Mina sommarplaner

God morgon. Klockan är strax efter sju, det är midsommarafton och vi är påväg ut till den ö där vi ska fira idag. Tidig morgon för att hinna med den enda färja som går till ön. Tänkte passa på att skriva om mina sommarplaner, den somriga dagen till ära.

Sommaren må redan ha haft sin början, i alla fall vädermässigt. Men midsommar är väl egentligen då den liksom börjar på riktigt. Nu går många på semestrar och hela Norden går liksom in i en sommarlunk. Jag gjorde den här listan förra sommaren. Och tänkte att det är kul att följa upp i år igen.

Sommarlistan 2018


På vilka platser spenderar du din sommar?

Jag har börjat min sommar med två veckor i Sverige, varav en vecka hemma i Gällivare. Och nu fortsätter sommaren här i Finland, med midsommar ute i skärgården, nästa helg i Savonlinna och sen ett par veckor hemma innan vi åker till Kroatien för en roadtrip och öhäng med mina vänner. Jag ser också fram emot att få vara hela augusti här i Finland, med eventuellt en resa till antingen Göteborg eller Gällivare – eller, why not both?

Hur länge är du ledig i sommar?

Två veckor? Tre veckor? Fyra? Det är lite oklart. 100% ledig vet jag inte om jag kommer vara alls. Men jag njuter just nu över att kunna jobba lite som jag vill. De två veckorna i Kroatien kommer nog dock bli mestadels semester. Frågan är om till och med datorn kanske får stanna hemma?

Skulle du vilja åka någon annanstans än de ställen du planerat?

Inte direkt. Egentligen har jag lite ångest över att vi ska till Kroatien mitt i juli. VEM reser till varmaste delarna av Europa mitt i högsäsongen? Jo, folk med vanliga jobb och vanliga semestrar (hehe) alltså min kille och mina vänner. Så ja, vad gör man inte.

Hur ser din midsommar ut?

En ö ute i Åbos skärgård, med min kille, hos min österrikiska vän och med deras vänner. Det är planen. Håll tummarna att vi hinner med de två olika båtarna vi ska ta nu på morgonen.

Ser fram emot att få testa det här med en finsk midsommar.

Vad innehåller dina bästa sommardagar? 

Dopp i havet, färska räkor och människor jag tycker om.

Hur bemöter du en regnig dag? 

Håller mig inomhus och passar säkert på att blogga lite extra.

Hur kommer den här sommaren skilja sig från den förra? 

Förra sommaren var jag knappt ledig alls, var fortfarande anställd och ville ägna så mycket tid som möjligt åt mitt företag. Så den här sommaren kommer vara lite mer ledig. Och lite mer tid med släkt och vänner.

Vilka spenderar du semestern med? 

Min kille, mina vänner och familjen. Otippat? Semestern till Kroatien är tillsammans med mina nära vänner från Sverige, som jag pluggade med i Jönköping. Och veckan innan vi ska hänga på en ö där så kommer jag och Mumin roadtrippa runt någonstans (vi vet inte ännu riktigt var).

Har du någon resa inplanerad efter sommaren? 

Nej men om jag känner mig själv rätt så kommer jag försöka boka in en resa till Sverige i september. Eller kanske en weekend-destination någonstans i Europa?


Känns som bra sommarplaner ändå. Det är ju egentligen finaste tiden här. Då vill man ju vara hemma mycket. Ser fram emot att hänga på balkongen och med Helsingforsvänner.

Ha nu en fin midsommar 🌻

Hur är midsommar i Finland?

Det har jag faktiskt ingen om. Jag har nämligen inte firat en enda midsommar i Finland. Första midsommaren jag och Mumin hängde ihop så var i Tyskland och firade faktiskt tillsammans med ett gäng svenskar i en park i München. Det var lite svensk-inspirerat, med dans runt midsommarstång och en av finnarna som var med oss utbrast ”we always think you swedes are more classy people, but now we know you are just like us if not worse.” Men efter ett par timmar började en väldigt viktig fotbollsmatch (det var VM då, om ni minns, precis som nu – och Tyskland vann!) så vi drog oss in till en bar och tittade på detta.

Nästa midsommar firade vi båda i Göteborg, 2016 var vi båda i USA (i San Francisco) och förra året var jag på egen hand i Göteborg.

Men nu äntligen, ska vi tillsammans fira en äkta finsk midsommar.

Hur äkta finsk den kommer bli vet jag inte riktigt. Det kommer möjligen snarare vara en mer äkta finlandssvensk midsommar. Planen är i alla fall att åka ut till en ö i skärgården där vi ska fira med vänner och bo på deras segelbåt. Vi ska bara se till att: packa med oss allt, åka till Teijo redan ikväll, gå upp 05.00 i morgon och komma med den enda färjan som går ut till ön på morgonkvisten.

