27 Comments

 1. Zoe

  Vad kul! Jag tycker finska verkar supersvårt men min kille har pluggat det, helt random :D, och tycker otroligt mycket om språket. tydligen är grammatiken så logisk och bra att finskan seglat upp som ett av hans favoritspråk.

  Lycka till! :)

  • jennifer

   Oj, haha, vad unikt att höra! Men inspirerande. Tack! Och du får gärna höra med honom om han har några tips ;)

 2. Finska grammatiken verkar svår, och så är ju finska ett så annorlunda språk för oss. Men skönt att några saker också är lätta! På isländska betonar man också ALLTID på första stavelsen, även när det låter lite roligt. Testa till exempel mitt namn eller ordet Amerika ;)

  • jennifer

   Det stämmer ju nu när du säger det. Haha! De har dock lyckats få en ganska hoppig melodi pga det, eller hur?

 3. Jag måste nog argumentera mot påståendet om att finskan är konsekvent, det finns jääättemånga avvikelser från grammatiken och reglerna (tyckte jag iaf under hela min skolgång). Sen ännu fler avvikelser om man jämför talspråk och skriftspråk. Men du, vilken kämpe du är som tar dig an finskan!! :) snart klarar du nog av att följa med i diskussionerna skall du se!

 4. Mitt största problem med att lära mig finska är grammatiken. Tycker att den är otroligt svår och jag minns att jag hatade finskalektionerna i skolan. Nu i efterhand så önskar jag att jag kunde finska, men nej, det kan jag inte. Förutom att jag förstår lite grann.

  • jennifer

   Åh du har pluggat det i skolan? Ja alltså jag känner att det är en enorm fördel att 1. Bo i landet och 2. Ha en finsk pojkvän. Hemifrån Sverige skulle det kännas omöjligt att lära sig..

 5. Johanna

  Det där med att finskan har få ord..det har ju svenskan och många språk därtill i jämförelse med engelskan.

  Det där med ”uttalas precis som det stavas” sa jag alltid tills en lärare sa ”men det beror ju på vilket alfabete du utgår från – det är ju därför spanjorer tycks ha lättare för uttalet än svenskar”. Intressant, tyckte jag.

  önskar verkligen min sambo kunde plugga finska, han vill ddt själv också men med grammatiken oooch att vi bor i Sverige oooch att det är så mycket så passar det inte just nu bara. Hoppas jag kan lära barnet lite finska när det kommer! Språk är vackert och jag har haft enorm nytta av min flerspråkighet… synd bara att Johanna 10år hade ett större ordförråd än Johanna snart 26 på finska…

  Men klokt av dig att ta tag i finskan nu – det blir inte mer tid över för det sen och du kommer ha stor glädje av det!! :)

  • Zoe

   ”men det beror ju på vilket alfabete du utgår från – det är ju därför spanjorer tycks ha lättare för uttalet än svenskar”.”

   Åh, det här var intressant. Varför ”tycks” spanjorer ha lättare för uttal än svenskar? På vilket språk?

  • Ja men om man utgår från finska alfabetet? ;)
   På svenska uttalas det ju ganska ofta inte riktigt som det skrivs.
   Sjö, kök, skylt, göra och så vidare.

   Du får försöka lära honom samtidigt som bebisen! :)

   • Johanna

    Joo faat finska alfabetet är ju lättast för en finne – när man lär sig ett andraspråk får man ju ofta kämpa med att lära sig exakt.

    ser i alla fall fram emot att höra mer av din finskakurs – nördig språklärare som jag är ;) kram och trevlig helg!

 6. I högstadiet gick jag finskan i en grupp för tvåspråkiga, ”modersmålsinriktad finska” som det hette då. På den tiden förstod jag väldigt bra finska, men vågade sällan prata. Hade otroligt svårt för grammatiken och bönade & bad om att få flytta ner till vanlig finska. Min lärare var dock övertygad om att jag kommer klara mig samt ha nytta av grammatiken i framtiden.
  Jag lärde mig prata flytande finska i ett nafs då jag fick min första finskspråkiga kompis. Idag märker jag tydligt hur den grammatik jag trodde jag aldrig lärt mig faktiskt lämnat sina spår, även om jag inte ens kan några regler utantill. Men, det sitter där någonstans när jag ska prata eller skriva. Så, en sjua på betyget då, är idag flytande i tal och skrift. Kanske är finskan svår först, men sedan blir den väldigt simpel och tydlig. Man utvecklar snabbt finskakunskaperna, bara man fått en bra grund.

  • Vad bra att du lyckats behålla den! Jag antar at när grammatiken väl sitter så glömmer man bort hur det fungerar och allt går på automatik ;) Använder du finskan dagligen eller regelbundet numera?

   • Är sjukledig och snart föräldraledig, så jag pratar inte finska alls just nu (är bosatt i sthlm men är anställd åt finskspråkig vårdgivare och har därigenom pratat finska)… men ska försöka vara konsekvent i att prata finska med kommande babyn, vill så gärna föra vidare tvåspråkigheten även om vi (jag och min finlandssvenske sambo) umgås nästan enbart med svenskspråkiga. Har faktiskt ett par nära släktingar som inte kan ett ord svenska så att det är nog viktigt att ändå upprätthålla språket….

    • jennifer

     Jaaa, du måste prata finska med babyn!! Tror det krävs en hel strategi för det där. Finns det någon finskspråkig förskola man kan få tag i när det blir dags kanske? :)

 7. Att lära sig ett nytt språk är spännande, intressant och roligt men fasen så jobbigt :) Ungefär varannan vecka känns det som att jag knappt förstår något och ALDRIG kommer kunna tyska ordentligt, att min hjärna inte är mottaglig mer. Veckorna däremellan tänker jag ”lugn lugn, du lärde dig dina första ord för 1,5 år sen och nu kan du förstå jättemycket och göra dig förstådd i vardagssituationer, vad begär du?”
  Jag hejar på dig med fin finska Jennifer! :)

  • jennifer

   Oh jaaa, vissa kvällar känner jag bara ”Orkar inte mer…” men sen är jag pigg på finskan igen på morgonen – och då har jag ju knappt börjat språkinlärningen ännu ;)
   Tack Linnea!

 8. Naj vad nice med finskakurs! Stort lycka till och pluggpepp önskar jag dig!

  Vet inte om finskan har så få ord, tycker det finns många ord på finska som jag inte finner på varken svenska eller engelska.Men det är mitt enda motargument, och det är bara en bra och vacker sak om jag får säga det själv.
  Du kommer klara dig galant! ;)

 9. I really wish I could enrol in a course like this, I just can’t stay here that long! I might look at getting a copy of that book though :)

  • jennifer

   I know!! I think though you would need to go for little more advanced level to start with since you know more than the basics already?? ;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *