Ofattbart

Det är fredag och jag har en lugn hemmakväll efter en lång och lite stressad men också en bra vecka, när jag plötsligt nås av nyheterna. Det är P3 nyheters instagrambild som fångar min blick. Den försvinner när flödet uppdateras och jag hinner inte läsa vad som står, jag hann bara se vem som var på bilden. Så jag går in och söker på profilen och klickar mig in.

Det står: Tim Bergling, mer känd under artist- och producentnamnet Avicii, är död. 

Och jag tänker att vad är det här för dåligt skämt? Vad menar de?

För allt som känns är att det känns ofattbart, och jag blir alldeles tom.

”En av Sveriges största musikexporter väljer plötsligt att sluta – vid 27 års ålder. Musikvärlden undrar och fansen är chockade. Vi följer Tim Berglings fantastiska resa som artisten Avicii. Från de första stapplande mixarna, till världshits och spelningar med Madonna. Men framgången har ett pris och kostnaden blir till slut ohanterbar för Tim Bergling, som i detta närgångna porträtt ger sin bild av hur han kände och upplevde karriärens uppgångar och fall.

Så beskrivs den dokumentär om Avicii som finns att se på SVT och som jag såg bara för ett par veckor sedan. Det var en riktigt bra dokumentär som berörde mig, man kunde verkligen känna att det inte varit en enkel resa för denna unga man. Som blev alldeles för ung. Alldeles för ung.

Livet, det är så himla märkligt.

Vi kan väl tillsammans skänka en tanke åt denna kille och det som han skapade? Tack för det, Avicii. Och all omtanke till din familj. ♥

7 anledningar att åka på kryssning från Stockholm

Reklamsamarbete med Silja Line

Har du varit på kryssning? Har du varit på kryssning i Östersjön? Och har du någonsin tagit båten över till Helsingfors? För mig har inte finlandsfärjan alltid varit lika given. Mitt första minne från dessa båtar är när jag som barn åkte med min familj och blev helt förkrossad över att en finsk man bjöd upp min mamma och ville dansa med henne. Traumatiskt för ett litet barn som inte visste särskilt mycket om finländarnas traditioner av tango.

Men hösten 2014 inledde jag och finlandsbåtarna en ny relation. Jag flyttade till Åbo, det var dit den finska kärleken först förde mig – och jag var student. Det billigaste alternativet var att kliva på en båt mellan Åbo och Stockholm varje gång jag skulle ta mig till Sverige. Sen dess har jag tagit båten massor av gånger, och särskilt sen jag blev egenföretagare och har tid att resa lite långsammare. Men jag har också upptäckt att färjan är mer än bara ett sätt att färdas från A till B.

Jag älskar färjan som ett färdsätt, men också som en upplevelse. Därför är jag otroligt glad över att göra det här samarbetet tillsammans med Silja Line.

7 anledningar till att åka på kryssning från Stockholm


1. Du har aldrig gjort det förut

Om du aldrig har gjort en kryssning från Stockholm så är det faktiskt en tillräckligt bra anledning till att boka en resa och hoppa på båten. Damma av dina gamla fördomar om finlandsfärjan och kliv på skeppet med nyfikna ögon.

Från en dag i vintras när jag klev på Silja Line från Helsingfors till Stockholm.

2. Du vill åka på en weekend-resa

Kikar du på att åka iväg över en helg och har du bara tänkt på möjligheterna som flyget erbjuder? Dags att tänka om – gå in på tallinksilja.se och se vilka rutter och destinationer de erbjuder. Till och med till Riga kan du ta dig med båten från Stockholm (läs min guide: att göra i Riga under en dag).

Det finns dessutom flera olika typer av kryssningar som du kan göra, som till exempel en spakryssning om det är något som lockar, med kombinerat hotellpaket.

Och visst vet du att du kan ta bilen på båten, om du skulle vill ha friheten att kunna köra iväg en bit längre bort?

Ett av de lyxigare alternativen på Silja, renytterfilé på Bon Vivant.

