan du ju inte handla någon starkare öl alls i matbutiken ens som 20-åring, hehe.

      26an, ja det kanske är så?

  5. Det där med vinet visste jag inte. Jag kanske aldrig har beställt ett glas vin i Sverige 🤔 Hur stort är ett “svenskt glas”? Och jo, det är tre storlekar som gäller här. 12 cl är grunden, det som räknas som “en alkoholportion” om man t.ex. ska ange hur mycket man dricker per vecka, när man är på nån hälsoundersökning. Om man tycker 12 cl är lite (det tycker iaf jag) kan man beställa 16 cl eller 24 cl (now wer’e talking). 24 cl ser mera ut som “ett glas” i mina ögon.

    1. Googlade och hittade något som sa så här “Hur många cl är ett glas vin? Egentligen finns inga klara regler hur mycket vin du får i ditt glas när du beställer ett glas vin på krogen. Man räknar dock med att ett standardglas ska innehålla tolv gram alkohol och då blir detta mellan tolv och femton centiliter vin i glaset.”

      Det verkar inte helt tydligt alltså, haha. Men 15 cl verkar räknas som standard.

      1. Där ser man :) Det får mig att tänka på att jag nångång läste om att det inte heller finns standardiserade krav på vad “en stor stark” är i Sverige, vare sig när det gäller mängd eller alkoholhalt.

  6. Vad som gäller när man går över vägen på en skyddsväg (övergångsställe) är ju totalt olika i Finland och Sverige (kanske du nämnt det också tidigare nån gång?). I Finland stannar ju många fotgängare och cyklister och väntar snällt till en bil stannar för dem, eller går sen när bilen åkt förbi. I Sverige kan du knappt närma dig en skyddsväg innan bilarna börjar stanna för dig. Som finländare (som inte vill vara till besvär) blev jag ytterst obehaglig till mods när en massa bilister stannade innan jag ens kommit nära övergångsstället när jag var i Stockholm för några år sedan, haha.

    1. Hehe. Det beror på att det är lag på att stanna i Sverige. Du får böta om du inte stannar. I Finland är det inte olagligt att stanna eftersom finnarna inte vill att gåendes ska känna sig säkra på övergångsstället 💁🏼‍♀️

    2. Det här är svårt att vänja sig med åt båda hållen. Lätt som svensk att bara promenera ut på vägarna här… Men har blivit bättre på att faktiskt vänta in att bilarna stannar. ;)

      Och som Lina sa så ja, som bil är det din plikt att släppa över folk på övergångsställena.

  7. Oj, så många kommentarer du fått på detta inlägg. Det måste väl ändå vara rekord?
    Du har rätt i mångt och mycket även om det också finns sådant som kan variera enlig mig.

    Nr 9 stämmer bra. När jag bodde i Malmö hade jag inte helt lätt att hitta ett gott bröd, van som jag var vid grovt rågbröd. Som tur var fanns där danskt och tyskt bröd som jag höll mig till. Korven är också i allmänhet godare i Finland även den godaste korv jag någonsin ätit är Lundaknake från just Lund. Ost däremot är godare i Sverige och bäst är Västerbottensost.

    Nr 10 Det bästa med hela Finland, att man själv väger och prismärker frukt och grönt. Borde införas i hela världen!

    JASMINE URWÄDER har också en grej i sin kommentar som jag kan hålla med om. Övergångsställe eller skyddsväg och hur folk beter sig där, det skiljer. I Finland låter man bilarna ha företräde. När jag kommer till Umeå, som jag ofta besöker, känns det ovant att bilarna börjar krypköra redan när man visar sig på trottoaren. Det är precis som om de smyger fram bara för att hitta en fotgängare de kan stanna för. Ha, ha… Fast det kan var annorlunda i storstäderna.
    Kul lista!

    Förresten idag i programmet Språket i P1 så handlar det om finlandssvenskan. Går också att lyssna på nätet. https://sverigesradio.se/avsnitt/1502087

    1. Ja någon sorts rekord måste det vara, särskilt så många så snabbt!! :)

      Haha jag tror det var du som lyfte det där med frukten och poängen i att man faktiskt vet vad det kostar. Något jag aldrig tidigare tänkt på och som jag tror många svenskar kanske rentav inte bryr sig om??

      Och ja, det där med bilarna, vet inte om du såg Linas svar, men är pga. svenska regler som bilarna stannar – de måste, haha!

      Tack för P1 tipset!!

