Nordic Bloggers’ Experience 2018

Söndag – onsdag: Jyväskylä (pre-tour)
Onsdag – lördag: Helsingfors (resemässa + happenings)
Lördag – tisdag: Tammerfors (post-tour)

Så ser mitt schema ut den här veckan under Nordic Bloggers’ Experience. Det har dessutom varit fullt upp från morgon till kväll, därför har jag inte hunnit med mer in the moment-uppdateringar än vykortet från Jyväskylä och Instagram. Vad vi får göra är dock hela fantastiska grejer, så jag har inget emot det ”tuffa” schemat.

Ska strax iväg på en workshop om att flyga med drönare och detta är första morgonen som jag har ett par timmar ”fritid” och sovmorgon. Den här lilla kompisen ni ser i luften på bilden var förresten med oss på resan i Jyväskylä och tog ett par riktigt coola bilder (och filmer) som jag hoppas kunna visa senare. Hendrik / Hiking in Finland var vår ”host blogger” och är riktigt duktig både med sin kamera och drönare.


I onsdags när vi kom tillbaka från resan hade vi en meetup på Scandic-hotellet (Simonkenttä) där jag också bor. Då fick jag äntligen säga hej till några bekanta och också många nya ansikten bland alla resebloggar som är på besök i Finland den här veckan.

Torsdagen spenderade vi på Matka-mässan och jag hann knyta lite spännande kontakter med destinationer jag är nyfiken på + bli inspirerad av Marissa Anwar (Darling Escapes), Lottie (She lives her dream) och Challenge Sophie. Alltifrån hur du pitchar ditt varumärke, vad som funkar på Instagram och hur du kan jobba med video. Kanske bästa peppen och inspirationen man kan få. Det är också en speciell känsla att vara omgiven och omringad av alla de här duktiga människorna. Under kvällen hängde vi på Löyly för att basta och bada i det isiga och kyliga havet.

Det har varit många stunder framför sprakande eldar också.

Äventyret fortsätter alltså tills på tisdag. Planen då är att ta ikapp jobb som får vänta (och lite samma med sömnen), samt ta hand om mina stackars händer som inte alls gillar det här torra och iskalla vädret. Någon annan som har supertorra händer? Och har du något mirakelknep? Mina händer ser liksom ut att ha åldrats cirka 50 år…

Vi hörs hörni ♥

Mina rutiner & ovanor

Den finska sajten Sevendays kör varje vecka en blogglista och förra veckan snappade jag upp denna om rutiner och ovanor inne hos Flow KitchenOch visst är det väl intressant att läsa om folks rutiner och ovanor? Lite? Vi får väl se om jag avslöjar något spännande här.

Det här året vill jag bryta denna ovana:

Att tänka att jag inte ”hinner med” träningen. Det finns inget som jag har inte tid, allt handlar om prioriteringar. Jag och Kugge har sagt att vi ska springa en gång i veckan. Det är ett bra mål. Jag har också signat upp för yoga en gång i veckan precis bredvid där vi bor – smidigt och förhoppningsvis väldigt skönt för kroppen!

Mina frukostvanor ser ut så här:

Nästan alltid Fazers bröd (antingen någon typ av rågbröd eller deras rotfruktsbröd) med antingen ost, ägg eller avokado. Eller yoghurt med müsli. Jag är en extremt lat människa när det kommer till matlagning så kreativitet eller experimenterande finns inte utrymme för här. Kaffe dricker jag en stund efter frukost. På helgerna brukar vi dock äta något lyxigare, typ bananpannkakor eller smoothie.

Min träningsrutin är:

Väldigt mycket upp och ner. Men sedan ungefär de senaste 4 åren gör jag följande ganska regelbundet: promenerar, gymmar och springer. 2014 lärde jag mig göra pullups och det har jag kunnat sedan dess. Har också sedan jag började gymma alltid kunnat göra minst 10 armhävningar i sträck (”riktiga” på tårna alltså). 2015 sprang jag min första mil och det har jag aldrig gjort igen (hehe), men jag kan springa 30-60 minuter (i lugnt tempo!) utan problem.

En ovana jag har blivit av med:

Oj, svårt! Kanske att jag inte längre klagar på mitt jobb. Ni vet när man är anställd, då finns det nästan alltid någonting inom företaget som man inte håller helt med om och alltså något man kan klaga på. Det är en ganska dålig vana och kan bli som en ond spiral inom företag. Men som egen? Då behövs det liksom inte, jag är ju bossen!