3. Ett unikt sätt att uppleva skärgården

Har du stått på en båt med vinden i håret, blicken i horisonten och glidit fram på mjuka vågor mellan små öar? Har du sett soluppgången eller solnedgången från havet mellan Sverige och Finland? Att gå ut på däck när man tar färjan från Stockholm är något jag verkligen rekommenderar. Det förvånar mig alltid hur folktomt det är ute på däck när jag åker, då det ofta är helt galna vyer. Både soluppgångar och solnedgångar har varit speciella upplevelser! Soluppgången är lättare att uppleva under hösten/vårvintern då den inte går upp så himla tidigt, men nu närmare sommaren hinner du se solnedgången från havet. Vintertid är det även mäktigt med isblocken som flyter omkring ute på vattnet.

Soluppgång i Stockholms skärgård. 

4. Bortom telefontäckningens land = total avkoppling

Varje gång jag kliver på färjan så infinner sig alltid ett särskilt lugn. Det är bara jag och båten, eller mitt sällskap, och jag vet att här egentligen inte finns några måsten eller något att stressa till. Dessutom försvinner snart telefontäckningen och wifi fungerar visserligen men är svajigt ibland och beroende på var i båten du befinner dig. Att wifi är halvbra ser jag dock bara som en fördel. Jag tycker det är FANTASTISKT att vi idag kan få chans att vara lite mer nedkopplade och lite mer fokuserade på det vi gör och var vi är. Det är en av orsakerna till att jag gillar att flyga – och av samma anledning som jag blir så lugn på båten.

Så strunta i att skrolla igenom nyheter och sociala medier, lägg bort telefonen och bara njut.

Silja har också myntat begreppet cruisefulness och jag fattar helt och hållet grejen.

Såhär ser en Deluxe-hytt ut på Silja Serenade.

5. En chans att upptäcka en ny stad!

Tallinn, Helsingfors, Åbo, Riga, Mariehamn – är det någon av städerna som är ny för dig? Siljas båtar kan ta dig till allihopa och du kan välja att till exempel åka fredagkväll och spendera lördagen i en av städerna och sen tillbaka på kvällen och hemma söndag morgon. Eller så checkar du in en natt på hotell i staden, har lite mer tid att upptäcka och är tillbaka i Stockholm igen måndag morgon.

Helsingfors tjusiga skyline i tre olika ljus.

6. Ett klimatsmartare val

Måste vi resa långt bort när vi åker iväg på resor? Jag tycker inte det. Det känns som om vi nästan ursäktar oss och måste hitta på förklaringar ifall vi ska spendera semestern hemma i Sverige. Eller om du ska iväg på en weekend och när folk undrar vart så känns kanske inte ”Helsingfors” alls som ett jättespännande svar? För hur kul är Finland? Att åka på weekend till New York däremot, det klingar helrätt i trendiga öron. But I’m telling you, Finland – och Helsingfors, har massor att erbjuda. Läs: mina favorit-barer i Helsingfors.

Att resa nära är att få upp ögonen för det vackra som finns runt omkring oss, i vårt egna land eller i vårt grannland – och det är dessutom ett klimatsmartare val! Färjorna jobbar hela tiden på att minska sina utsläpp och dessutom fraktar de inte bara nöjespassagerare utan också godsvaror. Här kan du läsa om Siljas miljöarbete.

7. En prisvärd resa!

Du kan kryssa lyxigare och du kan kryssa enklare – allt beror på vilka önskemål och vilken budget du har. Men faktum är att du kan hitta prisvärda resor med färjorna. Väl ombord finns olika alternativ inom mat och dryck beroende på hur mycket du vill spendera eller unna dig. Dessutom får du som Club One-medlem tillgång till bra erbjudanden ganska ofta! Så passa på att bli medlem (det är enkelt och kostar inget) – och håll utkik efter framtida erbjudanden.

Du kan faktiskt också vara upp till 4 personer i vissa hytter, och då blir kryssningspriset per resenär betydligt billigare. Ett alternativ för kompisgängets nästa weekend kanske?


Få 10% rabatt när du bokar en kryssning

Om du är sugen på att boka in en kryssning redan nu så har jag en rabattkod hos Silja Line som du kan använda. Rabattkoden ger dig 10% på resor från Sverige för standardhytter (upp till A hytt) och under perioden: 15.01.2018 – 10.6.2018. 

Bokningskod: 126004

Här kan du hitta resor och boka din kryssning.

Har du varit på en kryssning nyligen – eller kanske längesen? Vad tycker du om det sättet att resa?

Är jag en digital nomad?

Att jobba som, eller vara, digital nomad – det har trendat de senaste åren. Ett yrke många drömmer om, eller en tillvaro som anses vara den mest optimala och drömmigaste av tänkbara tillvaror. Eller så är det något som bara hypats lite för mycket. Digitala nomader är nog generellt duktiga på att få det att låta som att livet är magiskt – men allting blir ju faktiskt en vardag tillslut. Och visst kan det vara fint att hänga i värmen under palmer (som är vad som dyker upp när man googlar digital nomad), men största delen av dagarna spenderas ju framför en laptop i alla fall. Dessutom, är inte ett tryggt hem med nära och kära på rimligt avstånd egentligen det som vi alla faktiskt värderar högst?

Jag är kanske ingen stereotypisk digital nomad, men jag är det i den mån att jag kan jobba var som helst ifrån. Platsoberoende. Jag har inget kontor och allt jag behöver är min dator och en okej internetuppkoppling. Det är just den friheten som jag älskar. Även om jag också gillar min bas i Helsingfors (ett typiskt nomad-uttryck, att ha en bas). Jag älskar att jag kan ta med mitt jobb. Att jag inte behöver tänka på semesterdagar. Men jag inser också att det ska bli spännande att se hur första sommaren som egenföretagare går, när alla uppdragsgivare har gått på semester och jag sitter där halvstressad med pengaångest. Jag återkommer gällande detta.

Egenföretagare är för övrigt den titeln som jag oftast använder om mig själv. Vissa säger att de är digitala nomader andra entreprenörer. Vissa är frilansare, andra konsulter. Jag gör lite allt möjligt och är lite allt möjligt. På min LinkedIn står det: Content Creator | Storyteller | Marketing Consultant | Traveling & Living Abroad.

Intervjuad av Svenska Nomader

Vad jag egentligen ville komma fram till med det här inlägget är att jag är med i ett nätverk av svenska nomader och de har nyligen gjort ett nomadporträtt med mig! Så i en intervju svarar jag på några frågor om hur mitt liv som egenföretagare är – från ett digital nomad-perspektiv.

Här kan du läsa nomadporträttet och intervjun med mig hos Svenska Nomader.

Jag pratar bland annat om varför jag valt det här livet, hur jag försörjer mig, hur min vardag ser ut och vad den största utmaningen som digital nomad är. Jag ger också mitt bästa tips till dig som drömmer om ett liknande (arbets)liv!

Foton av Helena / Oh Darling – från när vi var i Tjautjas och fotade/jobbade ihop ett par dagar.

Vad tycker och tänker du om digitala nomad/egenföretagar-livet – verkar det spännande? Lockande? Fruktansvärt? Berätta!


Följ mig på Instagram eller Facebook för fler uppdateringar

Därför ska du tracka din arbetstid och såhär gör du

Reklamsamarbete med Mockberg

För ett tag sedan nämnde jag att jag har börjat registrera all min arbetstid med ett smidigt verktyg. Intresset för detta visade sig vara enormt bland fellow bloggkollegor och egenföretagare. Några har stenkoll på sina timmar, andra bara ut mot kunder när det krävs men majoriteten verkar inte ha någon koll alls. Eftersom många verkade vilja veta mer om hur jag registrerar mina timmar så kändes det här inlägget som en bra idé.

Dessutom gör jag det nu i samarbete med Mockberg, ett svenskt företag som producerar tjusiga och stilrena klockor. Men även om armbandsur är vackra att ha på handleden – finns det såklart bättre sätt för att registrera sina arbetstimmar. Det här inlägget blir alltså både praktiska tips och lite vacker inspiration från Mockberg mellan raderna av text. I slutet finns en rabattkod till Mockberg.

