Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Sölden, Ötztal – en skidort med upplevelser utöver det vanliga

Sölden Alperna

Jag har redan berättat om hur förtjust jag blev i Zillertal, men jag vill gärna upptäcka andra skidorter runtom i Tyrolen. Det finns nämligen fler guldkorn, och var dal har sin charm.

Sölden – Hotspot of the Alps

Det är fredag strax efter lunch när vi lämnar Fügen som ligger i början av Zillertal och kör västerut mot en annan dal, Ötztal. Bilresan tar ungefär en och en halvtimme och vi gör en ganska bra stigning från dryga 500 meter över havet till Söldens 1368 höjdmetrar. Vi kommer in i Ötztal och det känns att vi är högre upp, dels på bergen – att vi liksom är närmare topparna, och dels på snön som ligger i tjockare lager här uppe.

Sölden är en av några orter som finns i Ötztal och det är här jag ska spendera två nätter och få uppleva inte bara fantastisk skidåkning (även här på glaciärer!) utan också andra sevärdheter uppe på 3000 meters höjd. Jag undrar dock vad som mer kan finnas där uppe än möjligen någon trevlig restaurang och vackra vyer?

Läs också: 5 bra skidorter i Österrike

Vackra vyer, och till och med hjärtformade sjöar.

Även om Sölden är en förhållandevis liten alpby får jag känslan av det är här det händer. Det är också just det som är Söldens slogan, hotspot of the Alps. Det finns lyx för den som önskar det, och så finns det afterski och fest för den som vill ha det efter en dag i backen. Jag nöjer mig nog faktiskt med det förstnämnda.

Jag kommer fram på eftermiddagen och hinner njuta av hotellets faciliteter med spa och flerrätters middag tillsammans med ägaren. Somnar gott mellan sköna lakan och vaknar upp till en sol som sakta är på väg upp över bergen och jag, jag är mer än redo för en dag på skidorna. Men det är inte bara skidåkning jag ska få uppleva den här dagen…

Lyxrestaurang & Bond-museum på 3000 m

Restaurang ice Q

Vi hinner ta oss upp och ned i backarna några åk innan det blir lunchtid och vi tar gondolen upp till toppen av berget Gaislachkogl och den omtalade restaurangen ice Q som jag efter bara några timmar i Sölden hunnit förstå är något speciellt. Någonting om James Bond har jag också uppfattat att det handlar om.

När vi kommer upp till toppen möts vi av en fantastisk glasbyggnad som liksom växer ut ur berget. Det är det här som är restaurangen, och det är här vi ska äta lunch. Vi hänger av oss jackor, klampar in med skidpjäxor och det är omöjligt att inte känna sig klumpig där vi går genom restaurangen mellan fint dukade bord på väg till vårt. Wow.

Restaurangen ice Q.

Det är något med känslan av att befinna sig inne på en fin restaurang, i full skidmundering och inte alls så tip top så man kunde förvänta sig att i vanliga fall vara (om vi inte hade varit i toppen av en skidbacke så här högt upp alltså).

Jag beundrar inredningen, tar en titt på menyn och lyfter blicken. Utsikten är fulländad, härifrån kan man se både ända till Italien och Zugspitze, Tysklands högsta berg. Jag väljer menyn med alternativet 3 rätter och låter ögonen vandra längs med bergstopparna i väntan. Rätterna kommer in en efter en och jag blir inte besviken. Det är gott. Och det är en upplevelse. Med vyerna härifrån, åt alla håll, maten, stämningen. Det känns som att högre nivåer av lyxig lunch, är svåra att nå.

Hälsning från köket.

Förrätt: olika fiskar från trakten med avokado, potatis, ägg och rödingrom.

Till varmrätt serverades oxfilé med lite grönsaker, potatispuré och jamon-skinka. Och ett bra avslut med en spännande och god efterrätt på morotskaka, kvargmousse, ingefära och apelsin.

007 elements – James Bond-upplevelse

Egentligen hade jag kunnat sitta kvar i restaurangen hela eftermiddagen, beställa in ännu en kaffe, dyka ner i fler diskussioner om bergen, skidåkning och livet i Ötztal. Men nästa upplevelse väntar, och det är något jag inte vill missa.

Det var under 2014 (eller ännu tidigare?) som man kom till Sölden och scoutade läget för en eventuell filminspelning av Bond-filmen Spectre. Man fastnade för Sölden och ice Q-restaurangen och på den vägen var det. I slutet av året kom hela filmteamet hit, en av Spectres häftigaste och viktigaste scener spelades in (här är ett klipp av just filmscenen från Sölden), och nu finns en otrolig byggnad upprest där du kan kliva in i en värld fylld av Bond.