Den här rutinen vill jag få in i mitt liv:

Vardagsmotion! Har som mål att gå minst 7000 steg om dagen. Och ja, det är en utmaningen när ens kontor är placerat tre meter från ens säng.

Min rutin när jag läser bloggar:

Bloglovin’ – since typ bloggarnas begynnelse. Fattar inte hur folk håller koll på sitt bloggläsande utan någon sorts ”prenumerationstjänst”?

En ovana jag inte gillar hos andra:

Folk som biter på naglarna. Alltså gud. Gör det i din ensamhet i så fall. Men tycker det är asäckligt, så sluta göra det OFFENTLIGT.

Mina matrutiner är:

Som sagt, jag är otroligt lat när det kommer till detta så jag skulle äta vad som än placerades framför mig bara jag slapp laga det (jag är nämligen inte heller alls kräsen). Det har inte blivit bättre av att jag bor med någon som älskar att laga mat – men det är också så jag överlever. Så ungefär 4 av 7 dagar lagar mumin mat, oftast äter jag samma sak till lunch dagen/dagarna efter och även till middag äter vi rester eller så äter jag någon typ av frukostmat. Om jag är lite bortskämd? Ja, väldigt. Och väldigt tacksam.

Så kommer jag ur en ovana:

Säger till min kille att nu ska jag inte göra detta och du måste hjälpa mig. Men fasen vad svårt det är.

En rutin alla borde ha:

Att aldrig skiljas osams och alltid pussas hejdå? Hehe. Med sin partner då.

Den här vanan vill jag fortsätta med i år:

Att städa/plocka undan på morgonen direkt jag kliver upp. Har upptäckt ett mönster att det är då jag helst gör detta. Såklart inte varje morgon – min mamma har lärt mig att man inte behöver prioritera städning (men hon har också lärt mig att om det ligger grejer på golvet så kommer det odjur…) En annan sak jag älskar med flexibla arbetstider som jag själv bestämmer är att jag kan planera mitt liv utifrån hur jag fungerar bäst och vad jag tycker är roligast.

Vykort från Jyväskylä // Finland

Jag är just nu på resa tillsammans med Nordic Bloggers’ Experience. Ett koncept som är en del av den årliga resemässan i Helsingfors den här veckan – där bloggare från hela världen kommer och får chans att upptäcka Finland. Jag har varit med som ”half board blogger” tidigare men i år är jag en av de 40 utvalda som får åka på en resa både innan och efter mässan. Det kunde inte ha kommit lägligare – jag är så redo för att lära känna Finland lite bättre. Det är 2.5 år sedan jag flyttade hit, det är dags att lära känna Finland utanför Helsingfors.

Jyväskylä

Hur är Jyväskylä, som ligger 270 kilometer rakt norr om Helsingfors? Förutom att det är lite som på bilden ovan, så är jag imponerad – det måste jag erkänna. Jag förväntade mig egentligen ingenting, kom hit med ett öppet och lite nyfiket sinne. Och nu kan jag inte vänta tills jag får åka tillbaka hit till sommaren, ta med mig Mumin och kanske mormor.

Jag känner mig alldeles förtrollad av Finland. Det som förtrollat mig är förstås snön, ett litet samhälle som gillar vintern, alla bastusar vi fått uppleva, de små gårdarna mitt ute i ingenstans – omgivna av sjöar och skog, och Alvar Aaltos inflytande i designväg. Det är också jäkligt svårt att inte bli kär när man sitter i en varm jacuzzi i tio minusgrader och blickar upp mot stjärnhimlen.

Och såhär skrev jag, om allt jag kände, på min instagram igår morse:

Hur beskriver man det där som virvlar inom en? Hur förklarar man att man känner sig som den lyckligaste i världen, trots att man inte är och aldrig någonsin kommer bli helt fulländad?

Längtan är konstant, som om den alltid funnits där. Det är tack vare den som jag är här. Kanske. För att jag inte gett mig, nöjt mig, stannat. Alltid blickar bort, med drömmar i ögonen som sedan jagar mig i sömnen. Vad jag försöker säga är att jag är så oerhört tacksam över att få göra det jag älskar. Denna vecka vaknar jag upp på nya platser nästan varje morgon, upptäcker Finlands ”lakeland” och suger åt mig så mycket information om det här landet som möjligt. Landet som jag nu bott i över två år. Hur är Finland utanför Helsingfors? Samtidigt som jag reser med ett gäng som hela tiden får mig att skratta. Ett gäng som också gör något de älskar.

