9 saker du kan göra istället för att sluta flyga

Sluta flyga, allt du behöver göra och sen är det fixat? Världens miljöproblem. Så, du skippar flyget och så var vi klara här.

Det finns de som inte är lika övertygade om den teorin. Som är trötta på att som privatpersoner få en utskällning av bättre vetande så fort man nämner en resa som innebär flyg. Vad jag personligen skulle vilja se är ett breddat perspektiv på hållbarhet och därför blir jag SÅ glad när Linda på Resa medvetet listar 9 saker som du kan göra för att påverka hela flygindustrin som sådan, och inte bara genom att själv välja bort din egna flygresa.

Läs inlägget här: Minska flygens utsläpp utan att själv flyga mindre

Fast som ni vet väljer jag gärna tåg och färja framför flyg så ofta jag kan. Med en vän blir det dessutom en sjukt trevlig resa, här tillsammans med Corinne.

Mina favoriter

Av de nio punkter som Linda listar i sitt inlägg har jag valt ut mina favoriter.

* Tänker du på vilken mat du handlar? Och att vissa färskvaror behöver transporteras med flyg? Det här tar Linda upp under punkt 3. och jag tycker det är toppen att välja bort varor som vi faktiskt inte behöver.

* Snittblommor – jaa, de är superfina och lyxiga och något du ”måste få unna dig”. Eller, är det verkligen en jättebra idé? Hur tror du blommorna tar sig från odling till att säljas i butik till dig som konsument? Well, genom att flygas såklart. Tänk på det nästa gång du funderar på att köpa en blombukett till ditt hem eller för att ge bort.

* Varifrån shoppar du? Gillar du sajter som Wish och Aliexpress? Varför det första alternativet är dåligt för miljön kan du läsa om i den här artikeln, och det finns fler orsaker till varför vi bör undvika billiga leverantörer utanför EU – läs om hur farliga och felaktiga många av produkterna är här.

* Att överhuvudtaget shoppa. Så trött på att se nya kläder hit och dit och jämt och inspiration i diverse bloggar som alla i slutändan uppmuntrar konsumtion. Skulle bli så galet glad om fler kunde uppmuntra mer medvetna och hållbara alternativ istället. De stora aktörerna som verkligen påverkar (alltså influencers med hundratusentals läsare och följare), well – de tjänar ju affiliatepengar på att läsarna klickar sig vidare till de billiga sajterna och shoppar loss. Och för pengar är människan villig att sälja sin själ…. :)

* Att resa i jobbet? Punkt 1 och 2 på listan är också så viktiga. Jag tror att många kopplar bort allt samvete så fort det har med jobbet att göra ”men jag måste ju resa i jobbet så det räknas inte”. Det räknas, våga välja bort resan och ställ krav på ditt jobb.

Läs mer här och även diskussionerna i kommentarerna till inlägget.

Och såklart – fundera på ditt eget flygande

Men givetvis tycker jag också att du ska tänka på hur du själv reser. Det finns många olika aspekter att räkna in i den här debatten och det är förstås bra att både minska sitt egna flygande och fundera över vilka fler tillvägagångssätt som kan påverka industrin. Kanske kan du välj bort någon av flygresorna? Välja ett annat alternativ eller kanske en annan destination?

Och kanske inspirerar du någon annan att också välja andra alternativ?

8 Kommentarer

 1. Lennart Johansson
  18 september, 2018 / 15:39

  Vi måste tänka oss för på många plan.
  Tyvärr är vi i glesbygd beroende av bil.

  • Jennifer Sandström
   Författare
   20 september, 2018 / 19:56

   Det är väldigt sant. Och i norr nog också ganska beroende av flyg :)

 2. 18 september, 2018 / 20:59

  Va glad jag blir när andra spinner vidare på de tankar som snurrar runt i huvudet på mig. Det finns garanterat ännu fler sätt än det som identifierats hittills. Tack för klokt bollplank.

  • Jennifer Sandström
   Författare
   20 september, 2018 / 19:57

   <3

 3. 19 september, 2018 / 20:02

  Vilket toppenbra inlägg! Det där med snittblommor är något som jag helt ärligt inte ens tänkt på. Det ska jag ha med mig i minnet i framtiden! :D

  • Jennifer Sandström
   Författare
   20 september, 2018 / 19:58

   Hehe, när man en gång börjat tänka på det blir det svårt att släppa ;) Jag har nyligen också ”upptäckt” detta och tänker nu att det nog är bättre med gröna, långvariga växter här hemma!

 4. Martina
  23 september, 2018 / 16:40

  Bra synpunkter och jag håller med om att vi behöver bredda perspektivet. Även om klimatet skulle må bättre av färre flyg så har jag svårt att tro att sluta flyga som privatperson löser problemet. Dessutom finns det många nyttor med att flyga också. Inte själva flyget då alltså men saker man bidrar med på destinationen. Hade det varit rimligt hade jag gladeligen åkt tåg istället, och det gör jag gärna inom Sverige eller till grannländerna. Men det behövs fler snabba sätt att resa på.

  • Jennifer Sandström
   Författare
   25 september, 2018 / 05:30

   Tack för din kommentar och input Martina! Hoppas verkligen på att få se flera snabba sätt för att resa framöver :)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Söker du efter något?