Ett av de plan som användes i filmen för att spela in den scen som såg ut ungefär såhär.

007 Elements öppnades sommaren 2018 och är en skattkammare för äkta fans, men en sevärdhet även för oss som aldrig sett en James Bond-film från start till slut.

Här finns inte bara massor av spännande information om inspelningen utan också om Bond-filmerna överlag, tillsammans med originalföremål och replikor från dem. Min favoritdel i museet blir den där det går att se på klipp med behind the scenes från olika filmer. Till exempel hur de sätter ihop den verkliga miljön med specieleffekter som görs i datorn. Jag insåg plötsligt att actionfilmerna inte bara handlar om en berättelse, utan också om ett minst sagt fascinerande sätt att göra film på.

Mer information om 007 Elements och biljetter.

Min skidguide som var med under dagen, och guiden på 007 elements som passade på att berätta massor av extra fakta om Bond-filmerna och inspelningen.

Klättrar man upp på toppen av byggnaden har man också ännu bättre utsikt i alla väderstreck.

Skidåkningen i Sölden

Hur är då skidåkningen här? Fenomenal. Och liftarna här sägs vara bland de snabbaste i världen. Det finns dessutom alternativ för alla nivåer med både lättare och tuffare backar. Jag som inte gärna tar de svarta backarna gillar att man nästan alltid kan välja att köra en svart eller röd/blå och sen komma ner till samma punkt där backarna går ihop igen. I Sölden kan du dessutom åka skidor på tre toppar som är högre än 3000 meter, något de kallar för The Big 3.

Snabbfakta om Söldens backar:
* 31 liftar med 144 kilometer pist
* Garanterat snö oktober-maj (tack vare de höga höjderna)
* Glaciäråkning

* Åk skidor på glaciären! 

Precis som när jag tidigare rekommenderade skidåkningen i Hintertux och på glaciären där, så vill jag verkligen tipsa även här om att ta ett par åk på glaciären. Det finns till och med två stycken att välja på: Rettenbach och Tiefenbachferner. Vi tog ett åk på den senare innan vi fortsatte tillbaka mot Giggijochbahn och alpstugan där vi skulle äta lunch. Det går alltså utmärkt att ta sig med hjälp av liftarna och gondolerna till glaciärområdet, och det tar inte speciellt långt tid heller.

Här kan du läsa mer om skidåkning på glaciärerna.

* Moderna och snabba liftar!

Så, även om Sölden är en populär destination för många skidsugna turister under vinterhalvåret så gör det ingenting att det är mycket folk, för här går det undan. Liftarna slussar snabbt upp folk och det finns bara ett par enstaka gamla liftar i Söldens liftsystem. Jag tycker det finns något charmigt över de där gamla liftarna också, så vi tar faktiskt ett åk i en sådan som funnits här sedan 91 eller 92 – alltså lika gammal som jag själv. Men visst, när man ska åka längre eller när det blåser kallt, är det ganska trevligt att kliva in i en gondol.

Det här är en av de äldre liftarna.

* Ät lunch i alpstugan Gampe Thaya!

Lyxig lunch finnes alltså på den Bond-berömda restaurangen ice Q, men för en mer klassisk alplunch är ditt bästa val Gampe Thaya. En ljuvlig liten stuga som bjuder på traditionell och god mat. Och glöm inte att beställa in och dela på en kaiserschmarrn till efterrätt.

Gampe Thaya – ett utmärkt stopp för lunch mitt i backen.

Kontrasten av gammalt som möter nytt.

Charmiga isbjörnar och gamla affischer inramade på väggarna.

Knödel fylld med ost – den österrikiska klassikern. Prisvärt är det också, 7.10 € kostar den här knödelsoppan och mättande är den.

Är det kallt och ruggigt ute i backarna är detta perfekta stället att ta skydd på, äta något gott, värma upp sig och njuta av stunden.

Den obligatoriska och farligt goda kaiserschmarrn. Efter att ha bakat apfelstrudel hemma är jag också sugen på att försöka mig på det här.

* Mer skidåkning strax utanför Sölden!

Om du efter ett par dagar känner att du börjar tröttna på hotspot of the Alps (det borde du inte göra, men ändå) då kan du ta dig lite djupare in i Ötztal och besöka vad de beskriver som the diamond of the Alps, nämligen Obergurgl. En annan av Ötztals skidorter som ligger granne med Sölden.

Lisa som var med i Alperna under den här resan och besökte ett par andra orter var bland annat i Obergurgl och har skrivit bra om skidorten här (jag blev riktigt nyfiken på grannbyn): pärlan Obergurgl – för skidåkning och klass i Ötztal.