Jag har dock fått berättat för mig lite hur de finska midsommartraditionerna brukar se ut, i vår senaste podd som kom ut idag. Jag och Malin pratar om den finska midsommaren och jämför den lite mot den svenska. Jag inleder alltihop med en liten sång också – jag som har så vacker röst…. :)))

Varsågoda:

#10 – Midsommar i Finland


Beskrivning: Hur firar man egentligen midsommar i Finland? Skiljer sig den finska midsommaren från den svenska? Och ser de finska och finlandssvenska traditionerna annorlunda ut? Vi peppar inför midsommar med ett härligt midsommaravsnitt!


Hur ser era midsommarplaner ut? Och passar på att fråga dig som är finsk eller bor i Finland – hur ser en typisk finsk midsommar ut för dig?

bye bye norrland

Dags att ta farväl av norr igen. En vecka här uppe och det känns alldeles perfekt. Jag hade kunnat stanna någon vecka till, absolut. Vandrat lite bland bergen, stannat uppe ännu fler nätter. Hängt med släkten. Men samtidigt, jag saknar Mumin och småstaden börjar gå mig på nerverna. Jag vet inte riktigt varför.

Ingen bild man fångar med en Lumix. Den är tagen med min brors Canon och hans superobjektiv. Några fjäll (vilka det nu är, pappa?) som syns från Dundrets toppar.

Foto: Jesper.

Den är ju så vacker, den här småstaden (eller åtminstone dess natur). Hur kan det här, som till och med var myggfritt, gå en på nerverna? Det kan man undra.

Har som vanligt blivit bortskämd med massor av god mat och full service. Så himla skönt att bo hos någon som diskar, lagar mat och hänger tvätt (pappa och hans sambo), hehe. Jag måste kanske komma tillbaka snart igen. Är faktiskt sugen på att åka hit närmare hösten.

På det blåsiga fjällets (Dundrets) topp.

Och det här, hjortronblommorna. Snart är ni små gula, söta bär som är fantastiskt goda men hemska att plocka (pga. myggen). 

Hängde också lite med moster och kusin, här fiskar Simon gädda. Fick en på kroken, två gånger, och den bet av hela linan bägge gångerna. 

Hur söt liten en den här Ludde?

Hann hänga lite med Amanda. Och så en del med min bror. Vi flög till och med samma plan ner till Stockholm, från Kiruna. Fick skjuts till Kiruna och hann med en lunch där också. Jag försöker att inte flyga så mycket, men nu blev det så. Men vad drygt det är. Sitter hellre fast på ett tåg än att behöva boarda och vänta och byta på Arlanda. Sitter just nu och skriver detta precis boardad på planet till Helsingfors. Allting blir liksom så hattigt och man får inte tid att göra något vettigt av restiden.

Foto: Jesper. Kiruna från ovan.

Var också lite kul att flyga med Jesper. Han sitter ju i rullstol och det är alltid spännande att se hur det går till. Personalen som hjälper till var SÅ hjälpsamma. Blev överraskad över hur gulliga de var, man är liksom van att se flygplatspersonal stressad och inte särskilt serviceminded. Och är lika imponerad av min bror som ofta flyger ensam mellan Göteborg och Luleå. Tänk att få testa ta sig fram i rullstol en vecka. Skulle vara ett intressant experiment, man skulle nog få lite perspektiv.

Här väntar vi på att få boarda flyget via den rullstolshiss de har upp till planet.

Och här vinkade jag hejdå till honom eftersom han skulle vidare till Göteborg senare.

Nu, hem till Finland och göra mig redo för midsommar. Har inte jobbat så mycket i veckan och det har varit ganska skönt. Men har lite jag ska göra klart nu på flyget. Med en ljuvlig skrikande och vild typ tvååring bakom mig. Försöker i alla fall lyssna på allt pappan säger för att se om jag förstår det (på finska alltså) haha.

Vi hörs.

Mormor Ellen fyller 80

I lördags fyllde min mormor år. 80 år. Det är också den främst anledningen till att jag tog mig upp hit till Gällivare den här gången, första gången sommartid på 6 år. Det var det värt. Om det är något jag lärt mig av att bo utomlands så är det att prioritera familj och släkt när tillfälle ges.

Så hela dagen hängde vi ute i Tjautjas och firade henne. Dukade upp med massor av mat, tog emot massor av gäster och det blev tydligen en sen kväll.

Mormor har haft ett spännande liv och hon har alltid en historia att berätta.