      1. Men nog finns det lag på att man måste stanna vid övergångställe även i Finland och böter kan utdömas. Men det verkar som om polisen inte prioritera detta, konstigt nog. De är ju som hökar i andra sammanhang.
        Och kör man om ett annat fordon som stannat vid övergångsställe är det ett allvarligt brott, som att köra mot rött och körkortet kan ryka på upp till sex månader.

        https://svenska.yle.fi/artikel/2016/08/19/polisen-de-flesta-vet-inte-att-man-maste-stanna-fotgangare

        1. Oj, intressant! Hade ingen aning om detta. Tack för infon :) Det här var ju också spännande “I Sverige och Estland har man gått in för att förändra kulturen vid övergångsställena. Det har krävt massiva informationskampanjer, flitig bötfällning av polisen och till en början också fler olyckor vid övergångsställena men det har lönat sig.”

  8. Vilket roligt inlägg! Älskar att läsa om sådant här.

    Det är mycket av det du listar om Finland som liknar hur det fungerar i Frankrike faktiskt. T ex det där med vinglas i olika storlekar (fast det kommer ju säkert därifrån, haha!) och att man äger sin bostadsrätt fullt ut (dock har det ju sina nackdelar att vissa byggnader är riktiga renoveringsobjekt inifrån för att alla ägare måste betala renoveringen i en klumpsumma). Jag skrattade lite åt det där med att strö onyttigt över något nyttigt. Min fd (vuxna) franska pojkvän hällde ofta socker på naturell yoghurt eller söta bär, vilket jag tyckte var lite knasigt. Sedan har de också en massa skatteavdrag (bland annat om man är gift), likaså i Danmark.

    I Sydafrika har de personal vars enda uppgift är att väga frukt/grönsaker och sätta lapp på påsen. Och även där säljer de nästan uteslutande färsk kyckling, det kan tilläggas att det är betydligt billigare än här. Fyra filéer kostar typ 25-30 spänn :)

    1. Så i Frankrike beställer man också vin enligt storlek?? Har de också 3 storlekar som här?? :D Kul att höra likheterna.

      Haha socker på yoghurten ja, känns enormt fel!

      Minns inte var, men någonstans har jag också sett personal som står och väger frukten åt en. Måste fundera på var det kan ha varit. Balkan kanske?!

  9. Bästa listan någonsin! Skrattade högt åt hur mycket jag numera tycker är helt normalt. Har bott i Finland för länge 😅. Tack för sjukt bra inlägg!

    Ps. Vinstorleken är annorlunda i Finland och Sverige men köper du en shot i Sverige beställer du alltid en fyra eller sexa. Säger du en sexa jäger i Finland tycker dom att du är sjuk i huvudet. Här gäller alltid fyror :)

    1. Haha, du har acklimatiserat dig väl Lina ;)

      Hahaha. Det stämmer ju. När jag växte upp i Gällivare är jag ganska säker på att 6:or var standard!

    1. Happy that you read it Veera! Would also like to know what cultural chocks you might have experienced in Sweden, hehe. <3

  10. När det gäller hälsa och kost så är svenskar väldigt snabba att följa nya trender men jag vet inte hur mycket det gäller finländare. På 80- och 90- talet var även de flesta svenskar fetträdda och valde lättmargariner etc. Sedan kom ju bla LCHF som propagerade att mättat naturligt fett inte är farligt så många svenskar väljer feta mejerivaror nuförtiden. Däremot är det sockret och onaturliga fetter som transfetter som ska undvikas. Har ju varit mycket debatt om det i Sverige, även om salt har det varit debatt. Kanske mer än i Finland?

    1. Kanske LCHF aldrig riktigt slog igenom i Finland? Och vet att de haft salt-kampanjer här i alla fall :)

  11. När jag var i Finland och handlade mat så lastade jag matvarorna i en rad med streckkoderna framåt. Meri höll på att skratta ihjäl sig och kassörskan kollade på mig som att jag var dum i huvudet 🤷‍♀️

    1. Hahaha det är sant, jag försöker göra det men T lägger allting typ i en hög?! Effektiviseringen har inte nått Finland? :))

  12. Tror du har upplevt fel då vi finnar är inte oftast stressade och ABSOLUT inge konflikt rädda( det är ju så vi ser svenskar) men det beror ju på vart man är är man i en storstad som tex Helsingfors så ser de lite annorlunda ut

  13. Mina funderingar riktar sej till svenska språket som är mitt modersmål. I Österbotten och i södra Finland finns dom flesta svensktalande, vi är nära grannar med Sverige och har stor kontakt med er på andra sidan Bottenviken. Historien berättar!
    I program som berör vårt land är okunnighet i Sverige rätt stor! Jag skulle önska att ex de otaliga butikskedjor som förekommer skulle ha svensk reklam och betjäning, vilket oftast är mycket bristfälligt! Många är de finlandssvenska som åkt över och sökt lyckan i Sverige med positiv framgång och otaliga är de som sökt jobb l Sverige pga språket. Vi ser på Sveriges tv kanaler och läser Svenska tidningar och diskuterar sånt som är aktuellt mm. God fortsättning och tack för att jag får skriva ner mina åsikter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.