Från Sölden till Obergurgl kan du ta buss, en resa som bara tar drygt 20 minuter.

Bussen till Obergurgl som går igenom Sölden.

Spa & varma källor i närheten av Sölden

Spahotellet AQUA DOME

Om du vill ha en äkta österrikisk spa- och bastuupplevelse ska du ta dig en liten bit utanför Sölden och besöka AQUA DOME. Här finns utomhusbassänger med vatten från varma/mineralkällor som är öppna även vintertid och ett bastuland med en bastu för alla önskemål.

De varma källorna som ångar utomhus.

Bra att veta: i Österrike är det vanligt att både män och kvinnor badar bastu nakna, tillsammans. Även omklädningsrummet på AQUA DOME är blandat, men du kan få ett avskilt bås att byta om i om du önskar (det finns ett fåtal). I bassängområdet har folk på sig badkläder, så det gäller främst för bastuavdelningen.

Ta dig hit: Du kan ta buss till Längenfeld Abzw Aquadome. Det tar ungefär 25 min. Annars är taxi ett prisvärt alternativ.

Hotel Bergland – lyxigt men hemtrevligt

Det finns ett varierat utbud av hotell i Sölden och jag har äran att få bo på Hotel Bergland som är ett av Söldens två 5-stjärniga hotell. För dig som vill ha det absolut bästa är det här det självklara boendet. Det är lyxigt, utan att bli stelt, och i varenda hörn av hotellet finns en mysig och familjär känsla. Du är välkommen här, precis som du är.

Hotel Bergland är familjeägt och familjen spelar en viktig roll i Söldens historia. Hotellet tog sin början redan 1948, men ursprungligen som ett café, som sedan utvecklades och år 2010 totalrenoverades till vad det är idag: ett unikt livsstilshotell.

Första kvällen under middagen så gör ägaren Elisabeth Falkner (eller numera Grüner efter sin man) oss sällskap. Hon berättar mer om historien och jag får veta att det var hennes farmor och farfar som ursprungligen drev hotellet.

Det är många hotell som erbjuder halvpension med både frukost och middag. Middagarna är inte sällan lyxiga sådana med flera rätter inklusive salladsbuffé till förrätt och ett stort urval av goda ostar till efterrätt (för den som fortfarande orkar det).

Att dricka en snaps tillsammans efter maten hör till här i Tyrolen.

Det lyser av passion i Elisabeths ögon och hon har massor av energi. Det märks att hon älskar det hon gör, att hotellet är hennes hem. Hon hälsar på gäster och stannar och pratar. Det verkar som att hon känner många av dem och det är flertalet trogna gäster som kommer tillbaka hit år efter år.

Jag charmeras av hotellets berättelse och gillar hur det finns spår av en lång familjehistoria i atmosfären, i bilderna på väggarna och i hela hotellet.

Här kan du läsa mer om familjen och även om Elisabeths syskon som också driver hotell och äger liftsystemen i byn.

Ägaren Elisabeth längst ner och syskonen Jakob och Angelika ovanför.

Bra att veta om Hotel Bergland: 

* Rummen är rymliga och bekväma, perfekt för skid- eller vandringssemestern.

* På översta våningen finns ett härligt spa med gym, pool, bastu och relaxrum. Du kan träna med bergen som utsikt, och bada utomhus under stjärnhimlen (också på vintern).

* Det är nära till backarna. Från hotellet är det bara ett par minuters gångväg till den korta shuttleliften som tar dig upp till gondolen.

Utsikt från hotellrummet på Bergland.

Uppvärmd utomhuspool och…

… relaxrum med ursköna sängar fyllda med hö.

Jag fastnade lite extra för den här gungstolen som fanns inne i varje rum.

Om du vill stanna flera dagar i Sölden men känner att Hotel Bergland är ett för dyrt alternativ kan jag rekommendera att bo här bara en eller två nätter – det är en upplevelse.

Här hittar du mer info om rum och priser.

Charmiga gamla liftstolar utanför hotellentrén, som påminner om ägarnas släkthistoria som sträcker sig många år tillbaka.

Praktisk information: så tar du dig till Sölden och Ötztal

* Flyg till München i Tyskland, drygt 200 km från Sölden. Åk tåg till Ötztal Bahnhof och ta en shuttle därifrån, eller hyr bil och kör själv de dryga tre timmarna till Sölden.

* Flyg till Innsbruck i Österrike, endast 83 km från Sölden. Och ta en shuttle eller tåg härifrån.

* Tåg kan vara ett alternativ om du till exempel reser från södra Sverige. Från Hamburg går det nattåg till Innsbruck som du sedan kan ta dig vidare ifrån. Här kan du hitta mer info.