Därför ska du tracka din arbetstid och såhär gör du


Måste man tracka sina timmar?

Nej, det måste man inte, men jag tror att det är nyttigt att faktiskt göra det. I alla fall till en början och tills man lärt känna sig själv och sitt arbetsmönster lite bättre. Hjärnan är nämligen duktig på att lura oss  – det finns dagar då vi känner att vi inte fått någonting alls gjort, men i själva verket har vi fått massor uträttat. Eller när man tror att det går snabbt och enkelt att skicka mejl, men hur mycket av din tid går egentligen åt till mejlen? Att tracka sina timmar är att få svar på dessa funderingar och känslor, svart på vitt.

Jag började tracka mina timmar främst för att få koll på vad jag egentligen lägger all min tid på – och för att kunna utvärdera vad som är lönsamt och inte. I långa loppet innebär det att jag kommer kunna se vad jag bör lägga mer fokus på, samt vad som kanske tar för mycket tid och som kan behöva få mindre fokus.

Min macbook, kalender med blanka blad, och min nya klocka från Mockberg. 

Varför ska man registrera sina arbetstimmar?

* Bättre koll! Den främst anledningen till att tracka timmarna man jobbar tycker jag är för att få bättre koll. Jobbar jag för mycket, eller för lite? Jobbar jag med fel saker?

* Se mönster! När du börjar registrera dina arbetstimmar kommer du efter några veckor kunna börja se statistik över dina arbetstimmar, dagar och veckor. Här kommer du också kunna se mönster, till exempel vilka dagar ser ut att vara mest produktiva? Och har du lagt så mycket tid som du planerat den senaste månaden på det där projektet? Tänk vad häftigt att kunna se exakt hur mycket tid du ägnar åt de olika sakerna som du jobbar med och vart timmarna egentligen försvinner.

* Du kan inte lura dig själv. Känns det som att du lägger massor av tid på något utan att se resultat? Kanske visar timmarna som du registrerat att du egentligen inte alls lagt så mycket tid på det. Eller tvärtom – känns det som att ”ja men det här med sociala medier, det tar ju ingen tid alls, jag gör det lite då och då bara” och så kanske det visar sig att det äter upp hur mycket som helst av din arbetstid?

* Vad är lönsamt? Det här är främsta anledningen till varför du som egenföretagare absolut bör tracka dina timmar! Min tanke här är alltså att kunna se varifrån mina intäkter kommer och hur mycket tid jag lägger på respektive grej som drar in pengar. Utifrån det kan jag analysera vad som är mest/minst lönsamt. Det optimala vore till exempel att göra det som tar minst tid, är roligast och drar in mest pengar. För att veta detta måste jag tracka mina timmar, i alla fall till att börja med – och särskilt när jag har så många olika saker som jag pysslar med i mitt företag.

* Lättare att planera! Genom att registrera dina timmar kan du se hur lång tid olika uppgifter faktiskt tar, med denna vetskap kan det vara enklare att planera din arbetstid. Jag har till exempel insett att jag ytterst sällan skriver ett blogginlägg på under en timma, det tar alltid längre tid.

* Du jobbar mer dedikerat = ingen multitasking! Eftersom du skriver in vad du jobbar på och trycker på play så kommer du automatiskt att jobba mer dedikerat med den uppgiften. Du vet att ”okej nu har jag satt igång klockan, så då ska jag jobba med detta”. Börjar du med en annan uppgift måste du gå in i Toggl och byta beskrivning/projekt som du jobbar på. Det kan också bli mer uppenbart för dig hur mycket du kanske är van att multitaska och förhoppningsvis är detta ett bra sätt för att minska på det.