Jag längtar efter att få berätta mer om den här resan för er! I eftermiddag återvänder vi till Helsingfors för resemässan och på lördag åker jag vidare till Tammerfors. Om ni är nyfikna redan nu så kan ni följa alltihop på instastories (@jennsandstrom).

5 peppiga låtar att börja veckan med

Det finns 5 låtar som har gått runtruntrunt på min spellista hela början på det här nya året. De är ganska peppiga och sköna och ger en liksom den där boosten som man behöver nu för att fortsätta känna att man ska ta över världen. Jag vet inte riktigt hur peppiga texterna är, dels för att jag är lite dålig att lyssna in sånt när jag lyssnar på musik och gör annat, och dels för att hälften är på språk jag inte förstår. Förutom musik på svenska och engelska så lyssnar jag faktiskt mycket på franska, tyska, italienska och finska.

Foto: Tim Mossholder / Unsplash.

Varsågoda – 5 peppiga låtar


Pour les hommes – Anthony Kavanagh

Det här kan vid en första anblick verka alldeles okänd – men om du slår igång låten kommer du som sett Vaiana känna igen dig. Jag har inte sett filmen, men jag har blivit kär i musiken. Originaltiteln på engelska är You’re welcome och låten fungerar riktigt bra på nästan alla språk – för det är lite melodin här som gör det. Men efter att ha lyssnat igenom alla versioner jag kunde hitta på samma låt men med olika språk, fastnade jag tillsist lite extra för den här franska varianten.

Last dance – Rhys

En svenskamerikansk tjej som först kom ut med Swallow your pride och under 2017 släppte Last dance. Kanske har den redan spelats mycket? Men jag upptäckte den nyss och även om den verkar handla om ett breakup så har den sån härlig melodi. Och kanske är den peppig för även om det tar slut så har man ”gave it every goddamn chance”. Meningen jag går runt och sjunger på om och om igen är dock denna: ”Oh if all we ever had was an illusion”.

Assenzio – J-AX, Fedez

Italiensk rap och en lite lustig duo som gått ihop och gjort skivan Comunisti col Rolex (kommunister med Rolex?). Och låten är nog allt annat än pepp egentligen. Assenzio betyder nämligen absint, och videon avslöjar att det inte verkar vara en så happyhappy låt. Men det är det som är så bra med att lyssna på ett språk man inte riktigt förstår – man får själv bestämma vad för typ av låt det är!

När jag kollar lite närmare är den här favoriten nog faktiskt lite peppigare både som låt och video: Senza Pagare (tillsammans med T-Pain). Fast okej, översätt inte texten, hehe.

Smoke and colors (acapella) – Nomy

Mitt peppiga tema verkar onekligen dra lite mot det självdestruktiva hållet. Eh. Men får en superhärlig känsla av den här låten. Lite typ – fck it whatever, som ju också är en ganska peppig känsla, om man vill.

What would I change it to – Avicii

Losing is only a sign It’s only a sign that you really tried. PEPP!


Vi började alltså med en animerad barnfilm och sen eskalerade det lite (kanske lärde ni er något nytt om min typ av musiksmak också…). Men som sista bonustips kan vi väl sluta cirkeln tillbaka till där vi började? Min svenska favorit bland Vaiana är nämligen Vad jag kan nåPeppig och barnsäker… :-)

Foto: Nainoa Shizuru / Unsplash.

Mina resedrömmar (och planer) 2018

Vilka resor har jag inplanerade det här året och vilka drömmer jag om att få göra? 

resedrömmar 2018

2017 bestod inte av den sortens resor som får andra att häpna. Men det är ju inte därför vi reser. Det finns inga krav på att lämna sin egna världsdel flera gånger per år, eller ens en gång per år. Jag har spenderat tillräckligt med tid på andra kontinenter, nu vill jag uppleva mer nära. Det finns dock alltidalltid en del i mig som längtar längre bort. Jag kan liksom inte riktigt förstå att jag inte sett mer av Öst- och Sydostasien. Eller Central- och Sydamerika. Gigantiska områden som jag önskar få resa till om inte detta år så i alla fall någon gång. Det sägs ju finnas en tid och plats för allting – och någon dag kommer jag ta mig iväg på en resa till antingen väster eller öster, eller kanske hela vägen runt?