Behöver man bil i Sölden?

I och med att Sölden är ganska litet och koncentrerat och du smidigt kan ta dig upp i backarna via shuttleliften direkt från byn så finns det inget behov av bil. Du kan ta buss till de upplevelser jag nämner i inlägget som ligger lite utanför, och även boka en taxi (som kan vara prisvärt om ni är flera).


Avslutningsvis, för att ge dig en känsla av vad det är jag pratar om när jag beskriver Sölden, titta på den här videon som vi spelade in under dagarna här (ett par glimtar av mitt fnissiga ansikte är också med):

Bonustips:

* När vi är så här nära Italien går det ju inte att låta bli att tipsa om en dagstur till grannlandet. På sommaren går det en väg till Italien (den är stängd vintertid) från Sölden och på bara en halvtimma är du över landsgränsen. Under sommaren är det alltså en perfekt utflykt att göra.

FÖLJ:

6 svar

  1. Ett omfattande och välskrivet inlägg med massor av fina bilder. Även om jag inte är någon vintersportare (jag har aldrig stått på ett par slalomskidor) så blir jag sugen på Tyrolen med alla dessa fantastiska naturscenarier och fina arrangemang. Ett sådant inlägg kunde kanske göras om till en tidningsartikel? Har du försökt sälja något av dina reseinlägg till någon tidning?

    På tal om bastu så är det också i Finland vanligt med nakenhet i bastun men vad jag är van vid så badar män och kvinnor var för sig om det är ett sällskap på några personer. Säkert olika det där. Jag minns en gång på 80-talet så hade vi en sommarfest i byn med dans ute vid ett av sunden. Mycket folk i rörelse och en del fanns ute på en liten pir vid hamnen. Helt när, kanske 30 meter bort fanns en bastu vid stranden på en privat tomt med sommarstuga. Helt plötsligt så öppnas dörren till bastun och ut kommer kanske ett halvt dussin män och kvinnor, helt nakna, och springer ut på bryggan och kastar sig i sjön. Ingen blygsel där trots att det stod ganska mycket folk på piren och beskådade språngmarschen från första parkett. Sedan skulle de ju upp också ur vattnet och det gick inte lika fort. ha ha…

    1. Tusen tack PJ! :) Jag har varit i alperna också under april och vandrat och då var det fint att vissa partier på vandringsstigarna var snötäckta. Så det kanske kunde vara något? Annars är det såklart underbart sommartid också.

      Och vilken fin komplimang ändå om att det skulle passa som en tidningsartikel. Jag har inte testat, men jag har hört att det är ganska tuff konkurrens där hos tidningarna så det tar kanske lite emot att överhuvudtaget försöka ;)

      Jaa jag har också märkt att det är vanligt att man har separata tider för män och kvinnor oftast. Haha vilket härligt minne med språngmarschen, lät ganska befriande!

  2. Åh så mysig by, och vackra bergsvyer <3 Själv är jag inte så mycket för vintersport, så jag tror att jag själv kommer satsa på alperna sommartid istället, drömmer om att tåga runt i Schweiz t.ex. :)

    1. Jaaa, det är lika vackert här på sommaren även om det är en annan sorts upplevelse. Jag ser fram emot ett besök i Österrike igen i juni. Att åka tåg låter som en ljuvlig upplevelse, finns nog många vackra partier genom alperna.

  3. Tack för suberbra inlägg om skidorterna i Österrike. Jag har aldrig varit i Alperna men är taggad på att åka nästa år. Har kollat runt på paketresor men tycker de känns dyra. Är det svårt att fixa ihop sin egen resa och blir det billigare? Finns det alltid shuttle bilar vid flygfälten?

    1. Kul att höra 😍 tycker inte det är svårt att fixa sin egna resa egentligen. Men det är nog smart att kolla upp och boka shuttle på förhand, och priset beror nog på hur långt från flygplatsen det blir. Till vissa destinationer kommer man med tåg också, tex flyg till München (som ofta är billigare än Innsbruck) och tåg därifrån.
      Sen kan man ju antingen bo precis vid liften eller kolla upp att det går skidbussar i närheten. Skidbussarna kan också vara ett alternativ om man vill testa ett annat skidsystem någon dag :)

      Ett annat tips är att hotellen ofta erbjuder halvpension med frukost och middag. Det har jag uppskattat när jag varit iväg då man är så trött på kvällen att det är skönt att slippa tänka på var man ska gå och äta. Vill man få ner priset är förstås lägenhetshotell ett alternativ då man kan fixa maten själv.

      Fråga gärna om det dyker upp fler funderingar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.