* Hur produktiv är du? Om du går in och slöskrollar nyheter och sociala medier titt som tätt, medan klockan är igång och registrerar dina timmar, kommer det kännas som att du fuskar. Om du vill kan du lägga in en kategori för till exempel nyheter/sociala medier-paus för att hålla koll på hur mycket tid du lägger på detta. Jag försöker till exempel regga hur mycket jag läser andra bloggar och trycker då på play för en sådan uppgift, istället för att sådant ska inkluderas i de andra arbetsuppgifterna jag trackar.

Såhär registrerar jag mina timmar

Det verktyg jag använder är alltså Toggl. Det är ett estländsk företag som ligger bakom tjänsten (men har anställda som jobbar på distans från världen över) och de funktioner jag använder är helt gratis. För mer avancerad användning kan du uppgradera till deras betalversion – men det är inget som jag haft behov av. Jag har använt mig av detta till och från när jag behövt under många år, och numera som egenföretagare försöker jag använda det dagligen.

Registrera arbetstimmar i Toggl

Här tycker jag egentligen att du kan hitta ditt egna system och vad som passar dig bäst. Strukturen i verktyget bygger på att du kan dela in det du jobbar på enligt beskrivning, projekt och taggar. Jag har bara använt de första två. Det jag försöker tänka på är att jag i slutet av veckan/månaden ska kunna få en bra översikt över det jag jobbar på. Kanske skulle jag kunna använda taggar på ett smartare sätt, men har inte ännu funderat på hur?

Du kan använda Toggl i webbläsaren (det gör jag), finns också som chrome/firefox extension, eller via en app i mobilen.

  • Beskrivning. Här använder jag mig återkommande av till exempel: blogginlägg, redigera bilder, email, bokföring, instagram, planering, läsa bloggar, sälj, bloggkommentarer, admin, osv..
  • Projekt – ett projekt kan också tilldelas en kund om det är så att du jobbar med olika kunder. Om min beskrivning är blogginlägg så kan projekt vara blogg, och under det projektet går till exempel även redigera bilder, dela blogg, bloggkommentarer. 
  • Taggar – ingenting jag använt.

Jag kan genom detta få koll på hur mycket tid som går åt till bloggen, men genom de olika beskrivningar också se vilken del av bloggandet som tar mest tid.

What are you working on? = Beskrivning. Den lilla mappen = projekt. ”Lappen” = taggar. Dollartecknet är ”billable hours” men den funktionen ingår inte i deras gratisversion och är väl mer tänkt för typiskt konsultarbete. 

Du skriver alltså in vad du jobbar på, väljer projekt och klickar på PLAY. När du använt en beskrivning tidigare/nyligen kommer den upp som förslag om du börjar skriva in det i fältet. Du kan också redigera tiderna i efterhand eller lägga in för ett tidigare klockslag/datum om du skulle ha missat att registrera i realtid.

Exempel: mina arbetstimmar för mars

Under mars registrerade jag nästan 142 timmar, där vi kan se att största kategorin var det gula fältet blogg. Under blogg fanns i sin tur lite underkategorier, som alltså är de beskrivningar jag angett. Här kan vi också se att det inte är bara själva skrivandet av blogginlägg som tar tid.

På andra plats för de projekt som jag registrerat flest timmar för fanns admin, det röda fältet, se bilden nedan. Sju och en halv timma på mejl är kanske helt okej för en månad ändå? Men då till kommer ju också alla mejlminuter från mobilen, som jag inte trackar.

Nackdelen med att registrera timmar i Toggl

Det är för det första svårt att komma ihåg att man ska starta igång klockan och svårt att komma ihåg att pausa eller byta när man hoppar till nästa uppgift. Så det tar lite tid innan man får in det på rutin – men så är det ju med mycket.

Den andra nackdelen är att inte alla timmar registreras, till exempel jobb som görs via mobilen, eller som när jag är på resande fot (har dock försökt fylla i det senare nu i efterhand). Men jag tänker att det inte spelar så stor roll egentligen, utan att det ger en bra idé ändå om vad jag jobbar med och hur mycket tid det tar.

Sugen på en klocka från Mockberg?

Hoppas du blivit inspirerad till att börja registrera dina timmar – men kanske fick du också upp ögonen för det här svenska klockmärket?