Vad resorna 2018 kommer handla om


* Den största resa jag drömmer om att göra det här året är resan med mitt företag. Det är det jag vill lägga störst fokus på i år. Och det innebär också att jag vill fokusera på de resor som spontant kommer dyka upp som en del i detta. Senast i veckan dök ett jobbuppdrag upp som också innebär att jag får besöka en plats jag inte varit på tidigare – det bästa av båda världar.

* Jag inleder mitt 2018 med fokus på mitt resebloggande och att se mer av Finland. Idag börjar Nordic Bloggers’ Experience och jag har äran att vara en av del utvalda bloggarna i år. Äventyret börjar idag och jag beger mig norrut till Jyväskylä innan resemässan i Helsingfors nästa vecka och avslutar sedan alltihop med en resa till Tammerfors nästa helg.

Så medan mina nära vänner här i Helsingfors åker på äventyr till Kuba, Asien, Nya Zeeland och Sydamerika så gör mig själv alltså redo för resor till Jyväskylä och Tammerfors. Men vet ni? Jag är så himla himla exalterad och pepp på detta. Det är dags att upptäcka mer av Finland nu!

* Jag misstänker att fler resor kommer dyka upp – så jag känner att jag inte vill boka upp mig för mycket och för långt fram under 2018.

resor 2018

Planerade resor 2018


* FINLAND – Jag kan avslöja att förutom Jyväskylä och Tammerfors så har jag inplanerade resor till Jakobstad och Åland under första halvan av det här året. Så spännande!

* HEMLIG ÖVERRASKNINGSRESA – Min mumin fyller år och jag har bokat in oss på en hemlig weekend som förblir hemlig tills dess. Och nej jag bokar inte in överraskningsresor till min kille hipp som happ utan han fyller faktiskt ett väldigt speciellt nummer – så därav.

* KRYSSNING TILL RIGA – I februari är vi ett gäng från Nordic Travel Bloggers som hoppar på Tallink-båten i Stockholm som ska ta oss till Riga. Det är lite av en konferens i kombination med att upptäcka Riga. Jag och Veera kommer först ta båten till Stockholm på tumanhand – så det blir mycket tid på båt den veckan (men I don’t mind).

* PÅSKEN – Det stora frågetecknet. Antingen så flyger jag till Göteborg och liftar upp med mammas bil till Gällivare (detta vinterland lockar liksom). Eller så bokar vi en Alp-resa. Eller så blir det någon helt annanstans?

* FLORENS – Jag vet inte när detta kan tänkas bli. Men eftersom min poddvän Sandra kommer åka hit på utbyte från Paris så har jag tänkt att jag ska åka och hälsa på henne. Ett ypperligt tillfälle att ses och få besöka Italien igen.

* KROATIEN + ROADTRIP – Sommarens resa med bästa vännerna. Vi har hyrt lägenhet på en liten ö i Kroatien och åker alla ner med våra respektive. Jag och T tänkte kombinera detta med någon typ av roadtrip genom några andra närliggande länder.

Resten, är faktiskt ganska oskrivet. Vi får se vad som händer och vad som dyker upp! 2018 får bli lite av ett spontant år. Och samtidigt som jag skriver detta inser jag ironin, jag har liksom just listat ett flertal faktiska planer, men de rör främst första halvan. 


En längtan efter äventyr?

En del av mig längtar som sagt efter en mer äventyrlig resa, till okända marker eller bara riktigt långt bort. En hopplös och väldigt stark Nya Zeeland-längtan dök upp för ett tag sedan, och när man råkar kika på en biljett och den bara kostar dryga 6000 kr – då är man väldigt väldigt nära att faktiskt boka den. Men nej, mitt fokus för det här året är just fokus, så att planlöst dra iväg till drömmigt land är inte vad jag spontant ska hitta på nu. Jag ska dock erkänna att det är en unik och ganska fantastisk känsla att veta att jag hade kunnat göra detta om jag ville – eftersom jag inte egentligen är bunden till någon fysisk plats just nu.

Vilka resor har du planerade för 2018 – och vilka drömmer du om?


Ps. Bilderna tog jag härom dagen vid havet, bara 10 minuters promenad hemifrån. 

Close