Som ung var hon VD över ett byggföretag de drev som ett familjeföretag. Hon förhandlade på byggarbetsplatserna och tog hand om de anställda. Senast idag träffade jag pappas kompis Jerry som jobbat för Byggmästarna som de hette då. Han berättade om hur min mormor Ellen kunde säga i morgon behöver ni inte ta med lunch, då blir det renkok och så dök hon upp nästa dag med en gigantisk gryta med mat för alla. Eller på julen när hon knackade på och gav fruktkorgar till de anställda. Det är bara en liten bit av hennes liv. Hon har varit med om kriget som barn och säger att hennes bästa år har varit efter 50. Tror inte det finns någon 80-åring som besitter samma glädje och energi. Hon blir förbannad om saker inte går rätt till, men tar ändå det mesta lättsamt och med ett skratt.

Och hon vet min mormor, hur man dukar upp till fest.

Ni kan nog gissa vilka dessa två är. Jag ser ju ut ungefär som dem.

Mormor är född i norra Finland, så finska flaggan och Sverigefinska flaggan var såklart med.

Allting hembakat. Från bröd och pajer till bakverk och tårtor.

Piffigaste mormorn. När jag blir lika många år ska jag vara lika piffig.

Hon är en sån mormor som bakar allt – de godaste bullarna, kakorna, tårtan, brödet. Lagar tjälknöl, gravar lax, och det finns ingen risk att maten skulle ta slut. Min moster hade bakat pajer och min mamma ordnat en stooor potatissallad. Jag fixade lite extra pynt till partytältet.

Min bror Jesper var också med, han bor i Göteborg men är mycket bättre på att vara här uppe och hälsa på. Jesper Sandström heter han, om du inte har stött på honom i SvD så har du förmodligen sett någon av hans virala grejer på Facebook.

Han har också en väldigt mycket bättre kamera än vad jag har. Och ett gäng olika objektiv.

Min present till mormor. I kuvertet låg också det brev som jag skrivit helt på finska och läste upp för henne.

Jag gav henne ett DNA-kit, tillsammans med min bror. Hehe, tänkte att det var en ung, modern present som passar perfekt till någon som fyller 80. Ska berätta mer om detta senare.

Min moster.

Mamma och hennes kompis när mormors alla hattar åkte fram.

Min pappa kom också.

Mormor överöstes i blommor, presenter och kramar.

Kusin Simon i kvällssolen. Han som var så liten och nu snart fyller 15.

Mammas kusin Lisa som alltid har kameran redo, precis som jag.

Grannens hundvalp kom också på besök. Att fota valpar måste vara bland det svåraste insåg jag då.

Och på uppfarten växte det åkerbär.

Grattis mormor. Du är en av mina förebilder i livet.

Hur mycket finska kan jag?

När jag berättar att jag bor i Finland finns det två saker folk frågar och undrar: ”varför?” och ”kan du finska?”

På frågan om jag kan finska så är svaret NEJ. Med en något längre uppföljning om att jag har pluggat lite eftersom min kille är helt finsk och hans familj pratar mycket finska och nej jag kan inte så bra finska men jag förstår en del och jag lär mig lite hela tiden (om än väldigt sakta) och jag förstår också mer än vad jag kan prata själv.

Men det är också otroligt svårt att bedöma sina egna språkkunskaper. Hur mycket finska kan jag? Det är det ingen som vet. Och det var en fråga jag ställde mig när min mormor fyllde år i helgen, min finska mormor. Jag ville nämligen skriva en lite längre grattishälsning helt på finska. Så jag letade bland mina finskakunskaper i huvudet och lyckades få ner detta på papper. Tog inte ens hjälp av min kille utan kollade bara upp på google translate vad njut och jag saknar dig hette.

Till mormor, på hennes 80-års dag.

Jag vet att det finns några fel och att jag låter som ett litet barn. Men vad gör väl det? Ingen förväntar sig att jag ska låta på något annat sätt, det finns inga förväntningar överhuvudtaget om att jag ens bör kunna finska. Allting jag kan är en bonus. Det är heller inte någon prestation för mig att lära mig finska – utan mer av en hobby. En kul grej. Så om jag säger fel är det inte hela världen.

Med finska är det också väldigt lätt att imponera på andra. Min kille tycker liksom allt jag säger är SÅ gulligt. Hehe.

Och gissa hur stolt mormor var när jag läste upp det här inför allihopa?

Majoriteten förstod såklart inte vad jag läste upp, men huvudsaken var att mormor förstod – och det gjorde hon.

Så, ungefär så mycket finska kan jag. + att jag förstår lite till.