Jag har sedan innan en klocka från ett annat svenskt märke som suttit på min handled sen jag fick den i examenspresent 2014. Men varje gång jag skriver på ett tangentbord så åker den av (inte av sig själv alltså, utan jag tar av den, ofta utan att jag tänker på det). Så sen jag fick hem min Mockberg-klocka i början på mars så har jag faktiskt bara använt den. Det jag gillar är att den är smidigare än min andra klocka som är mer klumpig, så den stör inte när jag skriver på min macbook. Sen tycker jag att den är himla fin också (och var så kul att gå loss med kameran och fota de här bilderna).

Beställ från Mockberg med min rabattkod

Med rabattkoden jennsandstrom får du 15% på din beställning på mockberg.com. Koden är giltig under en vecka, till och med den 23 april.

Modellen jag har är denna med namnet Livia, från kollektionen mesh. Den finns även under namnet Livia 38 och är då en lite större variant på 38 millimeters diameter istället för 34 som basic-modellen har.

Mockbergs original-modell kommer med läderarmband. 

Frågor om att registrera arbetstimmar eller min Mockberg-klocka?

Lämna i så fall en kommentar. Och om du gillar det här inlägget får du hemskt gärna klicka på hjärtat här nedan!


Följ mig på Facebook för mer inspiration inom bloggande och företagande.

Ett nytt projekt på gång

Jag kom ju hem i torsdagskväll, och det kändes bra. Som tur var hade jag och Malin planerat in en jobbdejt redan klockan 9 fredag morgon, så hon kom hem till mig och höll mig ovan ytan. Utan henne hade jag förmodligen haft en ineffektiv och trött ångest-fredag (så som jag brukar ha efter resor). Istället planerade vi mästerverk ihop.

Att få jobba tillsammans med sina vänner, det är nog också en av de finare delarna med egenföretagande.

Älskar mitt macbook-stöd, perfekt för att få upp skärmen. 

Vi har äntligen äntligen fortsatt med ett projekt som vi började planera redan förra sommaren. Och alltså herregud vad jag ser fram emot att få dela det med er! Vi kom igång med det nu så kommer förhoppningsvis kunna visa det redan om någon vecka.

Ibland kan jag tänka att det garanterat inte kommer vara någon alls som är intresserad av det jag skapar, men det här är något som är 100% roligt att göra – så om inte för publiken, så gör vi det kanske för vår skull. Och egentligen handlar alltihop om att ge någon den kärlek det förtjänar… ;) Nog med cliffhangers nu. Ni får veta snart!

Malin var förresten med i tv nyligen i egenskap av resebloggare för att snacka flyg-frågan. Kolla in det här!

Med och tävlar i Open World Award

Till en annan sak: jag är med och tävlar i Momondos tävling som går under namnet Open world awards. Det är en tävling för bloggare och influencers inom kategorin resor och den här bloggen tävlar i kategorin Open world. Av de tio som får flest röster inom varje kategori är det en jury som väljer ut en vinnare.

HÄR kan du gå in för att rösta – blir så glad om du vill göra det ♥ Du behöver bara fylla i namn och mejl, och klicka på bekräfta i det mejl som skickas till dig (dubbelkolla att det inte hamnar i skräp).

Det går att rösta till och med den 18 april.

Open World kategorin är för influencers som inspirerar oss att resa enligt Momondos 5 principer om att resa – med ett öppet sinne och utan fördomar; resenärer skapar ni vänner vart de än går; som säger ja till nya upplevelser; som reser med en nyfikenhet att utforska den okända; och en passion att dela med sig.

Tycker du det känns som att det är vad den här bloggen gör och vill supporta mig? In och rösta här!


Nu ska jag dyka ner i lite blogginlägg. Har massor att blogga om kommande veckor, efter alla upplevelser den senaste tiden! Förresten, om det är något särskilt du skulle vilja läsa om är du alltid välkommen att lämna en kommentar. Och klicka gärna på hjärtat här nere under inlägget på de inlägg du gillar ♥